sunnuntai 8. elokuuta 2021

Viherkasvien kuulumisia


Mennyt hellejakso oli varmasti aikamoisen kuuma monessa taloudessa. Kerrostaloasunto ainakin lämpeni niin, että vieläkään kivirakenteisiin asti yltänyt lämpö ei ole poistunut. Onneksi meillä on valoa ja lämpöä blokkaavia verhoja etelän puoleisissa ikkunoissa sekä asteen verran tehokkaampi viilentävä tuuletin, muuten olisi voinut olla melkoisen tuskaisaa. 

Viherkasvit selvisivät kohtuullisen kunnialla lämpöaallosta. Olimme saaristossa vähän yli 2 viikkoa ja onneksi tuolloin ystäväni kävi kastelemassa viherkasveja, muuten olisi voinut käydä hieman kalpaten. Hienohelman (kuvassa vasemmalla) nappasin saaristoon mukaan, sen verran herkkis tuo kasvi on. Nyt tilanne näyttää jo ihan valoisalta: lehtien tiputtaminen on loppunut, vielä epäselvää on, oliko myös kyseissä kasvissa ripsiäisiä, mitä havaitsin vähän aikaa sitten useammasta kasvista – arrgghhh!


Isoin muutos on tapahtunut ison fiikuksen ruukussa. Pitkään  vastustelin altakasteluruukkua, mutta piti minunkin taipua, kun monta vuotta vanha saviruukku alkoi kirjaimellisesti olla homeessa. Onneksi itse kasvi ei ottanut kamalasti nokkiinsa homeesta, mutta mielestäni fiikus voi nyt jo paremmin, kun se on noin kuukauden päivät majaillut uudessa ruukussa. Vaihdoin myös hengittävämpään multaan ja ripottelin ruukun pinnalle savisoraa. 




Tuo harmaa ruukku on ostettu uutena. Kyseessä on Orthexin kierrätysmuovista valmistettu yksilö. Sain innoituksen ruukkuun Pinossa-blogista, kun Essin palmu näyttää niin ihanalta harmaassa ruukussa. Monet altakasteluruukut ovat auttamattoman rumia, mutta oma silmä on ainakin nyt tottunut tuohon. 



Molemmat peikonlehdet voivat oikein erinomaisesti onneksi. Tuholaiset eivät ole löytänyt tietään näihin tyyppeihin laisinkaan ja pidetään peukut pystyssä, että nuo saavat olla tulevaisuudessakin rauhassa. 

Moni keväällä hankkimani pistokas on tehnyt oikean kasvupyrähdyksen! Myös uutena ostettu lyyraviikuna vaikuttaa tyytyväiseltä oloonsa, ihanaa. Ennen aivan vallaton värinokkonen ei ole kasvanut tänä kesänä pituutta samalla tavalla kuin aikaisempina vuosina. Olen kastellut tyyppiä todella kitsaasti ja nypin aluksi uusia lehtiä ja kukintoja todella rankalla kädellä. Ainakin omaan silmään kasvi näyttää huomattavasti paremmalta kuin muina vuosina.




Vielä en haluaisi miettiä tulevaa pimeää vuodenaikaa, mutta niin ne illat ovat jo aivan selvästi tummuneet. Koska kasvilamput pitää kaivaa esiin? Eipä kai kuitenkaan aivan vielä!

Uusia Arabian ruukkuja en ole löytänyt kirppareilta kesällä laisinkaan. Pari yksilöä näin, mutta hinnat ovat niin poskettomat (pienet ruukut lähemmäs 50 euroa kipale), että en edes kuvittele hankkivani moisia tuolla hinnalla. Ja itse asiassa kaapissa on ylimääräisiä Arabian ruukkuja, eli jos uusia pistokkaita tulee vastaan, on ruukkuja jemmassa kaiken varalta.

Kaunista elokuun jatkoa!

4 kommenttia:

  1. Ihanan syvä ikkunalauta! Olen haaveillut Turun kotoseemme syvempää ikkunalautaa, jotta saisimme traakkipuille ja kaktuksille ja pikkuesineille enemmän tilaa. Mies lupasi ottaa asian mietintämyssytasolle… :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos - syvät ikkunalaudat on kyllä ihanat! Välillä tuntuu, että niille alkaa kerryttää vähän liikaakin tavaraa, mutta ainakin kasvit tykkää olla valossa <3

      Poista
  2. Himoitsen kaikkia Arabian ruukkuja, mutta en totta vie minäkään sellaisilla hinnoilla! Kukkapöytä on suloinen ja voi että nuo paksut seinät mahdollistavat niin kauniit ikkunalaudat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, kiitos paljon! Kukkapöytä oli loistolöytö parin vuoden takaa - kukkapöytää olin etsinyt jo pitkään.

      Poista