keskiviikko 28. joulukuuta 2022

Kirppismatka Raumalla Forssan kautta

Marraskuun lopussa oli pienen kirppismatkan aika. Lähdimme ystäväni kanssa Helsingistä kohti Forssaa jo hyvissä ajoin eräänä marraskuun lauantaina ja ajatuksena oli saapua Raumalle iltapäivällä. Kunnon kirppismatkan hengessä, tavoitteena oli kiertää ihan kunnolla Forssan kirppiksiä ennen Raumalle saapumista. 

Ensimmäinen pysähdys tapahtui siis Forssassa. Olen monta vuotta sitten ollut viimeksi kirppiksellä kyseisellä paikkakunnalla ja moni kirppis on lopettanut tai vähintään paikan nimi on muuttunut. Vuoden 2014 postaus löytyy täältä. Huomasin, että lähes kaikki löydät ovat edelleen käytössä, ihanaa. Ihan mukavasti oli kirppiksiä Forssassa koluttavana ennen Raumaa, eli emme jääneet nuolemaan näppejä. Eka paikka osoittautui varsin kivaksi ja useampi löytökin tarttui matkaan.

Kirppis-Kellari

Perinteinen hyllykirppis tuntuu nykyään olevan pikemminkin harvinaisuus – ainakin pääkaupunkiseudulla. Onneksi tällaisia mestoja silti edelleen on pystyssä! Hinnoittelu tuntui olevan kohtuullista ja paikasta olisi löytänyt varmasti koko perheelle vaatetta sun muuta kampetta. Hyllyillä oli myös ilahduttavan paljon astioita ja muuta keräilytavaraa, esimerkiksi Sarpanevan hopeanvärisiä Tsaikka-laseja olisi saanut oikein kohtuulliseen hintaan isomman setin ja Toikan vanhemman tuotannon Kastehelmi-lautasia myös. 


Silmäni osuivat vihreään Kipling-merkin olkalaukkuun ja se oli sitten menoa! Laukku on todellinen tuulahdus 1990-luvulta. Minulla on itse asiassa ollut laatikkomallinen Kiplingin punainen reppu joskus ysärin alussa, kunnes Marimekon kangasreppu syrjäytti laukun. 


Tämä laukku on aivan passelin kokoinen: näyttää pieneltä, mutta vetää sisälleen jopa läppärin. Tuosta puuttuu Kiplingin tavaramerkki, pehmoapina, mutta sen metsästäminen onkin aivan toinen tarina (saaga siis jatkuu). 

Olen käyttänyt veskaa lähes tauotta ostohetkestä lähtien, eli laukku ei ollut lainkaan turha hankinta. Hintaa laukulla oli 15 euroa ja kunto on todella hyvä. Esine aiheuttaa selvästi erinäisiä reaktioita monissa: useat muistelevat spontaanisti omaa tai kaverin saman merkin laukkua tai vaikka penaalia. Ja apinakoristeista on toki aina myös puhe!

Kirppis-kellarista ostin myös muutaman joulukoristeen (3,50 euroa). Koristeista kimppakuva postauksen lopussa, kun niitä löytyi muistakin paikoista. 

Kirpputori Solukko


Toisena kurvasimme syöpäyhdistyksen Solukko-kirppikselle. Kyseessä on kompaktin kokoinen hyväntekeväisyyskirppis. Paikassa on paljon vaatteita, astioita ja kaikenlaista kodin pientavaraa. Jos vaikka etsit kastelukannua tai virkkuukoukkua tai pakasterasioita, luulen että löydät etsimäsi juuri tuolta.

Solukon visiittiin liittyy ihana tarina: heti, kun astuin paikkaan sisään, osui silmäni takkirekkiin. Hipelöin hetken viininpunaista villakangastakkia, mutta päätin, että en kokeile tai tutki takkia sen tarkemmin, koska en tarvitse yhtään talvitakkia lisää ja takki on pitkää mallia.

Kiertelimme ja tutkimme muita hyllyjä hyvän tovin. Löysin muutaman joukoristeen ja korujen kohdalla vietin hyvän hetken. Bongasin eurolla Aarikan kahdesta kohdasta kiinnitettävän rintakorun. 


