lauantai 17. helmikuuta 2024

Lomonosovin saukko

Kirppiksellä on yksi kategoria, mitä pyri välttämään: posliinifiguurit. Aina aika ajoin lipsahdan ostamaan kuitenkin myös niitä, mutta tällöin pitää esineen kolahtaa todella syvästi. Tänään se tapahtui.


Silmiini osui Porvoossa Jussin jättikirppiksellä kookas saukkofiguuri. Aikani esinettä kuvasin ja kääntelin, kunnes aivoihini napsahti luja käsky: tämä söpöläinen on ostettava omaksi! Esine ei ollut edes halpa, 35 euroa, mutta nyt tämä tyyppi nököttää kotonani. Voi kuulostaa selittelyltä, mutta saukoilla on ihan erityinen paikka sydämessäni. Muistan lapsena, miten hauskalta saukon latinankielinen nimi kuulosti: Lutra lutra. Ja miten opin maitopurkin kyljestä, että nuo eläimet laskevat mäkeä talvella myös ihan hupimielessä, ei (pelkästään) elossapysymisen tai vastaavan vuoksi (kuka muuten muistaa Valion maitopurkkien kyljessä olleet suomalaisten eläinten esittelytekstit ja piirroskuvat?).En ole koskaan nähnyt luonnossa saukkoa. Olen lähes varma, että Lapissa olen kohdannut sentään saukon jäljet, mutta Muoniossa ja Rovaniemellä olen ihan erikseen kytistellyt saukkoja, jospa niitä olisi virtaavan sulapaikan lähellä näkynyt. Eihän nuo epelit minulle näyttäytyneet. Varmaan naureskelivat viiksiinsä jossakin lähellä, kun etelän turisti yritti päästä lähelle.Toki saukkoja voi nähdä etelässäkin. Olen pikkuisen kateellinen ystävälleni, joka on ihan Itä-Helsingissä saukon nähnyt. Kaikki mahdolliset saukkovideot ja -kuvat nostattavat joka tapauksessa hymyn huulilleni.Tämä figuuri on venäläisen Lomonsovin posliinitehtaan tuotantoa. Pohjasta löytyy leima ja teksti USSR. Erilaisia eläinhahmoja tehtiin neuvostoperiodin aikana runsaasti. Minulta löytyy samaisen posliinitehtaan mäyrä, mikä taitaa olla edellinen posliinifiguurilipsahdus.

Löytyykö ruutujen takaa muita saukkofaneja?


Ps. Tämän esineen kuvaaminen oli pirullisen hankalaa. Livenä tyyppi näyttää vielä paremmalta!

12 kommenttia:

 1. Onpa hauska. Meillä on mökki saaressa lounaisrannikolla ja viime kesänä näin kahdesti saukon. 42 vuotta siihen meni. Uimaan mennessäni pyyhälsi polun poikki, oli yllättävän iso otus. Siitäkin hyvä kaveri, että pitää minkit loitolla 😊.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, vitsit! Mahtavaa, että näit saukon mökkiympäristössä. Toivottavasti tyyppiä näkyy uudelleen <3

   Poista
 2. Hei! Asutaan jokirannassa Satakunnassa ja seurataan saukkojen elämään vuoden ympäri. Näin talvella näkyy useammin liukumisen jälkiä rantatörmällä kuin itse otuksia. Jäiden lähtiessä nousevat usein jäälautoille ja kesäiltoina uiskentelevat rauhassa, kun ilta hiljenee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa ihan mahtavalta! Pääsette todellakin näkemään saukkoja ihan kunnolla läpi vuoden <3

   Poista
 3. Saukot ovat kivoja, minulla niitä on kaksi, pehmoeläiminä sängyn päällä. t Saukkis

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, loistavaa! Saukkopehmoeläin kuulostaa ihan parhaalta myös.

   Poista
 4. Ehdottomasti löytyy! Siis kiljahdin miltei riemusta ääneen bongatessani tämän saukkosi <3 Sillä itse olen myös aina etsinyt tätä kirpputoreilta, ja minä valitettavasti joskus ohitin 35 eurolla tämän Lomonosovin saukon. Ajattelin, että löydän sen vielä halvemmalla, mutta enpä ole löytänyt.

  Minun saukkofaniuteeni liittyy vaikka minkälaista sisäpiirivitsiä, olen myös tolkuton Myyrä-fani (Krtek, arsenaalia löytyy kotoa mukeina ja vaikka minä).

  En ole silti nähnyt kuin varmuudella mäyrän luonnossa livenä, mikä sekin on harvinainen kohtaaminen. Turunmaan saaristossa on aika lailla hyvät mahdollisuudet näiden epelien yhyttämiseen, mutta kyllä he itse päättävät haluavatko tulla nähdyiksi :D Saukkovideoita täytyykin katsoa vähän näin loman kunniaksi, miksen ole tajunnut tätä aiemmin! Kiitos siis! ja onnea taas hienosta löydöstö!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jes, saukkofaneja todellakin linjoilla! On kyllä harmillista, että välillä kirppiksellä luulee, että esineen löytää "vielä joskus" halvemmalla ja sitten sellaista ei tule vastaan laisinkaan. Mä en ole nähnyt tätä figuuria ennen livenä ja vähän ostosta epäilin, mutta ei kyllä kaduta! Mäyrää en ole kohdannut myöskään - se(kin) olisi upea kohdata!

   Poista
 5. Posliinifiguurit ovat kyllä vaarallisia! Vaikka kuinka paljon niitä yrittää turhakkeina välttää, aina silloin tällöin joku sellainen livahtaa omallekin hyllylle. :D Saukkoja ei täältä löydy, mutta oravia ja kissoja kyllä. On kyllä söpönen yksilö!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, posliinifiguurit on ehdottomasti vaarallisia! Olen muuten ihaillut sun kissafiguureja, eihän tuollaisia voi vastustaa <3

   Poista
 6. Eliöillä ei ole "latinankielisiä" nimiä, vaan kaksiosaiset tieteelliset (binomiset) nimet. Nimen ensimmäinen osa kertoo, mihin sukuun olento kuuluu, jälkimmäinen on lajinimi.

  Saukko on latinaksi ihan vaan lutra (tai kirjoitustavasta riippuen myös "lytra").

  VastaaPoista