perjantai 11. marraskuuta 2022

Uusimmat Kilta-löydöt

Muutama uusi Kilta-astia on löytynyt jonon jatkoksi! Todella mieluinen bongaus oli sininen pieni kolmiokulho tori.fi:stä. Samaiselta myyjältä hankin myös Ulla Procopén suunnitteleman pyöreäkulmaisen Kilta-kolmiokulhon yhteensä 10 eurolla. Nythän minulla on kuusi pikkukolmiota kasassa, kun löysin Tukholmasta yhden lisää vähän aikaa sitten. Kuvista uupuu tuo uusin yksilö, mutta pitää jossakin kohtaa kuvata tuo kuuden setti yhtä aikaa.
Aikoinaan näitä pieniä kolmiota on myyty kuusikulmaisen muovisen (?) alustan kanssa, mutta alustoja ei ymmärtääkseni ole juurikaan säästynyt. Olen vain kuullut alustasta, en koskaan nähnyt edes kuvassa.Iittala myy tälläkin hetkellä osana Teema-sarjaa tällaista hyvin samanlaista pientä kolmioastiaa, eri lasitteilla toki (nykyään astiat ovat myös posliinia toisin kuin Kilta-aikana käytettiin fajanssia) ja astian muoto on myös Teemassa hitusen erilainen kuin Killassa.En voinut vastustaa valkoista korkillista kaadinta, kun tämän bongasin Porista Patakirppikseltä kesällä. Nämä ovat käteviä salaatinkastikepulloja tai kaatimia maidolle. Näitä näkee harvemmin korkin kanssa ja 10 euron hinta tuntui ehjästä setistä kohtuulliselta. Olen monta vuotta sitten löytänyt vastaavan kaatimen vihreänä. Myös Teema-sarjasta löytyy saman tyyppinen kaadin tällä hetkellä.


Mankkaan Akseli-kirppikseltä löytyi puolestaan 2 eurolla pieni valkoinen kulho. Näitä kulhoja minulla on pino keittiön kaapissa ja tykkään syödä näistä esimerkiksi mysliä tai jotakin muuta vastaavaa. Kulhon pohjassa ei ole leimaa.

Myös tämän tyyppinen kulho on osa Teemaa  tällä kertaa lähes kaikista esitellyistä Killoista löytyy myös versio vuonna 1981 uudelleen lanseerattuun Kiltaan, joka nimettiin Teemaksi. Astioiden muotoilua muutettiin Kaj Franckin toimesta, eli vuoden 1975 jälkeen Arabialla ei ole ollut enää tuotannossa Kiltaa.Olen nyt kerännyt noin 15 vuotta Kiltaa ja ihailen edelleen tämän astiaston pelkistettyä kauneutta. Sarja on siis Kaj Franckin vuosina 19511952 suunnittelema ja tuotannossa Kilta oli vuoteen 1975.

Harmaan marraskuun keskelle toivottelen valon pilkahduksia esimerkiksi kirppislöytöjen muodossa ja palataan taas kirppisjuttuihin pian!

4 kommenttia: