keskiviikko 31. heinäkuuta 2024

Kirppislöytöjä kesäreissuilta

Tänä kesänä Suuri kirppismatka jäi hieman puolitiehen, mutta ehdin neljän viikon loman aikana käydä kuitenkin 60 kirppiksellä! Suuri kirppismatka kesti nelisen päivää ja kirppiksiä koluttiin Jyväskylässä, Juvalla, Savonlinnassa, Lappeenrannassa, Haminassa ja Kotkassa. Kirppiksiä nähtiin yhteensä 20 kipaletta. Muutama ihan uusi kirppistuttavuus osui kohdalla, mutta iso osa oli tuttuja paikkoja.

Norjalainen opetustaulu

Tämä tuli vastaan Juvan antiikkipäivillä. Ehdimme paikalle vasta viimeiseksi puoleksi tunniksi tapahtuman lopusta ja meidät päästettiin maksutta sisään. Tuo ilahdutti! Tehokkaasti katsellen, ehdin koluta kaikki myyntipisteet läpi. Toki pidempi aika olisi ollut kiva juttu, mutta paikalle ei ehditty aikaisemmin, kun matkaa piti taittaa ensin useampi sata kilometriä edellisestä kohteesta.


Ihailin vastaavaa kalataulua aikaisemmin tänä vuonna Riihimäen kellarissa. Tuolloin hintaa oli yli 30 euroa. Nyt opetustaulu irtosi 5 eurolla. Toki esineen yläreuna on rikki, mutta kyllä tuo hauska taulu saadaan silti mökkiseinälle.


Hailla, nahkiaisella ja sammilla on varsin huvittavat "ilmeet". Onkohan toteutus aivan naturalistinen?

Helyt


Suuren kirppismatkan ensimmäinen etappi oli Jyväskylä ja lähdin sen verran tohinassa aamujunaan, että unohdin ripustaa kaulaani korun, mikä on todella poikkeuksellista ja tunsin oloni suorastaan alastomaksi. Onneksi paikallisesta Fidasta löytyi hauska puupaloista koottu riipus. Tuo kustansi 2 euroa. Koru on selvästi vanhempaa tekoa, mutta muuta en osaa tuosta kertoa.



Pystyin vastustamaan Kirppismatkan aikana monia rintakoruhoukutuksia, mutta tämä vanhempi metallia imitoiva muovinen kukkorossi oli ostettava. Koru löytyi Kotkasta Karhulan Goodwillista 2 eurolla.

Maljakko 385, Arabia, Karl Heinz Shultz-Köln, 19551962

Olemme vierailleet lähes kymmenenä kesänä Savonlinnassa ja tänä vuonna tuntui, että paikkakunta tarjosi pitkästä aikaa myös kivoja kirppislöytöjä. Savonlinnan keskustan sympaattisesssa Verhoomo Millissä oli kaikki vintage-esineet puoleen hintaan. Voitte arvata, että ilman törsäystä en selvinnyt tuosta paikasta ulos. Vaikka mitä ihanuuksia oli tarjolla, mutta lopulta haksahdin vain japanilaishenkiseen keraamiseen Karl Heinz Shultz-Kölnin suunnittelemaan Arabian maljakkoon. 



Maljakkoon haaveilen laittavani jotain heiniä tai oksia. En oikein osaa kuvitella tuohon esim. ruusua, vaikka tuota maljakkoa kutsutaan myös ruusumaljakoksi.




Esineelle jäi alennuksen jälkeen hintaa 10 euroa. Tein myös muutaman muun löydön, mutta ne tulevat lahjaksi, eli en viitsi niitä paljastaa. Hyvät alennukset oli käsillä  harvemmin laatutavaraa löytää tuohon hintaan!

Kaadin 5601, Nuutajärvi, Kaj Franck, 1954–1971 

Ihailen tasaisin väliajoin näitä Kaj Franckin suunnittelemia lasikaatimia kirppiksillä. Nyt, kun priimakuntoinen kannu tuli vastaan Lappeenrannassa 15 eurolla Vilma's Secondhandissa, päätin toimia. Tämä oli ehkä hieman impulsiivinen hankinta, mutta ehkäpä tästä pääsee omilleen, jos tämän laittaa jossakin kohtaa kiertoon.



Tai sitten voin kerätä kannuun "kuuluvat" lasit, mutta en ole ajatellut enää kasvattavani erilaisten lasisarjojen määrää kotosalla. Fauna, Kimara, Ultima Thule, Kulma, Grapponia ja Kartio taitavat olla tarpeeksi juomalaseissa... 

