tiistai 23. maaliskuuta 2021

Pistokkaita ja Arabian ruukkuja
Kevät ei aiheuta ainoastaan akuuttia tarvetta löytää sisustukseen jotain raikkautta ja kepeyttä (kuten sisustustyynyt), vaan viherkasvihammasta alkaa myös kolottaa entisestään. Tänä vuonna olen tehnyt yllättävän kuuliaisesti mullanvaihtoa lähes kaikille kasveille. Samalla olen harrastanut kukkaruukkujen pientä puljaamista, kun uusia pistokkaita on ilmestynyt ja parit vanhat kasvit ovat vaatineet isompaa ruukkua itselleen.

Olen tietysti hankkinut uusien kasvien lisäksi myös pari uutta Arabian SN-mallin ruukkua: valkoinen 19 cm:n purnukka löytyi jo viime vuoden puolella tori.fista. Myös kookkaan 23 cm:n ruskean ruukun löysin samaisesta paikasta vaivaiseen 10 euron hintaan! Toki ruukun kunnossa on pientä sanomista, mutta olin aikamoisen yllättynyt, kun tuohon hintaan kookkaan ruukun nappasin. Kliiviaan vaihdoin vihdoin mullat ja katsotaan, jospa tämä innostaisi myös kasvia kukkimaan.Toiseen uuteen ruukkuun istutin pienemmän peikonlehteni. Tuo 19 cm:n ruukku maksoi 20 euroa, eli ihan kohtuullinen hinta sillä myös. Olen ennenkin kirjoittanut samasta aiheesta, mutta aikamoisen kovissa hinnoissa nämä SN- ja SL-mallin ruukut nykyään ovat. Suorastaan ihmettelen, että Arabia ei ole vielä ottanut näitä ruukkuja uustuotantoon!  

Paikalliselta Facebook-kirppikseltä bongasin puolestaan pistokkaita ja kolme uutta kasvitulokasta on nyt kotiutettu: hopeaköynnös, kalanruotokaktus ja soihtuköynnös 'Mona Lisa'. Nämä kasvit maksoivat yhteensä 19 euroa. Toivotaan niille pitkää ikää! Olen hieman kyllästynyt juoruihin ja värinokkosiin, joita joutuu uudistamaan ainakin omasta mielestäni tosi usein. Nyt yritän valita sellaisia kasveja, jotka voivat "vain" kasvaa ja näyttävät silti kohtalaisilta. Ruukuissa on tällä hetkellä juurikin pätkityt viininpunaiset raitajuorut ja värinokkonen. Jouluksi hankkimani huonekuusi voi ainakin vielä yllättävän hyvin! Uskalsin vihdoin istuttaa kasvin ruukkuun, kun kuolema ei ole korjannut kausikasvia. Jospa huonekuusi olisi vielä jouluna yhtä pirteässä kunnossa, niin se olisi aivan loistavaa! Yhteen kaupan kasviin sorruin tässä myös: lyyraviikuna nököttää ikkunalaudalla ja toivotaan, että kasvi jaksaa elellä hyvävointisena, vaikka itse en oikein usko markettikasvien tai jättimäisten viherkasviliikkeiden laatuun – ja siksi niin usein yritän hommata kasvit pistokkaina tutuilta tai kirpparilta.


Nyt haaveilen ison fiikuksen istuttamisesta kivaan isoon ruukkuun, mutta en oikein edes tiedä, mistä kannattaisi lähteä etsimään isoja kauniita ruukkuja. Arabian SN-ruukkuja saattaa olla isompia kuin tuo 23 cm:n, mutta en ole koskaan nähnyt tuosta isompaa kokoa. Kasvi tarvitsee selvästi suuremman ruukun ja ehkä altakasteluruukku olisi se järkevin vaihtoehto myös (mutta ne vasta rumia ovatkin!). 


Tällaisia viherkasvikuulumisia tällä kertaa. Toista vuotta kun elellään koronan kanssa, alkaa kummasti esimerkiksi oma piha tai edes parveke houkutella. No, toisaalta viherkasvienkin kanssa pääsee upottamaan sormet multaan, mutta on silti harmi, että 1920- ja 1930-luvun taloissa harvemmin parvekkeita edes löytyy. Sentään on nuo leveät ikkunalaudat.

Iloa ja valoa kevääseen – tsemppiä kaikille tämän korona-arjen keskellä!

