torstai 27. lokakuuta 2022

Lisää Botanicaa

Silmiini osui Facebook-kirppiksellä setti Botanica-lautasia ja koska lautasten hinta oli noin 15 euroa kipale, päädyin hankkimaan samalta myyjältä useamman lautasen. Nyt alkaa mökkiseinä näyttää jo sen verran täydeltä, että suorastaan toivon, ettei näitä lautasia aivan heti tupsahda vastaan lisää. Tai sitten pitää kiristää hintarajaa.







Uusimmat lautaset ovat Vaccinium vitis-idaea (puolukka), Caltha palustris (rentukka), Oxalis acetosella (ketunleipä), Viola palustris (suo-orvokki), Silene dioica (puna-ailakki) ja Salon Secondhand marketista löytämäni Viola riviniana (metsäorvokki).


Metsäorvokista maksoin 20 euroa, mikä kirpaisi hieman, mutta jouduin puristuksiin niin fyysisesti kuin henkisesti kirppisloosiin ja sain niin pahaa silmää toiselta kirpparoijalta, kun nappasin käteeni kyseisen orvokkilautasen, että en enää pystynyt palauttamaan lautasta loosiin, vaan kävelin kassalle ja nielin  hinnan. Tiedättekö tilanteen, kun katselet samassa myyntipöydässä tavaraa ja jos kätesi osuu samaan haluttuun asiaan kuin jollakulla muulla, niin kilpaostaja meinaa murhata sinut pelkällä katseellaan? Tällainen tilanne oli siis käsillä!


Metsäorvokki kuuluu Botanica-lautasten ensimmäiseen settiin vuosille 19781979. Nämä 1970-luvun lautaset ovat syvempiä kuin uudemmat ja takana ei ole reikiä ripustamista varten. Myös takaa löytyvät tiedot ovat niukemmat. Onkohan alkujaan ajateltu, että lautasia käytetään esimerkiksi tarjoiluun ja myöhemmin on päädytty seinäratkaisuun? On  hieman hankala saada nämä lautaset turvallisesti seinään. Metsäorvokin taakse on edellinen omistaja kiinnittänyt liimalla koukun ja todella toivon, että koukku pitää pintansa, eikä lautanen tipu seinältä.

Tässä setissä suosikikseni nousevat puolukka ja rentukka. Näissä piirrosjälki on hieman jykevämpää kuin esimerkiksi omaan makuun hippasen liian hailakassa ja hentoisessa puna-ailakissa.

Pian taitaa muuten olla kaikki sarjan marjalautaset kasassa, mustaviinimarja ainakin uupuu vielä.

Kaunista lokakuun loppupuolta!

6 kommenttia:

  1. kiva kun löysit ja pidit puolesi.minua kerran joku mummo tökki kovasti ostoskärryllä kun olimme kiinnostuneet samoista kivituikuista.olin hänen edellään ja ikävä mummo kun olen ostin ne.ahteriparka vaan sai kärsiä.arvaa vaan huvittiko puolisoani kun näki.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oho, aikamoista! Kärryllä ahteriin on melkoista käytöstä - hyvä, että pidit puolesi. Itseä kyllä ihmetyttää moinen käytös kirpparilla, onneksi harvimmin tällaista sattuu.

      Poista
  2. Tuskinpa tarkoitettu tarjoiluun.
    Entisinä aikoina (ja nykyisinäkin, esim. Briteissä) lautaset saatiin seinälle ilman reikiä tai koukkuvirityksiä asiaan varta vasten tarkoitettujen lautasripustimien (plate hanger) avulla. Erikokoisille lautasille on omat ripustimensa.

    Niitä myydään kyllä täällä meilläkin, paitsi ns. alan kaupoissa, myös esim. Clasulla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan, lautasripustimia minullakin on yksi kappale näissä lautasissa käytössä, mutta en tykkää siitä, että lautasen puolelle tulee ripustinta näkyviin. Täytyy ehkä tutkailla lisää, jos löytyy joku tarpeeksi neutraali versio.

      Poista
  3. Sinulla on jo aika ihana kokoelma näitä kukkalautasia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon! Lautasia on kieltämättä jo ihan kunnon setti kasassa.

      Poista