maanantai 10. lokakuuta 2022

Tukholman kirppislöydöt

Vietimme pitkän viikonlopun Tukholmassa ja tälläkin kertaa kierreltiin totta kai kirppiksiä! Matkasimme laivalla Turusta, eli laivayön jälkeen oli rutkasti aikaa heti kaupungissa, koska paatti on hävyttömän aikaisin maissa, paikallista aikaa klo 6.30. Neljän päivän reissulla kävin joka päivä kirppiksellä, mutta viimeinen matkapäivä oli oikein pyhitetty kirpparointiin ja tuolloin kolusimme yhteensä 9 paikkaa. 

Matkaan osui pari ulkoilmakirppistä: aivan uusi tuttavuus minulle löytyi Östermalmin Karlaplanilta. Karlaplanin puistokirppis oli lauantaina ja viime syksystäkin tuttu Hötorgetin (Norrmalm) torikirppis sunnuntaina. Koko viikonlopulle oli varsin synkät sääennusteet, mutta ainostaan sunnuntaina Hötorgetilla piti kirppispöytien äärestä juosta kahvilaan suojaan sateelta, eli säät todellakin suosivat onneksi tälläkin kertaa.


Mitään aivan käsittämätöntä kirppisonnea en tällä erää kokenut, mutta lopulta matkaani tarttui monta kivaa juttua. Kirppishinnat olivat nousseet viime syksystä, jolloin teimme myös pienen reissun Tukholmaan ja jossakin kohtaa tuntui, että tavaran laatu oli myös vähän mitä sattuu, mutta tämä taitaa olla aika yleistä nykyisessä kirppisharrastamisesssa. Myös monet Suomi-design-jutut olivat oikein hinnoissaan. Esim. Humppilan möhkölasimaljakko kustansi Myrornassa yli 30 euroa. Tuo jäi todellakin ostamatta. 

Tukholman kirppiskenttää dominoi hyväntekeväisyyskirpparit: Myrorna, Stockholms Stadsmission, Punainen risti. En edes tiedä, missä ns. hyllykirppikset ovat, jos niitä on. Kerran matkasimme hyllykirppismäiseen paikkaan Tukholman ulkopuolelle ja visiitti oli sen verran pettymys, että nykyään tyydyn kiertelemään näitä tuttuja ketjupaikkoja. Hyväntekeväisyyskirppisten määrä oli kasvanut sitten viime syksyn, esim. yksi Myrorna löytyy nykyään aivan Åhlensin kulmilta ja muutenkin valikoidut secondhand-putiikit ovat näkyvämmin esillä myös "shoppailukeskustassa". Ja sitten ne löydöt:

Karlaplanilta löysin sinisen kanamaljakon 40 kruunulla (eli vähän vajaa 4 euroa). Tämä tyyppi olisi vielä upeampi, jos pyrstössä olisi ollut kuvaushetkellä kukkia, mutta nyt kukat pitää kuvitella vaasiin. Maljakko on ruotsalaista alkuperää, mutta en ole vielä sen tarkemmin tätä tutkinut.


Koruharakkana löysin myös kaksi mieleistä rintarossia Karlaplanilta: neliapila ja kolmio. Molemmat korut maksoivat 40 kruunua kipale. Kumpainenkin koru on vanhempaa tuotantoa. 


Hötorgetilla "pelastin" jälleen suomalaista muotoilua. Ostin samaiselta ammattimyyjältä Kaj Franckin Scandia-aterimia kuin viime syksynä. Oma hintakattoni näille aterimille on 5 euroa kipale ja tällä kertaa sain kahdeksan aterinta yhteensä 250 kruunulla, eli kappalehinnaksi näille tuli noin 3 euroa. Osassa on import-leima ja osassa lukee tuttuun tapaan "Hackman Finland".Reissun ehkä paras löytö hinnan puolesta osui silmääni Slussenin Emmauksessa. Hinnat tuntuivat tuollakin olevan reippaasti nousussa, mutta leimaton ja hintalaputon Kilta odotti minua 19 kruunulla (alle 2 euroa). Juuri tämä pieni kolmiokulho tässä värissä on todella mieluinen löytö! 


Södermalmilla Nytorgetin kulmalta löytyvältä Stockholms Stadsmissionin liikkeestä bongasin pienin helmiäisen hohtoisen rauhan kyyhky -korun. Eihän tuota voinut jättää hankkimatta. Koru maksoi 40 kruunua. Muuten kyseisessä liikkeessä kaikki tuntui olevan kallista, edes vanhassa kaupungissa samaisen toimijan liikkeessä ei ollut yhtä hintavaa. 