10 kommenttia:

 1. Ihanan näköisiä ja hyvinvoivia kasveja! Toivottavasti sain tämän postauksesi lukemisesta ryhtiä omaan ruukkuruljanssiin :D ikivanha rahapuuni kuoli ja kolme vuotta sinnitellyt kiinanruusu myös. Toivo elää siis peikonlehdissä, anopinkielessä ja saniaisessa.
  Omaa pihaa ja parveketta alkaa kyllä varmasti kaivata jo, mutta ovathan nuo leveät ikkunalaudat ihanat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tsemppiä ruukkuruljanssiin, se kyllä palkitsee, vaikka mullan kanssa sisätiloissa läträäminen aiheuttaa lähes aina ison kaaoksen. Mun kokemus rahapuusta on se, että tarpeeksi vanhana kasvi vain hapertuu ja kuolee pois, mikä on tietty aina vähän sääli. Pidetään peukut pystyssä, että jäljellä olevat kasvit elelee tyytyväisinä pitkään.

   Poista
 2. Onpas sulla hieno valikoima Arabian ruukkuja! Piti oikein itsekin mitata isoin SN ja sehän oli vain 19cm. Hyvännäköiset kasvit ja kauniisti omissa paikoissaan. Kadehdin aina vähän noita paksujen seinien tuomia syviä ikkunalautoja. Ja toden totta; nyt tulin ajatelleeksi, että ei niissä 20-30-luvun taloissa oikein parvekkeita olekaan! Omituista, vaikka keuhkotauti jylläsi ympäriinsä. Ilmeisesti valoisati isot ikkunat ja parvekkeet tulivat ensin funkistaloihin ja sitten levisivät rintamamiestaloihin ja siitä eteenpäin. Minäkin ostin huonekuusen joulukuussa ja nyt se on jo eittämättä kuollut. Pettymys!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti! Mulla on nykyään 3 tuollaista isoa SN-ruukkua, mutta yhteen ei ole oikean kokoista lautasta, sellaisen kun siis vielä löytäisi. Ja totta, aika jännä, että kauhkotautiaikaan ei ollut parvekkeita, mutta funkiksen myötä asia sitten muuttui. Kyllä mulle kävis myös funkistalo parvekkeella <3

   Poista
 3. Blogiasi lukeneena aloin kerätä ja etsiä Arabian ja Kupittaan ruukkuja. Tuo matala, valkoinen on hieno.
  Kliivia tykkää ahtaasta ruukusta ja harvoin tehtävästä mullanvaihdosta. Anna sivuversojen kasvaa äläkä vaihda multaa muutamaan vuoteen, niin kukkii. Ja kesäksi ulos tai parvekkeelle.
  Ilona

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arabian ruukut ja muutkin vanhat ruukut koukuttaa - hauskaa kuulla, että blogini on toiminut ispiraationa!

   Kliivia on aikaisemmin kukkinut ja ollut samankokoisessa ruukussakin pitkään. Nyt epäilen, että kasvia vaivaa jokin lievä tauti(?), koska lehtien väritys on hieman muuttunut. Toivotaan, että mullan vaihto ei ainakaan pahenna tilannetta!

   Poista
 4. Voi, kuinka hyvinvoivia kasvisi ovat! Minun viherkasveistani ei oikein voi sanoa samaa. Olen yrittänyt vaihdella multia, mutta aika loppuu aina kesken., joten sekin homma on jäänyt kesken. Myöhemmin sitten...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti! Olen oikeasti aika laiska kasvien kanssa. Tarpeeksi vain valoa ja ei liikaa kastelua! Toki korona-aikana on tullut oltua kotona sen verran runsaasti, että olen ehtinyt kasvienkin kanssa 'seurustella' enemmän.

   Poista
 5. Kokemukseni mukaan kliivia kukkii parhaiten, jos multaa ei vaihda ja sillä on vähän ahdasta. Viimeksi vaihdoin sen mullan, kun osa kasvista putosi ruukusta. Oli multa käynyt niin vähiin! Pintamultaa vähän vaihdan. On taas jo kukkinut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, täytyy hieman tarkkailla tuota kliiviaa ja pitää nyt taukoa mullan vaihtamisen kanssa. Edellisestä kerrasta on kyllä aikaa. Pidetään peukkuja, että alkaa jälleen kukkia!

   Poista