lauantai 5. joulukuuta 2020

Lukemista kirppikseltä ja yksi Vuokon laukku

Maaliskuussa, kun korona rävähti päälle, päätin ottaa lukulistalta italialaisen Elena Ferranten Napoli-sarjan. Olin kuullut kirjoista hehkutusta ja suoranaista ihastelua ystäväpiirissäni. Elämä koronarajoitusten aikaan toi ainakin minulle lisätunteja lukemiseen. Muuten kevättä ei kylläkään ole ikävä.


Päädyin kyselemään kirjoja paikallisten Facebook-kirppisryhmien kautta ja yllättävän helposti sain kaksi osaa kierrätettynä itselleni. Ekan osan, eli Loistava ystäväni -kirjan hankin uutena, kun luku-urakkaan piti päästä heti käsiksi ja kirjastot olivat juuri sulkeneet ovensa. Viimeistä osaa oli puolestaan vaikea saada käytettynä, eli hankin Kadonneen lapsen tarina -osan kirjakaupasta.


Osat kaksi ja kolme sain siis kierrätettynä yhteensä 15 eurolla. Itse asiassa tuo sarja toinen osa, Uuden nimen tarina, oli suosikkini koko saagasta. Voin sanoa, että kirjat vetivät minua puoleensa ja suorastaan ahmin ne. Kirjoissa eletään Elenan ja Lilan monimutkaisen ystävyyssuhteen pauloissa lapsuudesta vanhuuteen ristiriitaisessa Napolissa sekä sen vaikutuspiirissä lähihistorian tapahtumia seuraillen. 

Loppukesästä nappasin puolestaan ihan tavalliselta hyllykirpparilta Porissa, Patakirppikseltä kaksi Ulla-Lena Lunbergin kirjaa: Jää ja Leo. Jää on poikkeus siinä mielessä, että olen kirjan jo lukenut, mutta kyseessä on teos, jonka kuitenkin halusin myös itselleni omaksi. Luen hyvin harvoin kirjoja uudelleen, mutta Jää on kärkikahinoissa uudelleen lukemisen suhteen. Minulla oli suuret ennakkoluulot, kun kirjaa aikoinaan aloin lukea, mutta teoksesta on muodostunut yksi suosikkini kautta aikojen, eli siksi haluan tämän kirjan myös omaan hyllyyni. Saman myyjän pöydässä oli myös Lundbergin Leo, mitä en ole vielä aloittanut. Olkoon se ehkä tämän hetkisen korona-eristäytymisen kirja. Nämä maksoivat yhteensä neljä euroa.


Kirjojen vastapainoksi vielä yksi asuste: rakastamani Vuokko-merkin ihanan aurinkoinen pikkulaukku. Minulla on näitä vastaavia laukkuja mustana ja valkoisena, eli en voinut vastustaa tämän laukun kutsua. Tämä keltainen piristys löytyi Leppävaaran Fidasta 7,50 eurolla. Ei hassumpaa!




Olisi hauska kuulla, hankitteko kirjoja kirppikseltä?  En ole luopunut paperisten kirjojen hankkimisesta, mutta vähentänyt ehdottomasti. Suurin osa on kirjastolainoja. Oman kirjahyllyn sisältö on minulle mitä tärkein, enkä aio siitä luopua, vaikka kirjahyllyt taitavat olla sisustuksessa ihan passé. 

Rentouttavaa ja kivaa joulukuista viikonloppua!

14 kommenttia:

  1. Mulla on muutamia vanhempia kirjoja, joita yritän bongailla kirppiksiltä. Aika harvakseltaan niitä tulee vastaan. olen kantanu jonkun verran kirjoja kotiin Kierrätyskeskuksen ilmaisosastoilta. Sieltä napatut ovat myös sellaisia, joita laitan itse kiertoon luettuani ne.
    Ihana tuo Vuokon laukku! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kati! Mä laitoin viimeisimmän muuton yhteydessä kirjoja kierrätyskeskukseen, mutta paljon löytyy hyllystä vielä. Turussa ei ehkä ole ilmaisosastoa kirjoille kiertsissä, tai sitten se on mennyt ohi. Kätevän kuuloinen asia.

      Poista
  2. Kirjahyllystäni olen vienyt kirjaston "saa ottaa" -hyllyyn aikanaan kirjakerhosta tulleita kuukaudenkirjoja. Mutta paljon, liian paljon on niitä, joista en luovu.
    Ostan kirppareilta, otan kirjaston "saa ottaa" -hyllystä, samoin muista ilmaishyllyistä. Ne laitan kiertoon luettuani.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjakerhon kuukauden kirjat taitaa olla välillä aikamoinen riesa. Kivaa, että olet löytänyt runsaasti kirjoja käytettynä.

      Poista
  3. Täällä sama juttu, kirppiksellä vastaan tullut Lundbergin Jää lähti omaan kirjahyllyyn. Sinne kelpuutetaan vain harvat ja valitut, Jää on kuitenkin klassikko,joka kestää useammankin lukukerran. Suomalainen kirjastolaitos on kyllä mieletön juttu, mutta joitain kirjoja on kiva omistaa myös itse.
    Kiitos kivasta blogista. Mukavaa joulun odotusta. t. Liisa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Liisa kivasta kommentista! Jää on kyllä hieno teos - ja siksi se hyllystä myös löytyy. Meidän kirjastolaitos on mahtava juttu, kertakaikkiaan hieno ja arvotettava asia.

      Poista
  4. Hei,
    Olen vähän huono kommentoimaan, mutta olen kyllä käynyt täällä blogissakin (Instan lisäksi) kurkkimassa.
    Itselläni on harmillisesti kirppiharrastus jäänyt muiden kiireiden jalkoihin ja tulee enää harvemmin käytyä. Samoin on käynyt lukemiselle. Ennen ostin melkein kaikki kirjat kirppareilta. Näin ei tarvinnut välittää kirjalainojen eräpäivistä. Nykyään kuuntelen kirjoja kävelylenkeillä, jote en ole aikoihin lukenut muuta kuin sanomalehtiä. Ja lapselle kirjaa. Niitä muuten olen vielä hankkinut kirppareiltakin - lastenkirjoja siis.
    Keltainen kassi on piristävä lisä minkä tahansa asun kanssa!
    Rauhaisaa itsenäisyyspäivää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kivaa Saara, että jätit kommentin <3 Luen aktiivisesti myös blogiasi! Kirppiskirjoissa on kyllä se hyvä puoli, että eräpäivä ei tule vastaan. Äänikirjat on hyvä vaihtoehto ja tosi hienoa, että lastenkirjoja löytyy mukavasti käytettynä.

      Poista
  5. Kyllä on taas hyvät löydöt! Mulla myös Napoli-sarja lukulistalla. Ja voi apua, mulla jäi tuo Jää kesken, pidin alkua liian hidastempoisena. Täytyy hakea kirja hyllystä ja aloittaa lukeminen uudelleen. Niin paljon on myös omasta mielentilasta kiinni, iskeekö joku teos vai ei.
    Viimeisin ostoni kirppikseltä on Waltarin Suuri Illusioni eurolla. Aika paljon ostan sotakirjallisuutta, sitä kun on usein tarjolla edullisesti. Juhani Ahot myös on kaikki kirppikseltä ostettu. Hyvää joulukuuta myös sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ja totta tosiaan, mielentila vaikuttaa kirjan aloituksessa varsinkin ihan ratkaisevasti. Olen lukenut lähes 20 vuotta sitten tuon Waltarin Suuren illusioni - miltäköhän kirja nyt tuntuisi, pitäisi lähes kokeilla. Kirppikset on kyllä hyvä paikka löytää kirjoja edullisesti!

      Poista
  6. tänä vuonna oon lukenu noin 130 kirjaa.kesken on jokuneb

    VastaaPoista
  7. Voi että mitä löytöjä! Minunkin täytyy käydä ehkä kirpputorilla katsomassa, jos löytyisi jotain uutta ja kivaa. Yritän parhaillaan säästää, joten tarkoituksena on ostaa enemmän tavaroita käytettynä. Täytyy selvittää, onko meidän lähistöllä esimerkiksi jonkinlainen kirpputori ja kahvila.

    VastaaPoista