Paitoja

Kirppisvaatteita on löytynyt vaikka mitä. Tiedän, että olen näitä haalinut vähän liiankin kanssa ja  loppuvuodesta pitää ottaa tiukempi kuri. Savonlinnasta Pelastakaa lapset -kirpparilta löytyi Stockmann-silkin t-paitamallinen ärjyn värinen silkkipaita 3 eurolla.


Turun Pelastusarmeijan iCaressa tuli vastaan pilkullinen ranskalainen vintagepaita 5,90 eurolla. Paitaa ei selvästi oltu tunnistettu silkiksi, sen verran halvalla tuo lähtien verrattuna muihin vaatteisiin ja hintoihin. Paidassa on hauska, hieman isompi kaulus.



Jussin jättikirppikseltä Kotkasta löytyi puolestaan ysäriltä peräisin oleva violetti silkkipaita 1,50 eurolla. Tuolla hinnalla, en pystynyt vaatetta mitenkään jättämään kirppishyllyyn.


Opshop-Helsingistä löysin puolestaan H&M:n lyhyen viskoosipaidan 2 eurolla. Paita on osoittautunut loistavaksi kesäkeleillä. Harvemmin tulee H&M:ää hankittua, mutta paidan malli, kuosi ja materiaali tuntuivat heti omilta.


Unkarilaista vintagea edustaa paksua puuvillaa oleva paita, mikä löytyi Espoosta Ison Omenan Fidasta. Vaatteessa on hieman hassu alareuna, mutta onneksi suurikokoiset hihat hämäävät. Hauskasti kuvioitu paita maksoi 6 euroa.


Sveitsiläinen raidallinen vintagepaita löytyi 4 eurolla Turusta Puutorin kirppikseltä. Paidan alin nappi uupuu, mutta olen nyt käyttänyt vaatetta auki. Sanoisin, että vaikka paita olisi kiinni, ei alinta nappia kaipaa. Tällaiset vanhemmat vaatelaput ovat kerrassaan ihastuttavia.



Kumisaappaat ja sandaalit

Kenkärintamalla on kaksi lähes vastakkaista löytöä: kumisaappaat ja paksupohjaiset sandaalit. Vaaleanpunaiset kumpparit ovat Nokian klassikkomallia, eli Kontiot. Minulla on samanlaiset, mutta mustat mökkikäytössä. Nuo kumpparit ovat palvelleet 7. luokalta lähtien, nimi ja luokka on kirjoitettuna kenkään. Näissä "uusissa" yksilöissä on myös nimi, mutta se on vedetty yli.   


Saappaat löytyivät Haminasta Goodwillista 4 eurolla. Uutena vastaavat ovat aikamoisesti kalliimmat. 


Toisen jalkinelöydön tein Ison Omenan Kierrätyskeskuksen myymälästä: Vagabondin paksupojaiset sandaalit 10,80 eurolla. Nämä ovat super mukavat jalassa ja omaan silmään hieman japanihenkiset. Harmillisesti, kun kengät olivat toista kertaa jalassa, irtosi toinen remmeistä pohjasta irti. Täytyy katsoa, jos asialle pystyy tekemään itse jotain tai sitten joudun viemään kengät suutarille.

Tällainen setti kaikkea sekalaista tällä erää. Olisko jokin löydöistä lähtenyt mukaasi?

perjantai 19. heinäkuuta 2024

3 x vintage-Marimekko

Nyt on useampi vanhan tuotannon Marimekko osunut kohdalle. En pystynyt näitä vastustamaan. Kaksi vaatteista irtosi huokeaan hintaan, toinen mekoista oli selvästi kalliimpi. Tällaiset vanhat laadukkaat Marimekot menevät ns. eri laarista, kuin muut kirppisvaatteet. Näitä en laske vuotuisaan kirppisvaatekiintiöön, vaan törsään tällaisia herkkuja ilolla. 

Ihmettelen vanhempien vaatteiden laatua ja kestävyyttä. Epäilen, että kaksi näistä on 1960-luvulta ja yksi 1970-luvulta. Kankaat ovat jämäkkää tavaraa, vaatteet hyvin ommeltuja ja kaavoitus varsin ajatonta. Uskon, että näillä vaatteilla on vielä monta vuotta jäljellä!

