perjantai 27. marraskuuta 2020

Osta käytettyä, vaali, kunnosta (eli ajatuksia Black Fridaysta)

Nyt on se aika vuodesta, kun verisuoneni ohimolla pullistuu entisestään. Joitakin vuosia sitten Suomeen rantautunut kulutusperjantai, eli Black Friday on päällä. Oikeastaan erilaisia tuotetarjouksia on vilahdellut silmissä jo pidempään, kyseessä taitaa olla viikon, parin mittainen ostosilakointi. Toki joulun alla lahjat ja materia ovat päivän polttavia aiheita ja jouluun liittyy antamisen iloa ja lahjoja, mutta pitääkö muutenkin jo materiaa pursuvan maailman saada lisää erityisiä kulutusjuhlapäiviä?

Tietystikään asiat eivät ole mustavalkoisia ja asioilla on tapana olla sekä hyviä että huonoja puolia: isoja kodinkoneita on hurja hankkia ns. normihintaan, jos vaikka laitteet sattuvat lomautuksen kynnyksellä poksahtamaan tai jos ikivanha läppäri on vaihdettava uuteen ja pienistä penneistä on tullut säästettyä isompi summa. Musta perjantai tarjoaa toki kohtuullisempaa hintaa myös "välttämättömille pahoille", mutta luulenpa että iso osa ostoksista tehdään ihan kiva tarjous, tuon hilavitkuttimen kyllä tarvitsen -asenteella. 

Itse olen enemmän huolestunut pienliikkeiden ahdingosta, yltiöpäisestä uuden tavaran hamstraamisesta ja ylikuluttamisesta ympäristökriisistä välittämättä. Entäpä jos joulun alla aineettomat lahjat, kulttuurielämykset tai vaikkapa kierrätyslahjat olisivat se pop-juttu? 

Tämä perjantai on myös  Luonto-Liiton järjestämä Älä osta mitään -päivä. Kyseistä päivää on vietetty jo ennen kuin musta perjantai -sekoilu saapui Suomeen. Älä osta mitään -päivän sivuilla asia kiteytetään näin: Luonto-Liiton Älä osta mitään -päivää vietetään joka vuosi kiitospäivän jälkeisenä perjantaina. Amerikkalainen kiitospäivä ajoittuu vuosittain marraskuun neljännelle torstaille ja sen jälkeen alkavat suuret alennusmyynnit, 'Black Friday'. Suomeenkin mustan perjantain mainoskampanjat ovat viime vuosina rantautuneet. Älä osta mitään -teemapäivä haastaa meidät kulutushysteriaan antautumisen sijaan pohtimaan kulutuspäätöksiämme ja niiden vaikutusta ympäristöön. Vuonna 2020 Älä osta mitään -päivää vietetään perjantaina 27.11.

Black Fridayn vastapainona on myös tämän viikon maanantaina vietetty Circular Mondayta, mikä juhlii kierrättämisen ja vastuullisuuden ilosanomaa. Mukavaa, että erilaisia vastavetoja tälle perjantaille on myös olemassa.  

Ostamisen vastapainoksi kävin läpi menneitä vuosia blogissani ja keräsin osan niistä vaatteista yhteen, joita yhä edelleen aktiivisesti käytän ja jotka olen kirpparilta käytettynä alkujaankin hankkinut. Pyrin entistä enemmän nauttimaan ja hyödyntämään jo olemassa olevan garderobin tarjonnasta, vaikka tänä vuonnakin on vaatteita kirpparilta tullut ehdottomasti hankittua.

2014

2015


2016


2017

Kollaaseja katsellessa huomaan, että esim. tällä viikolla on ylläni ollut vaatteita kaikilta listaamiltani vuosilta, hauskaa. Mitä mieltä olette mustasta perjantaista: puolesta vai vastaan?

Marraskuu lähenee loppuaan ja on aika suunnata katse kohti joulukuuta. Oikein hyvää, valoisaa ja turvallista viikonloppua (vaikka koronaluvutkin on taas ihan järkyttävät, kääks)!

6 kommenttia:

  1. mieluummin älä osta mitään päivä.eikö me vanhat (61 v)olla opittu että ostetaan tarpeeseen.mieti ensin osta sitten.ok.rakastan kirppareita ja ostan jos miellyttää.mutta järki siinäkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirppiksellä tulee välillä vähän ns. vauhtisokeaksi ja on hyvä miettiä myös kirppariostoksia. Mä kannatan myös tietysti älä osta mitään -päivää.

      Poista
  2. Todella hyvä postaus ja niin samoja ajatuksia minulla <3

    VastaaPoista
  3. Hyviä vaatelöytöjä olet kyllä tehnyt vuosien varrella. Paljon Marimekkoakin joukossa tai ainakin sen näköistä! Mulla Marimekko-kirppistelyt sekä vintage- että uutuusrintamalta olleet tosi paljon käytössä. Vielä kun löytäisi itsekin jotain Dioria tai YSL:lää! Gautierin kultaiset korkkarit löytyt, mutta eBay-löytö on eri juttu :D Kannatan siis myös ehdottomasti kirppis-vaatettaitumista ja kriittistä suhtautumista ostomaniaan. Minusta on huolestuttavaa, miten yhdysvaltalaistunut valtio Suomi on nykyään etenkin kulutusakselilla, mutta myös esim ravintoloiden ruokatarjonnassa. Mieluummin pystyyn vaikka Antin alepäivät kuin Black Friday, jos nyt joku alekemu on pakko olla :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Erityisesti Marimekko, Vuokko ja muu suomalainen design tuntuu pysyvän pitkään käytössä, mutta välillä on myös hauskoja yllättäjiä. Olen ihan samaa mieltä siitä, että Suomi on kovin amerikkalaistunut ja se on kyllä harmi. Antin alepäivät kunniaan!

      Poista