keskiviikko 27. syyskuuta 2023

Arabian kala (nro 5)

Jo viides kala! Kun tämä ruskea vonkale tuli vastaan tori.fi:ssä 20 eurolla, niin se oli sitten menoa. Tällaista yksiväristä koristeltua kalaa parvestani ei vielä löytynyt. Tasavärisiä on useampi ja siveltimellä koristeltu vaaleapohjainen kalalauta löytyy myös. Uusin yksilö päätyy varmasti myös seinälle, mutta olen näitä myös käyttänyt tarjoiluastioina. Leikkaamiseen en uskalla herkästi naarmuuntuvaa keraamista alustaa hyödyntää, vaikka nämä laudat taitavat juuri siihen tarkoitukseen alkujaan olla. 
Arabian keraamiset talouslevyt ovat Kaarina Ahon muotoilemia ja Raija Uosikkisen koristelemia. Molemmat tekijät upeita lahjakkuuksia ehdottomasti! Kalat ovat olleet tuotannossa vuosina 1953–1960.

Olen vuosien varrella arvaillut, kuinka monia erilaisia väri- ja koristemalleja näitä on tehty. Olen törmännyt ainakin vastaavaan kuin tämä harmaana, vihertävänä ja vaaleankeltaisena. Vaikka paatunut keräilijäluonne olenkin, tavoitteeni ei ole löytää mahdollisimman montaa eri väristä kalaa, mutta selvästi minun on hankala näitä vastustaa, jos kohtuulliseen hintaan tällaisen löydän. Löytyykö ruudun toiselta puolelta kalajuttuihin hurahtaneita?

2 kommenttia:

  1. Vuoden alussa löysin minäkin tuollaisen valkoisen/ruskeakuvioisen kalan kahdella kympillä ja oli pakko ostaa keittiöön kun se on edelleen alkup. 50-luvun kuosissaan kaappeineen yms. niin sopii just hyvin seinälle koristeeksi. Onkohan näidenkin hinnat nyt tulleet hieman alaspäin kun tuollaisen mustavalkoisenkin kalan näin yhtenä kesäsunnuntaina Dallapen puistokirppiksellä "vaan" 25 eurolla.. Tori.fistä kun on joskus taannoin katsonut näitä niin on ollut myynnissä useammalla kympillä kalliimpia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 50-luvun keittiö kuulostaa todella hienolta ja tuollainen kala istuu sinne varmasti todella hienosti! Ja juu, tuntuu että näiden hinnat olisi hieman laskeneet. Toki torissa on aikamoinen hintahaarukka, mutta halvempiakin on saatavilla.

      Poista