Kun olimme siirtymässä kassalle maksamaan löytöjä, kehotti myyjä hyvin ystävällisesti minua vielä katsomaan punaista takkia ja arveli, että se olisi minulle sopiva. Hän myös kertoi, että vaate on suomalainen ja että sen omistaja on asunut Helsingissä  myyjällä oli siis tarkempaa tietoa takin alkuperästä, mikä oli varsin mukavaa. Hän myös kertoi, että moni oli takkia kokeillut ja ihaillut, mutta se oli liian pieni sovittajille. Todellinen tuhkimotarina siis!
Vedin takin siis ylleni ystäväni ja myyjän kehotuksesta ja kyllä, pienen pruuvailun ja lisävillapaitatestauksen jälkeen, takki lähti matkaani. Takin hinta, 6,90 euroa, on todella matala  huippulaadukkaasta, hyväkuntoisesta suomalaisesta vintage-villakangastakista. Takki on tehty Suomessa ja ainoastaan vuorissa on pientä sanomista ja muutama sisänappi puuttuu. Herttainen ja ystävällinen myyjä kyseli vielä lopuksi huolissaan, että ei kai hän ollut pakkomyynyt takki minulle. Ei todellakaan! Erittäin hyvä, että myyjä muistutti minua takista ja rohkaisi sovittamaan. Tuo yksilö kuitenkin osui lähes heti silmääni, kun paikkaan sisälle astuin.

Takki muuten näyttää todella hyvältä tuon vihreän laukun kanssa. Uusi uniformu on löytynyt!

Hope-kirpputori

Kolmantena vierailimme Hope-kirpputorilla. Paikka oli todella kivan oloinen  ja tavarat hyvässä järjestyksessä, vaikka rompetta toki oli aikamoisen paljon joka paikassa. Muutaman houkutuksen pystyin vastustamaan, kuten kauniin sähkökynttelikön ja parit vaatteet. Hopessa oli paljon potentiaalia, mutta tällä kertaa en tehnyt löytöjä tuolta. 

Sattumankauppa

Neljäs paikka oli enemmänkin osto- ja myyntiliike, mutta hinnoittelu oli silti lähempänä ns. perinteistä kirppistä. Olen tällaista metallista moniosaista siiliä ihaillut jo vuosia ja nyt, järjen vastaisesti, hankin sen (11 euroa). Tämä on alkujaan tuhkakuppi, mutta nykyään se on pikemminkin koriste-esine tai voisi tuota varmaan myös hyvän puhdistuksen jälkeen käyttää tarjoiluunkin.
Four seasons -verkkokauppa kirjoittaa vastaavasta siilistä näin: Alkuperäinen siili-tuhkakuppisetti on suunniteltu 1950-luvulla, ja suunnittelija on itävaltalainen Walter Bosse. Kyseisestä tuotteesta on tehty lukuisia kopioita, kuten tämä entisessä Neuvostoliitossa valmistettu setti, jonka on valmistuttanut lentoyhtiö Aeroflot myynninedistämistarkoituksessa. Tuote ei laadullisesti eroa alkuperäisestä. 

Siili on mielestäni todella söpö! Nyt jouluna tyyppi on majaillut tanskalaisen spider-kynttilänjalan ja ruotsalaisen kampela-pannunalusen seurassa. Hyvin tulevat kaikki tyypit keskenään toimeen!

Rento-kirppis


Viidentenä vierailimme Rento-kirppiksellä. Tässä paikassa on pitkään ollut kirppis, sen muistan aikaisemmista visiiteistä, mutta nimi on varmasti ollut toinen. Kyseessä on hyllykirppis, missä oli ihan mukavasti tavaraa, mutta tällä kertaa haaviini ei osunut mitään löytöjä. Hieman myös nälkä alkoi painaa ja pientä kirppisväsymystä oli myös aistittavissa. Onneksemme perinteinen Antin konditoria oli vielä auki ja saimme testattua maukkaita kahvilatuotteita sympaattisessa miljöössä, suositus!

Forssan jälkeen auton nokka suunnattiin kohti länsirannikkoa ja vanhaa Raumaa. Reissu oli kaksipäiväinen ja Rauman kirppikset päätettiin koluta sunnuntaina. Majoituimme vanhassa kaupungissa Airbnb-asunnossa ja nautimme illallisen tunnelmallisessa Sydvestissä. Raumalle iso peukku ehdottomasti miljööstä ja tunnelmasta.

Torin kymppi

Aamiaisen jälkeen päätimme katsastaa vanhassa kaupungissa sijaitsevan Torin kympin. Kirppiksen alakerrassa on hyllykirppismäinen osuus ja muuten paikassa on kaikenlaista rompetta. Yläkerta on hämmentävä; kylmä, epäsiisti luola, mikä ei houkuttele edes katselemaan tarjontaa, koska tavarat ovat lähinnä likaisia ja pikkuvikaisia. Alakerrassa hypistelin joulukoristeita ja pärekoria, mutta lopulta jätin tavarat ostamatta.

