torstai 25. toukokuuta 2023

Siivouspäivä! + pohdintaa kirppistarjonnasta


Ensin tärkein! Tulevana lauantaina on jälleen valtakunnallinen kirppistapahtumapäivä edessä, eli Siivouspäivä. Päivän juju on se, että voit myydä lähes missä vain omia kirppistavaroitasi ilmaiseksi, esimerkiksi pihallasi tai lähipuistossa (tai vaikka sisällä kotonasi) tuona päivänä. Tapahtumalla on verkkosivut, minne kannattaa ladata oma myyntipiste näkyville, niin ihmiset löytävät varmemmin perille. 

Olen jo monena vuotena raahannut tavarani lähipuistoon, mutta aikaisemmin roudasin useamman kerran kirppistavarani Ruttopuistoon (Vanha kirkkopuisto). Erityisesti ennen koronapandemiaa, Ruttopuisto oli todella toimiva myyntipaikka – muistan parikin kertaa, että jo aamuyhdeksältä oli tyhjää myyntilänttiä vaikea löytää, sen verran sankoin joukoin porukkaa oli myymässä. Ja ostajia riitti onneksi myös! Tapahtuma on valtakunnallinen, mutta olen ymmärtänyt, että esim. Kainuussa juuri kukaan ei vietä Siivouspäivää. 

Kesän kynnyksellä Helsingissä on toki muitakin kirppistapahtumia: esimerkiksi Puu-Vallilassa kirppisteltiin viime  viikonloppuna ja kuun alussa järjestettiin vanhan Herttoniemen pihakirppispäivä. Parhaiten info tuntuu leviävän kaupunginosakirppareista edelleen Facebookin välityksellä  tai sitten puskaradion. 

Minulle Siivouspäivä on äärimmäisen tärkeä itselleni tarpeettomien tavaroiden kiertoon laittamisessa. Muuten kirppismyynnin suhteen olen suorastaan pattitilanteesa: en oikeasti tiedä, mille hyllykirpparille veisin tavaroitani myyntiin Helsingissä (kantakaupunki). Vinkkejä ja kokemuksia otetaan kiitollisuudella vastaan!

Turussa minulla oli tapana myydä parisen kertaa vuodessa Kirppis-Center Manhattanilla, mutta Helsingissä hyllykirppistarjonta on luhistunut entisestään. Tällä hetkellä on hieman liioitellusta enää 3  hyllykirpparia koko kantakaupugissa. Vallilan Metka tuntuu olevan niin super suosittu, että myyntiaikaa on hankala saada. Hietsun Opshop tulee olemaan varmasti valintani, mutta puntaroin edelleen, tuleeko myyntijaksosta "tappiollinen". No, täytyy vain kokeilla, mutta kuten tiedämme, hyllykirpparilla hinnoittelu, pöydän siistiminen ja tavaroiden tuominen ja vieminen, käy lähes työstä eli ihan pienellä duunilla ei homma hoidu.

Hyllykirpparit ovat minulle selvästi nykyään sydämen asia: moni minulle rakas hyllykirppis on lopettanut tänä vuonna toimintansa: Hyvinkään Tingi ja Tongi + Turussa Hassisen kirpputori. Etenkin Tingi ja Tongi oli ihan legendaarisen hyvä paikka ainakin omasta mielestäni. Minua surettaa, että hieman kämäiset hyllykirppikset eivät enää vedä tai kannata, koska nuo paikat ovat usein juuri niitä helmiä löytö- ja hintamielessä! Toki välillä nautin huolella valikoitujen secondhand-kirppisten annista, mutta hyllykirppisten henki on aivan toista. Ja, Helsinki täyttyy suht hintavista vaate"kirppiksistä", jotka toivottavasti madaltavat kynnystä käytetyn vaatteen hankintaan, mutta ihannemaailmassa kaikenlaiset kirppismestat eläisivät rinnakkaiseloa.

Tällä hetkellä suurin hyllykirppisrakkauteni on Salon Secondhandmarket. Suorastaan pelkään, että tuolle paikalle käy myös kalpaten. Ehkä ei kuitenkaan pidä surra etukäteen: paikka tuntuu kuhisevan ihmisiä ja tavara vaihtaa omistajaa. Myönnän myös, että hyllykirppis-scene on ennenkin ollut muuttuvaa ja hitusen epämääräistä. Esimerkiksi kirppismatkoilla olen tottunut tarkistamaan vähintään 2 lähteestä, onko suunniteltu kohde olemassa, koska kirppiksiä niin sanotusti tulee ja menee.

No mutta, toivotaan että hyllykirppisten tuho ei ole lopullista ja että lauantaina paistaa aurinko!