Kukkaraita, Vuokko Nurmesniemi, 1959 

Tämä kaunokainen tuli vastaan Fiskarsissa. Antikkipäivien kanssa samaan aikaan oli Fiskarsin torilla iso vintagemyyntitapahtuma myös ja bongasin tämän mekon tuolta. Hintaa vaatteella oli 70 euroa ja sain tingattua hinnan 63 euroon. Mekon väritys ja malli teki suurimman vaikutuksen. Tämä on mielestäni aivan ihana! 




Kangas on vahvaa, paksua puuvillaa. Luulen, että mekko on tehnyt 1970-luvulla. Kuosi on Vuokko Nurmesniemen käsialaa. 

Puketti, Annika Rimala, 1965

Puketti on klassikko! Minulta löytyy uudempaa tuotantoa oleva huivi tällä kuosilla, mutta nyt tuli vastaan ensimmäinen vaate. Tämä löytyi Savonlinnan Olivia-kirppikseltä 15 eurolla. Vaate on vanhempaa tuotantoa, ehkä juuri 1960-lukua. En ole tällaisella väriyhdistelmällä tätä Pukettia aikaisemmin nähnytkään. 




Tämä kuosi on tälläkin hetkellä Marimekolla tuotannossa. Tästä paidasta puuttuu toisiksi ylin nappi, mutta luulen, että pidän tätä joko auki tai sitten niin, ettei ylin nappi ole kiinni. Saan varmasti jostakin Marimekon kauluspaidasta siirrettyä yhden painonapin tuohon vaatteeseen, mutta katsotaan, koska. 

Vihreä villakangasmekko (sunnittelija ja vuosi tuntematon)

Tämä villamekon kohdalla kävi todellinen munkki! Kiersin viime lauantaina Jyväskylässä Keskustan kirppistä, mikä ei ole omasta mielestäni mitenkään kummoinen paikka, mutta bongasin jo hyvän matkan päästä rekin, missä roikkui useampi vintagevaate. 



Olin suhteellisen yllättynyt, kun huomasin, että vihreän mekon niskalapussa luki Marimekko ja hintalapussa 6 euroa! Mekko on täydellisessä kunnossa ja siinä on alkuperäinen vyö vielä tallella. Hyvää tuuria oli vielä se, että vaate on minulle sopiva. Jee!

Oikein kivaa heinäkuun jatkoa. Palataan pian taas kirppisjuttuihin! 

perjantai 12. heinäkuuta 2024

Kesän kirppislöytöjä

Kaikkea kivaa ja houkuttelevaa on tullut kesä- ja heinäkuussa vastaan. Selvästi uusimmat löydöt - vaatteita en jaksanut kuvaa - menevät neljään lokeroon tällä hetkellä: kynttilänjalat, käyttötavara, korut ja keräilyesineet.  Oikeastaan tämä sama setti toistuu usein, eli kyse ei taida olla ihan hetkellisestä ilmiöstä.

Neodyymi Fauna-pullo

Aloitetaan kauneimmasta löydöstä: neodyymi Oiva Toikan suunnittelema Fauna-pullo. Tämä tuli vastaan lomanaloitusreissulta Tukholmasta Östermalin Karlaplanin ulkoilmakirppikseltä. Kyseinen puisto oli tällä kertaa pullollaan myyjiä ja kaikkea todella houkuttelevaa ruotsalaista vanhempaa designia oli tarjolla.




Paljon oli tyrkyllä myös (ketjuliike)vaatteita, mutta päädyin katselemaan vain tavaroita. Pullo ei ollut aivan ilmainen, mutta mielestäni hyvin kohtuullisen hintainen, noin 23 euroa. Minulta löytyy Faunasta eniten väritöntä lasia hyllystä, mutta myös turkoosinsinistä. Nyt harkitsen sinisestä luopumista, mutta en aio neodyymiä kerätä tämän enempää (katsotaan...). Neodymi on värinä kiinnostava: suurimman osan aikaa pullo näyttäytyy violettina, mutta esimerkiksi laivan hytin valossa esine näytti aivan sinisen harmaalta. Mikä materiaali tekee lasiseoksesta tuollaisen? Jännittävää!

Kynttilänjalkoja



Tanskalaiset messinkiset kynttilänjalat eivät oikeastaan ole kynttilänjalat, vaan moderneja öljylamppuja, mutta lasikupua ei näissä ollut jäljellä. Jalat menevät ainakin minulle ihan täydestä, eli aion niihin laittaa palamaan tavallisia kynttilöitä, koska kynttilän saa juuri oivasti tökättyä tuohon messinkiseen jalkaosaan. Nämä löytyivät kahdella eurolla kipale Turun saaristosta Keistiö-nimisen saaren pikkukirppikseltä.


