tiistai 29. elokuuta 2023

Viljo Heinosen keramiikkalaatta


Tällainen kaunokainen tupsahti eteeni alkukuusta Maskun Wanhassa Nestorissa. Keramiikkalaatta herätti heti kiinnostukseni ja nappasin sen parempaan syyniin. Laatan pinnassa on jäljellä hopeanhohtoinen tarra, missä lukee "Viljo Heinonen Helsinki". VH-merkintä löytyy kuvapinnasta myös.

En sen ihmeempiä empinyt, vaan nostin keraamisen esineen ostoskoriini 8 eurolla. Laatan kuvitus tuo mieleeni itse asiassa Rut Brykin – taiteilijan, jonka keramiikkaa olisi ihana omistaa. Hintalapussa oli muistaakseni maininta 1950-luvusta ja kuvitus tuo mieleeni ehdottomasti Mid-century modern -tyylin. Ennen kaikkea esine miellyttää silmääni kovasti!


Laatassa yhdistyy ihanasti myös lasitettu ja lasittamattoman pinta: maljakko, sitruuna (rakastan!), oksa marjoilla ja kukkien keskiosat ovat kiiltäviä, muut osat mattaa.

Googlaamalla ei kamalan paljon löydy, kun hakee tietoa Viljo Heinosta. Yleensä Heinosen nimi yhdistetään Kupittaan saveen, mutta Helsinki-merkintöjä ei ainakaan vielä ole tullut vastaan. Erilaisia keramiikkaesineitä, lähinnä eläinfiguureja löytyy kyllä, mutta mitään vastaavaa ei omiin silmiini ole ainakaan vielä osunut. Täytyy jatkaa hieman tutkimuksia, jospa löytäisin vähän lisää infoa tästä kaunokaisesta. Jos sinulla on jotain tietoa keraamikosta, niin laita ihmeessä viestiä kommenttikenttään. Laatan takana on periaatteessa paikka tarralle myös, mutta en ole uskaltanut siirtää tarraa. Oikeastaan en haluaisi tarraa etupuolelle, mutta en halua kokonaan poistaa tai rikkoa sitä myöskään. Onkohan tämä vähän samanlainen tilanne kuin Iittalan tarrojen kanssa? Ne revin kyllä irti lähes aina.

Sanoisin, että tein aikamoisen ihanan löydön pikkurahalla! Vielä pitää sopiva paikka katsastaa seinältä, mutta sellainen löytyy varmasti. 

12 kommenttia:

 1. Aivan ihana! Itse olen myös etsinyt tuon tyylisiä keramiikkatauluja kohtuuhintaan. Etsiminen jatkuu. Seinälle olen saanut kaksi JIE keramik taulua, pienempää koristaa tammenoksa, ja suuremmassa siniset kukat, ei kyllä mitenkään vedä vertoja tuolle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, kiitos! Nuo JIE keramikin kasviaiheiset taulut on kauniita myös. Toivottavasti tärppää vielä ja löydät lisää kivoja keramiikkalaattoja!

   Poista
 2. Todella kaunis, upea löytö

  VastaaPoista
 3. Vastaukset
  1. Jee, kiitos paljon. Tämä löytö taitaa olla yksi parhaista tänä vuonna.

   Poista
 4. Onpa mahtava löytö! Olisin myös ehdottomasti tuon pelastanut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ihanaa, että välillä kirppiksillä käy edelleen hyvä tuuri!

   Poista
 5. Täällä toinen Rut Bryk -fani. Tuo keramiikkalaatta on aivan upea ja ihana. Tosi hieno löytö T Saukkis

  VastaaPoista
 6. Oispa kiva löytää vähän lisää tietoa tämän Viljon töistä. Tajusin postauksesi ansiosta, että tänä kesänä löysin kirppiksen ilmaispöydästä myös Viljon työn. Sama tekniikka ja värimaailma, mutta aiheena on talo😁

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtava löytö ilmaiseksi! Valitettavasti en ole saanut lisätietoa Viljo Heinosesta, mutta pidetään peukut pystyssä, jotain infoa vielä löytyisi lisää.

   Poista