torstai 21. joulukuuta 2023

Joulukoristelöytöjä

Joskus sekalaisen koristepussin uumenissa pilkistää yksi kaunokainen ja tuolloin nappaan koko pussin matkaani. Onneksi usein muillekin koristeille löytyy käyttöä vähintään kransseissa, mutta joskus on saattanut käydä niinkin, että koko muu pussin sisältö päätyy takaisin kierrätyskeskukseen.


Tänä vuonna yksi tällainen kaunokainen oli vanhempi Weisteen "silmäpallo" (onkohan virallinen termi prismapallo). Tämän mallista koristepalloa kokoelmissani ei vielä ollutkaan ja juuri nämä prismapallot ovat suosikkejani. Enpä siis kauhean kauaa miettinyt, kun iskin kynteni tähän.

Kyseessä on siis saumapallo, eli tuo on tehty pehmeästä muovista ja pallo on suljettu puristesaumalla. Tuollaisen pallon kylkeen tulee klommo todella helposti, mutta tämä pallotyyppi on ihan todella sympaattinen. Weisten tuotannossa saumapalloja oli 1950-luvun ihan lopusta aina 1970-luvulle.


Setin lasisia palloja löysin Tallinnan Uuskasutuskeskuksesta. Näiden hinta oli pari euroa kipale. Lasisia koristeita on vaikea vastustaa. Ny vähän jännittää, että pysyykö koristeet ehjänä kuusessa, toivottavasti. Nuo pienet lasiset kävyt löytyivät samasta paikasta ja tuo pussillinen maksoi muistaakseni pari euroa myös.



Messinkinen kynttilämansetti löytyi puolestaan Keravan löydöstä eurolla. Lasiset laineilevat mansetit pelastin sekalaisesta koristepussista muiden koristeiden kera ja ajattelin pistää ne takaisin kiertoon, kunnes kokeilin niitä Pentti Sarpanevan Pitsi-kynttilänjalkoihin. Kokonaisuus on sen verran överi, että taitaa jäädä nuo "kauhistukset" käyttöön.


Löysin vielä muutama päivä sitten Vallilan Bella-kirppikseltä kuusi ihanaa ja kookasta lasipalloa yhteensä 7,10 eurolla. Muutama tuon kaltainen pallo on ollut jo aikaisemmin kasassa ja yksi palloista näyttää ihan samanlaiselta kuin jo omasta koristelaatikosta löytyvä. Samalla reissulla silmiini osui ruotsalaisen Svenskt Tennin tinamalja. Tuo malja voisi olla jopa antiikkia. Täytyy vähän tutkailla, miltä ajalta astia on. Se on hieman vääntynyt, mutta niin houkutteleva, että en voinut sitä vastustaa 5,50 eurolla. Tuo toimii varsinkin joulupallojen kanssa, ehkä teen tuosta jonkinlaisen koristemaljan.


Välillä käy ohraisesti myös koristeiden kanssa: tiesin hankkivani uustuotantolinnut hieman kummallisella sulkapyrstöllä, mutta vasta pidemmän ajan kuluttua tajusin, että koristeet eivät ole lasia, vaikka niin luulin. Katsotaan, pääsevätkö nämä linnut esiin. Vähintään nuo sulat aion leikata, vaikka se ehkä vähän "väärin" onkin. Nämä löytyivät yhteensä 4 eurolla Secondhandmarketista.  

Joulu lähenee! Ihanaa jouluviikkoa!

2 kommenttia:

  1. nuo linnuthan sopisivat ulos suojaisaan paikkaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, voisi ne uloskin laittaa. Pistin ne nyt joulukuuseen, ihan hyvin ne onneksi naamioituvat muiden koristeiden joukkoon.

      Poista