perjantai 11. elokuuta 2023

Arabian KA-mausteikko kasassa

Olen löytänyt vuosien saatossa yksitellen Arabian KA-maustesetin osat: etikkapullon, suola- ja pippurisirottimen ja sinappiastian. Vain tiikkinen alusta on uupunut. Jopa etikkapullo korkkeineen löytyi suht kivuttomasti aikoinaan Turusta Kirppis-Center Manhattanilta. Aika usein tuota pulloa näkee juuri ilman korkkia.


En ole etsimällä etsinyt alustaa ja välillä kirppiksellä on tullut suht sopivan kokoisia alustoja vastaan. Viimeisimmän bongasin Iso Roban Fidasta 1,50 eurolla. Tiesin, että lautanen on väärän mallinen, mutta koko oli passeli näille esineille. Tuo alusta on kuvassa vasemmalla alhaalla.
Postasin alustalöytöni mausteikon kera Instagramiin @kirppurakkautta-tililleni ja sitten alkoi tapahtua! Sain viestin Kiltaan ja Kaj Franckin muotoiluun laajasti perehtyneeltä Jani Käsmältä ja hän kertoi, että häneltä löytyy ylimääräinen tiikkinen alusta, mistä hän voisi luopua. Oi, onnea!

Olen aikaisemminkin jutellut Kilta-asioista Janin kanssa ja hän on todellinen tietopankki. Kannattaa tutustua hänen kirjoittamiin teksteihin Kaj Franckin muotoilusta. Ne löytyvät täältäSain viime viikonloppuna alustan itselleni. Puualustassa on pieni "särö" ja Jani olisi tuon antanut ilmaiseksi minulle, mutta kyllä tämä upeus vaati edes symbolisen korvauksen – tällä kertaa se oli pussillinen espressopapuja. 


Mausteikko on Kaarina Ahon käsialaa 1950-luvulta ja minulle se on löyhästi osa Kilta-sarjaa. Esineet on suunniteltu vuonna 1952 ja tuotannossa näitä osia on ollut 1960-loppuun, 1970-luvun alkuun. Suolasirotin on aktiivikäytössä ja sinappiastiaa käytän välillä sokerikkona. Etikkapulloa en ole käyttänyt – täytyy ehkä ottaa pullo nyt käyttöön, varsinkin kun upea mausteikko on nyt vihdoin kasassa viimeistä osaa myöden. 

Ihanaa, kun pitkään etsinnässä ollut puuttuva palanen vihdoin löytyi!

2 kommenttia:

  1. Onneksi olkoon, olipa tuuria että alusta löytyi! Vähänkin näitä astia-asioita huonommin tunteva varmasti on perinnönjaossa yms. heittänyt tuollaisen menemään niin ei saata olla paljoa enää liikkeellä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon! Oli kyllä mahtavaa, kun tuo tiikkinen alusta vihdoin löytyi. Ja aivan varmasti tällaista "roskaa" on lentänyt jätelavalle vuosien saatossa...

      Poista