Upsala Ekebyksi hintalappuun nimetty kynttelikkö puolestaan Porista Patakirppikseltä 6 eurolla. Minunhan ei pitäisi ostaa enää yhtään kynttilänjalkaa tai kynttelikköä, mutta en näköjään pysty vastustamaan hyvin laajalla skaalalla erilaisia jalkoja. Nelipaikkainen mustaksi maalattua metallia ja kuparia (?) yhdistävä jalka on aivan ihanan linjakas. Ja jos oikein muistan, ei minulla ole tällaista neljän kynttilän jalkaa laisinkaan. En ole varma kynttilän alkuperästä, täytyy hieman tutkia, onko kyseessä ruotsalainen esine. 



Samaan kategoriaan menee irrallinen messinkinen mansetti, minkä löysin Uudestakaupungista eurolla Osto- ja myyntiliike PH Virtasen pihamaan "rojuröykkiöistä". Tällaisia on ollut käytössä ainakin Aarikan vanhemmissa kynttilänjaloissa, katsotaan, miten tämän vielä mallaan.

Käyttötavaraa

Kaj Franckin suunnittelemat Scandia-aterimet menevät myös keräilyosastoon, mutta samalla nämä ovat ihan käyttökamaa. Pienet haarukat löysin Fiskarsin antiikkipäiviltä, missä olin käymässä ensimmäistä kertaa koskaan. Tapahtuma oli täynnä keräilyherkkuja, mutta pidin melko visusti kukkaronnyörit kiinni. Nämä pikkuhaarukat kuitenkin hankin ihan suht kivuttomaan hintaan, 5 euroa kipale.


Pikkuhaarukoiden kanssa saman kokoisia lusikoita minulta löytyy jo melkoisen monta. En kuitenkaan voinut näitä vastustaa, kun nämä bongasin Uudenkaupungin kierrätyskeskuksen myymälästä yhteensä kahdella eurolla. 



Avaamaton paketillinen Suomessa valmistettuja lyhtykynttilöitä piti napata mukaan, vaikka kynttiläsesonki tuntuukin melko kaukaiselta. Kynttilät ovat olleet Tiimarin valikoimissa, hauskaa. Tämä paketti kustansi Porin Patakirppikellä 2 euroa. 


Samaiselta kirpparilta löysin myös ainakin omaan makuun todella huokean hintaiset Sorsakosken (Hackman) aterimet mökkikäyttöön. Koko setti maksoi yhteensä 4 euroa. Nykyään nämäkin haarukat ja veitset tuppaavat maksamaan melkein euron kipale monissa paikoissa.


Antiikki & design -lehti (0,50 euroa) ja Mavalan punainen kynsilakka (2 euroa) löytyivät molemmat Uudenkaupungin LiseKo-kirppikseltä. Harvemmin hankin kosmetiikkaa kirppikseltä (ja monessa paikassa sen myynti taitaa olla myös kielletty), mutta kynsilakan suhteen, varsinkin jos tuote on oikeasti tuore, ei ostos epäilyttänyt. Hyvin lakka toimii, testasin.

Korut


Olen varmasti tämän vuoden puolella kirjoittanut jo monta kertaa, että korujen suhteen pitää pitää taukoa, mutta en selvästi pysty vastustamaan rintakoruja! Aarikan musta sukkula on klassikko ja kyseessä on 1950-luvun koru, eli en vastustellut hankintaa juurikaan, kun bongasin tämän Turun SPR:n Kontista 7,50 eurolla.


Hauska vihreä hiirikoru löytyi Fiskarsista kirppistoritapahtumasta, mikä oli samaan aikaan Antiikkipäivien kanssa. Korun juju on liikkuva häntä! Vaikka hännästä on tippunut muutama timantti, oli tämä söpöläinen hankittava. Koru maksoi 2 euroa.  


Forssan Kellari-kirppikseltä löysin ehtaa muovia olevan helmeä ja kultaa yhdistävän hiusklipsin. Tuo maksoi 0,80 euroa. Katsotaan, jos esimerkiksi jokin juhlatilanne vaatii tuollaisen hiusten koristeeksi. 

Mitä tykkäätte löydöistä? Olisiko jokin näistä lähtenyt myös matkaasi?