Kirppis Retriika

Radan varrella sijaitsee kolme kirppistä lähes vierekkäin. Kirppis Retriika oli tällä kertaa ainoa paikka, mistä löytyi kotiin viemistä. Retriika on kompaktin kokoinen hyllykirppis, aikaisemmin tilassa oli enemmänkin hyllyjä. Löysin eurolla pienen pussillisen eri värisiä kärpässienikoristeita.


Kirpputori-kahvio Radanvarsi


Tämä paikka on pullollaan tavaraa ja hyllyjä riittää, erityisesti keräilytavaraa myös. Löysin ystävilleni Pomona-lautasen, mutta omaan haaviini ei jäänyt tällä kertaa mitään. Muutama houkutteleva koru jäi hyllyyn ja Botanica-lautasia olisi ollut myös tarjolla (aika korkeaan hintaan), mutta en lopulta tehnyt yhtään hankintaa Radanvarrelta. Tämän paikan ja Retriikan väliin jäi yksi kirppis, ehkä Kirpputori Ratamakasiini, mikä on vanhassa ratarakennuksessa, mutta en ole aivan varma paikan nimestä. Rakennus tuntui olevan enemmänkin kesäkirppis, koska ulko- ja sisälämpötila olivat lähes samat. Hytisimme siis hetken kyseisessä paikassa, emmekä tehneet löytöjä.

Osto- ja myyntiliike Sampola

Siirryimme radanvarren jälkeen Sampolan kirppikselle. Tämä on myös hyllykirppis, mutta paikka vaikutti siltä, että moni hyllypaikoista oli täyttämättä. Tavara oli kyseisessä paikassa myös melko hämmentävää (kuluneita ja nukkaisia vaatteita kalliilla) ja hinnoittelu ihmetytti myös. Välillä melko rupusistakin paikoista löytää aarteita, mutta tällä kertaa vastaan ei tullut mitään mielenkiintoista. Ystäväni löysi tosin aivan ihanan messinkisen/metallisen lintukoristeen kohtuulliseen hintaan, eli tyhjin käsin emme paikasta lähteneet. 

Vanhan tavaran puoti Eveliina

Tämä kirppis tuntui heti symppaattiselta, kun sinne saavuimme ja kahvilanurkkaus oli houkuttelevan oloinen myös. Paikka on hyllykirppiksen ja valikoidun vanhan tavaran puodin yhdistelmä. Hyllykirppikseltä löysin muutaman joulukoristeen parilla eurolla. 

Lykky-kirppis


Viimeisenä kiertelimme vielä uuden paikan, Lykky-kirppiksen. Minulla oli melko suuria odotuksia paikasta, koska olen seuraillut somessa kyseistä kirppistä, mutta täytyy myöntää, että paikka oli hienoinen pettymys. Hyllyt notkuivat pikamuotivaatteita ja uudehkoa sisustuskräärää. Muovin ja polyesterin määrä oli hengästyttävä. Uskon, että moni löytää mielestä vaatetta ja pientavaraa tuolta, mutta omaan makuun lähes kaikki tavarat olivat aivan liian uusia. Itse paikka on kivasti laitettu. Jos meillä olisi ollut aikaa enemmän, olisi kirppiksen houkuttelevan näköistä kahvilaa pitänyt ehdottomasti testata.

........

Tällä erää Forssa veti ehdottomasti pisimmän korren kirppisten suhteen. Tämä tuli yllätyksenä! Mutta tällaista kirppiselämöinti on: koskaan ei oikein voi tietää, mitä vastaan tulee. Vanha Rauma on aivan ihastuttava tunnelmallinen totta kai. Kaupunkiin oli satanut uutta lunta yön aikana ja puurakennukset olivat mielettömän kauniita. Kehuttu Wanhan Rauman KaffeBar oli kiva myös testata sekä nauttia Lönnströmin taidemuseon nykytaideproggiksesta. 

Retki oli mitä onnistunein! Nyt pitää pohtia, mihin suuntaamme seuraavaksi pienelle kirppismatkalle. Suosituksia, ehdotuksia?  

2 kommenttia:

  1. kivat siilit.enpä ole löytänyt forssasta muuta kuin kirppiskellarin.se onkin ihan kiva.täytyypä etsiä tarkemmin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Nuo siilit on kyllä kivat. Ja juu, Forssassa on useampi kiva kirppis, kannattaa tutustua.

      Poista