sunnuntai 15. marraskuuta 2020

Talvea kohti [Burberryn duffeli ja parit nahkakengät]

Nyt talven kynnyksellä huomaan miettiväni, että mahtaako tänä vuonna tulla talvea laisinkaan? Viime vuosi (ja alkuvuoden kuukaudet) olivat siitä tympeät, että Etelä-Suomessa ei ollut talvea ollenkaan. Ikuinen marraskuu vain jatkui ja jatkui. Pakkasta ei ollut lähes ollenkaan ja lumi tuli lähinnä loskana ja räntänä.

Jos sama kohtalo toistuu, olen jo valmiiksi ahdistunut aiheesta. Ilmastossa on tapahtunut jotain todella poikkeavaa ja todella lyhyessä ajassa! Tuntuu erikoiselta, että marraskuussa mittari kipuaa 15 asteeseen ja tammikuussa eivät pakkaset pauku. Elintavat ja -olosuhteet eivät kuitenkaan tunnu muuttuvan juuri lainkaan. Yksi harmillinen puoli ilmaston lämpenemisessä on se, että kun lunta ei ole, pimeä vuodenaika vyöryy toden teolla päälle.   

Itse nautin eniten lämpimistä kuukausista, mutta huomaan kaipaavani myös talvea. Kun pakkanen kiristyy, ilma usein myös kirkastuu. Kyllähän villapaidat ja -sukat ovat ihan tavallinen talvivaate  nyt nekin vain odottavat kaapissa. Kaapissa odottaa myös yksi uusi talvitakki. Löysin juuri ennen koronan alkua aikamoisen klassikon Iso Robertinkadun Fidasta. 




Kyseessä on englantilaisen Burberryn villakangas-duffeli. Hinta ei ollut aivan halpa, mutta täysin toisenlaisella tasoilla kuin uusissa vastaavissa. Maksoin takista 55 euroa. Toki, jos takki on feikki, on hinta törkeä, enkä missään nimessä halua kannattaa piraattiteollisuutta, mutta olen lähes varma, että kyseessä on ihan aito takki. Mahtavaa olisi ollut löytää aidosti vanha duffeli, mutta kyllä tämä vähän uudempikin versio kelpaa. Rakastan näitä nappeja yli kaiken. Nämä ovat "vain" imitaatio hampaista, joita aikoinaan tällaiset napit taisivat olla. Ehkä ihan hyvä niin.



Takki on 80 % villaa ja 20 % polyamidia ja sen pintaan oli muodostunut hitunen nukkaa. Löysin kuitenkin aivan vastikään 0,50 eurolla Nihtisillan kierrätyskeskuksesta aivan loistavan vaateharjan. Kun takin harjasi, tuli pinnasta kuin uusi. Tällainen kapine on vähemmän kuluttava vaihtoehto nukkaleikkurille, mikä toki minulta myös löytyy. Ostan ihan huoletta villavaatteita, jos ne ovat 100 % villaa, kun tiedän, että oikealla käsittelyllä, nukan saa vaatteen pinnasta pois ja vaatteesta tulee kuin uusi! Onneksi tämän takin polyamidi ei sekoittanut kuvioita, vaan pinta oli todella helppo huoltaa ja nukka lähti onnellisesti pois. 



Harja tehosi aivan todella hyvin myös puolisoni alpakkavillaiseen muhkeaan kaulahuiviin. Hyvä löytö siis!

Parit talvikengät ovat myös jääneet jo yli vuoden takaa roikkumaan. Nämä nilkkurit löytyivät aikoinaan Järvenpään Helmi-kirppikseltä 8 eurolla (nahkaa). Kengät ovat aikamoisen ysärit, mutta en voinut vastustaa tismalleen oikean kokoisia myös liukkaalla kelillä toimivia suomalaisia nahkakenkiä.



Toiset esittelemättä jääneet kengät ovat nämä 4,50 euron nahkaiset nyörikengät Hyvinkään Tingi ja tongi -kirpparilta. Kyseessä on suomalaiset Aaltonen-kenkämerkin hieman vilijonkkamaiset nilkkurit. Molemmat kengät ovat jalassa varsin istuvat. Nyt pitäisi tosin korkolaput huollattaa näihin nyörikenkiin.



Oikein mukavaa alkavaa uutta viikkoa! Palataan kirppisjuttuihin jälleen pian!

12 kommenttia:

  1. Hei, minulla on ollut vuosia juuri tuollainen pieni harja mokkakenkiä varten, kenkäkaupasta ostetukin. Kiva tietää, että toimii myös villavaatteiden kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tällaiset harjat on käteviä vaateiden ja kenkien kanssa. Tässä villavaatteille tarkoitetussa harjassa on keskiosa metallia.

      Poista
  2. Tosi hyvät löydöt! On kyllä halpa Burberry-takiksi. Minulla oli tummanvihreä duffeli viimeksi joskus 15-vuotiaana. Äitini rakasti sitä ja minäkin rakastaisin nyt, mutta silloin jotenkin pidin sitä mummojen takkina :D teinejä ei voi ymmärtää... Mulla myös siis duffeli haaveena, mutta hinnat ovat aina olleet kaupoissa tosi kovat. Ja tosiaan, tuleko enää paksulle takille tarvetta? Ihan hirveä katastrofi, jollei saada enää lunta kovinkaan usein tänne eteläiseen Suomeen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Esmeralda! Mä olen tykännyt duffeleista aina ja itse asiassa kaapissa on 10 vuotta sitten hankittu vintage duffeli, mutta se saa nyt väistyä tämän tieltä, vaikka ihan todella hyvä takki onkin, mutta kahta(samanväristä) duffelia en sentään tarvitse. Mä todella toivon, että paksuille takeille ja villapaidoille tulee tarvetta!

      Poista
  3. Hyvät löydöt olet tehnyt! Itse inhoan palelemista, joten paksu talvitakki on heti käytössä kun lämpömittari näyttää kylmenevää 🌬️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Rinag! Mä palelen myös suht helposti, mutta silti tuntuu, että ns. ihan oikeat talvivaatteet ovat liikaa tällaiseen nykytalveen. Toivon todella, että tänä vuonna talvi tulisi!

      Poista
  4. Onpa kyllä hienot löydöt! Olen itsekin koittanut katsella jos löytyisi duffelitakkia, mutta ei ole vielä tärpännyt. Omistin noin 10 vuotta sitten ihanan sametti sen duffelin, jota käytin monta vuotta. Sitten kyllästyin ja menin myymään sen kirppiksellä. Kylläpä nyt vuosia myöhemmin harmittaa! Mitä tästä opimme...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Välillä on kamalaa, kun laittaa myyntiin liian nopeasti tavaraa ja sitten jälkeenpäin kaduttaa. Tiedän tunteen! Toivottavasti kiva duffeli tulee vastaan!

      Poista
  5. Huippu löytöjä kaikki! Talvettomuus ahdistaa! Näin just kuvan jäniksestä talvi asussaan...ressukka! Kaikkien petojen näkyvillä helposti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Irma! Apua, tuo talviasuinen jänis on niin surullinen näky. Kunpa talvi tulisi!

      Poista