lauantai 13. toukokuuta 2023

Mahtava Kilta-löytö



Tässä se on! Pitkään haaveissa ollut isompi Arabian Kilta-uunipannu/vuoka. Kansi puuttuu, mutta kyseessä on sen verran harvinainen astia, että ilman kanttakin tämä kannatti hankkia. Ja varsinkin 7 eurolla! 


En ollut nähnyt koskaan aikaisemmin livenä tätä isompaa uunipannua, kun tähän törmäsin Salon Secondhanmarketissa. Pannu lymyili myyntipöydän uumenissa ja onneksi aloin tonkia pöytää tarkemmin, koska muuten tämä upeus oli mennyt sivusuun. Aivan aluksi kirppiksellä mietin, että puuttuva kansi on sen verran iso miinus, että en hanki koko kapistusta, mutta aikamoisen nopeasti tulin toisiin ajatuksiin. Jälkeenpäin oikein nauratti oma järjenjuoksu: jättää yli kymmennen vuotta etsinnässä ollut vuoka vain sen takia hankkimatta, että siitä puuttui kansi! Onneksi ajatukset selkiytyivät suht nopeasti. 


Astia on täysin ehjä, särötön, mutta siinä on muutama värjäytymä. Pikku kauneusvirheet eivät haittaa, palojen puuttuminen ja säröt olisivat olleet toinen juttu.

Tähän pannuun sopii isomman kulpin kansi, eli kannen metsästys ei ole aivan mahdoton tehtävä. Minulla on isoa kulppia kaksi kappaletta omana, mutta harmillisesti juuri valkoisessa yksilössä ei ole kantta. No, homma olisi mennyt liian helpoksi, jos kansi olisi löytynyt omasta kotihyllystä.



Kilta-sarjalle ominaisesti pienempi uunipannu mahtuu söpösti tuon isomman sisään. Kansi ei tosin päälle enää menisi. Nyt tuo isompi yksilö toimii pienemmän pannun sylinä, eikös ole söpöä?

Tämä skaalautuminen miellyttää kovasti omaa silmää ja mieltä. Funktionaalisuus taisi olla Kaj Franckin yksi ohjenuorista tämän astiasarjan suunnittelun kohdalla ja muutenkin tietysti. 



Vuoka on listattuna Arabian Talousposliini ja -fajanssi -kirjassa. Kyse on näköispainoksesta Arabian tuotekuvastoista 1960-luvun alkupuolelta. Kirja on oikea kultakimpale! Mukaan on listattu todella paljon eri astiasarjoja.

Kilta-astoita on välillä hankala rajata, koska sarjaan on liitetty eri osia matkan varrella ja Kaj Franckin lisäksi esimerkiksi Ulla Procopé on suunnitellut osia sarjaan. Minulle tämän tuotekuvaston listaus toimii hyvänä ohjenuorana. 

Nyt etsinnässä on totta kai sopiva kansi astiaan, mutta kannella ei ole kiire. Toivottavasti kuitenkin joskus sopiva puuttuva palanen kokoelmaan löytyy (ja sitten alkaakin olla kaikki osaset kasassa, hurjaa). 

2 kommenttia:

  1. Minulla on käytössä Wärtsilä Arabia kuvasto vuodelta 1967 (näköispainos) ja ihan mahtava opus sekin keräilijälle. Toivottavasti vuoan kansi tulee vastaan. Kyllä tuo sinun Kilta-kokoelmasi on upea!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuvastot ovat kyllä käteviä ja hyödyllisiä! Ja kiitos super paljon <3

      Poista