Hornsgatanin kirppikset eivät tuottaneet aivan yhtä hyviä löytöjä kuin vuosi sitten ja harmillisesti Punaisen ristin second hand -myymälä oli myös maanantaina kiinni. Myös osa vintage-putiikeista oli joko kiinni tai hankalaan aikaan auki kyseisenä päivänä, mutta pääsimme joka tapauksessa kiertämään onneksi monen monta paikkaa!

Aivan uusi tuttavuus Tukholmassa minulle oli Humana (eli Uff) ja liike vaikutti siltä, että paikassa oli juuri tehty jonkinmoinen kasvojenkototus. Sisustus on mustavalkoinen, tila kirkkaasti valaistu ja vaatteet on aseteltu melko väljästi rekkeihinsä. Tehostevärinä ikkunassa loimotti kirkas magenta, vieressä pönötti kookas lyyraviikuna ja sisällä soi nykypop. Oltiin aikamoisen kaukana kulahtaneesta, homeelta haisevasta luolasta, mitä kirppikset ovat aikamoisen pitkään olleet. Ehdottomasti hyvä, että second handin ostamisesta on tullut valtavirtaa, mutta lieveilmiöitäkin on ilmassa. Helsingin Vintage-Uffit näyttävät nykyään vielä toisenlaiselta, mahtaakohan sama tyyli rantautua meille?Humanasta löysin matkan ainoan vaatteen: mustan nahkapalahameen sain tingittyä vuorista löytyvien tahrojen takia (toivottavasti saan ne poistettua) hieman alle 15 euroon. Hameen kuminauhavyötärö on mieleinen – vaate ei ainakaan purista. 


Toinen nahkainen löytö samaisesta paikasta on punaiset ohuet nahkahansikkaat. Hintaa näillä hieman Hollywood-henkisillä ajohanskoilla oli 90 kruunua (eli vähän alle 9 euroa).   


Viimeisen kirppisostoksen tein Horsngatanin Myrornasta. Käyttämättömät tummansiniset sukat maksoivat 19 kruunua. 

Olipa jälleen ihana kierrellä Tukholmaa ja aistia kaupungin tunnelmaa. Paljon ehdittiin nähdä ja kokea neljässä päivässä. Nukuin myös aivan älyttömän hyvin hotellihuoneessamme, mikä on minulle todella harvinaista vieraissa paikoissa. Toki laivoilla aivan pieleen nukutut yöt tasapainottivat rentoutuksen määrää, mutta onneksi olimme reissussa useamman päivän, ettei joka paikkaan tarvinnut sykkiä sata lasissa (paitsi kirppiksille). 

Mitä pidätte Tukholman-löydöistä? 

6 kommenttia:

 1. kiva kana väri oikea.

  VastaaPoista
 2. Kolmiokateutta ;) Kiva katsella näitä Tukholman reissun kirppiskuvia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän! Sun viimeisin kolmilöytö oli myös todella hyvä - niitä toivotaan siis lisää kirppiksiltä.

   Poista
 3. Uskomattoman upeat nuo hanskat😍olisin kans heti ostanut ne! Myös todella hyvä löytö tuo Kilta. Tukholmasta bongaa kyllä välillä Suomi-tavaraa tosi halvalla, samoin kuin minä täällä Suomessa Hertha Bengtasonin tyyliin satasen kannun kahdella eurolla. Silti tuntuu, että parhaat löytöajat ovat takana. Ja Helsingissä miekestäni jo huomasin, miten kirpparit ovat olevinaan nykyisin trendikästä luksusta. Mihin jäi Kodin ykkösen halpahallikirppis? Ehkä näitä taas taantuman myötä tulee.
  Ja parasta, kun olitte reissussa neljä päivää! Se on kyllä miltei minimi Tuhkolmassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Aikaisempina kertoina olen löytänyt vielä enemmänkin Suomi-kamaa pilkkahintaan, mutta tuntuu että tietoisuus ja hinnat kummatkin ovat kyllä nousseet roimasti. Välillä kyllä halpahallikirppareilla on ihan tyytyväinen, että nykyisiä siistyttyjä kirppiksiäkin on. Parit home- ja bensaluolat liian tuoreessa muistissa...

   Poista