sunnuntai 17. joulukuuta 2023

Kranssia kerrakseen

Olen jo useamman vuoden vouhottanut vähintään ennen joulua ja pääsiäistä koristekransseista. Tänä vuonna kranssihommat lähtivät vielä enemmän laukalle, kun aloitin jouluisten kranssien väkertämisen jo lokakuussa. Oikeastaan tuolloin tein Halloween-henkisen tekeleen vähän kuin alkulämmittelynä, koska näin hyvän setin teemaan sopivia koristeita Kaisaniemen kierrätyskeskuksen myymälässä. Halloween ei oikeasti edes kiinnosta ja sitä ei tule vietettyä mitenkään, mutta näköjään kranssien tekeminen syyhytti niin paljon, että tartuin tuolloin aiheeseen.




Olen tänä vuonna löytänyt kaikkea kranssien tekemiseen kierrätettynä: niin kuumaliimapötkylöitä kuin styroksirinkuloita, mutta olen toki hankkinut kuumaliimaa ja kranssipohjia uutena, koska olen duunannut yhteensä kuusi kranssia ja aikamoinen ihme olisi, jos aivan kaikki ainekset löytyisivät käytettynä. 

Koristeita olen haalinut tuttuun tapaan pitkin vuotta eri lokaatioista: parhain innostus saattaa syntyä kesällä, kun osuu joulukoristesuoneen. Joukoristeita olen haalinut ainakin Karjaalta, Lohjalta, Tallinnasta, Forssasta, Salosta, Keravalta, Turusta ja täältä pääkaupunkiseudulta. Tänä vuonna kierrätyskeskuksiin tuli koristeita jo lokakuussa, mutta nyt viime viikkoina olen huomannut, että samaisissa paikoissa ei oikein ole enää kuusenkoristeita – mitä ihmettä? En usko, että koristeet olisivat niin sanotusti loppuneet maailmasta, mutta eikö nyt olisi juuri paras sesonki koristeiden myyntiin secondhandina?





 


Olen huudellut kranssi-innnostuksestani sen verran runsaasti täällä ja etenkin Intagramissa, että useampi henkilö alkoi kysellä kranssien perään ostoaikeissa ja ryhdyin tekemään muutaman kranssin myös ns. tilauksesta.  Askartelin yhteensä kuusi uutta kranssia. Tällä hetkellä kotiseinällä on enää kaksi blingbling-kranssia, mutta vastapainoksi on myös kaksi vähän erilaisista puukoristeista tehtyä kranssia.





Näiden kranssien tekeminen on todella kivaa ja jopa meditatiivista. Tänä vuonna en ole edes polttanut niin paljon sormiani kuumaliimaan, eli pahimmilta tuskan huudoilta on vältytty. Ehkä myös taito kehittyy, olenhan näitä överikransseja tehnyt jo yli kolme vuotta.




Jos innostut tällaisesta kranssista vaikka ensi vuotta ajatellen, niin kannattaa laittaa viestiä. Mielellään näitä edelleen askartelen ja oman kodin seinälle ei aivan niin montaa yksilöä mahdu. Tämän vuoden uusin omalle seinälle jäävä tekele on isomman kokoinen kranssi pienistä puukoristeista (kuvissa tuolla ylempänä), omenista ja kaikesta ei niin kimaltavasta. Näitä koristeita on huomattavasti vaikeampi löytää, mutta toivotaan, että tällaisiakin koristeita osuu vielä kohdalle.

Kimaltavaa ja kaunista joulun odotusta!

8 kommenttia:

  1. Olet kyllä todella lahjakas! Minulle tulee tuosta ylimmästä kranssista se (renessanssiajan hollantilainen?) taulu, jossa tyypillä on päärynästä tehty nenä, ja taisi olla muutenkin hedelmää koko ukko. Tiedät varmaan heti mitä tarkoitan! Tekemäsi kranssi on tuottanut todella paljon iloa ja ihastusta myös vierailta, joten suosittelen kunnon bisnestä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jee, kiitos! En tiedä, onko tämä lahjakkuutta, mutta vähintään mulla on aina todella kivaa, kun näitä kransseja teen. Ainakin keskittyy yhteen asiaan ja saa tehdä käsillä - se on ihanaa vaihtelua tietokonehommiin. Ja juu, kun sanoit tuosta italialaisesta renessanssimaalarista, niin totta, Halloween-kranssissa on kieltämättä samaa. Piti ihan googlata ja tyyppi on Giuseppe Arcimboldo. Enpä olisi nimeä muistanut, mutta muutama maalaus piirtyi kyllä heti mieleen.

      Poista
  2. Miten ihmeessä saat nuo koristeet pysymään kranssipohjassa? Olen tehnyt vähän vastaavia, mutta koristeet aina irtoilee🤔

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuumaliima ja se, että liimaa on tarpeeksi. Myös tietty koristeiden muodosta riippuen, pitää aina välillä mallata, mihin kohtaan kiinnittää uuden koristeen. Sanoisin kuitenkin, että liiman määrä on se juttu.

      Poista
  3. vaatii viitseliäisyyttä saada noin hienot kranssit.halloween hauskinharvoin löytää noin hyvää materiaalia..löysin kirpparilta pieniä palloja.olin ylpeä itsestäni kun en ostanut.nyt harmittaa.kyllähän niitä aina tarvitsee.tällainen jouluhullu askartelija.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Pikkupallot kannattaa kyllä napata mukaan, ne on niin monikäyttöisiä. Toivottavasti tehdään hyviä askarteluun sopivia löytöjä jatkossakin!

      Poista
  4. Nämä sinun kranssit ovat niin hienoja!

    VastaaPoista