10 kommenttia:

 1. Hei, joko Vallilan Bella on tuttu?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, kiitos vinkistä! Bella on nimenä tuttu, mutta en ole vielä käynyt. Täytyy käydä tutustumassa myös myyntimielessä.

   Poista
 2. Meinasin myös ehdottaa Bellaa, vaikka vielä en ole siellä itsekään käynyt. :) Aiemmin samassa paikassa toimineessa Bewen kirppiksellä kävin paristi, mutta en pidä kirppiksistä, joissa pitää keskustella myyjän kanssa, niin se oli jotenkin vaikeaa. :D Toivottavasti Bellaan ihmiset löytävät, Bewelle ei. Eivät tosin myöskään mainostaneet missään (en ole FB:ssa), vaikka oli mm. Remu & co esiintymässä.

  Vaikka inhoankin näitä kirppiksiä, joissa myyjä on pöydän takana, olisi tarkoitus menettää Siivouspäivä-neitsyys ja pystyttää kotikadulle myyntipöytä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jes, kiitos vinkeistä! Mä en käynyt koskaan Bewen kirppiksellä, pitää mennä testaamaan tuota Bellaa ehdottomasti. Mä ihan tykkään itse myydä kasvokkain, mutta enemmän tykkään katsella ja hypistellä itse asiassa ilman läsnäolevaa myyjää. Toivottavasti sun Siivouspäivä sujui kivasti!

   Poista
 3. Minäkin kannatan Bellan katsastamista. Se avautui vapun jälkeen ja olen siellä käynyt kahtena sunnuntaina jolloin väkeä on ollut tungokseen asti (ottaen vielä huomioon että se on todella suuri vanhassa varastohallissa oleva kirppis jossa on reilusti päälle sata paikkaa) eli ainakin viikonloppuisin tavaraa liikkuu. Itse olen myynyt tavaraa muutaman kerran Punavuoren patinassa jossa ilman rekkiä vuokra on ollut 35e/vko tai 60e/2vk mutta nyt ovat alkaneet periä myös 3,9% myyntiprovisiota. Rekin kanssa viikko vuokra onkin jo 50e ja 2vk:n 90e. Tavara on ainakin minulla mennyt joka kerralla suurimmaksi osaksi kaupaksi (sisustustavaraa ja asusteita) ja voittoa tullut joka kertaa muutamia satasia. Paikka on tosin hyvin pieni, mutta väkeä on käynyt kyllä viikonloppuisin suht paljon ainakin omien myyntitilastojeni mukaan, arkipäivisin myyntiä on taas kertynyt huomattavasti vähemmän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon hyvin informatiivisesta kommentista! Mä olen käynyt Punavuoren patinassa suht useinkin, mutta täytyy vähän tutkia tuota myymistä. Ainakin paikka vaikuttaa suht suositulta, kun siellä olen itse käynyt.

   Poista
 4. Bella kirppikseltä en ole vielä koskaan tehnyt kunnollisia tavaralöytöjä, koska samoissa tiloissa sijaitsee antiikkikauppias, joka ostaa kaikki hyvät tuotteet ja myy ne sitten itse kalliimmalla. Kyselin aikoinaan, että saako kauppiasnostaa kirpputorin tuotteita ja kyllä saa, joten parhaat astiat ym. menevät ilmeisesti sinne. Kaikkialta muualta olen aina lö ytänyt kivoja ostoksia, mutta Bellasta en koskaan muuta kun lastenvaatteita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan, tämä onkin hyvä tietää. Täytyy tsekata tilanne, jos ja kun tuonne Bellaan menee vierailulle.

   Poista
 5. Itsekin tykkään enemmän hylly/itsepalvelukirppiksistä, täällä Oulun seudulla niitä on useita erinomaisia. Olen joskus ihmetellyt Hkissä käydessä, että missä kaikki hyvät hylkykirppikset on? Espoossa oli muuan hassu ja Kalliossa Zirppari (tai joku semmonen). Tampereellakin on huomattavasti kovempia kirppiksiä kuin Hesoissa. Onko Helsingin kiinteistöjen hinnat sitten niin korkeat, ettei kirppiksen pitäminen ole kannattavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, varmasti kiinteistöjen hinnat ovat todella kovia ja hyllykirppikset ei Helsingissä kannata, varsinkaan ydinkeskustassa. Mielestäni myös kyseessä on trendi: valikoidut vaatteet ja tavarat (eli samalla kalliimmat myyntihinnat) kiinnostavat enemmän ja tekevät secondhandin ostosta helpompaa. Itse kaipaan kaikenlaisia toimijoita alalla.

   Poista