lauantai 21. tammikuuta 2023

Gunvor Olin-Grönqvist: kalalautanen


Kalat sen kun lisääntyvät tässä taloudessa! Näin heti tammikuun alussa tämän mustavalkoisen kalalautasen tori.fi:ssä ja sormeni siirtyivät lähes automatisoidusti lähettämään viestiä myyjälle ja kyselemään, onko kala vielä vapaana. Ja olihan se. Tämän esineen kohdalla ostoksen harkinta-aika oli sekunteja ja nyt vonkale makailee Muuramen lipaston päällä. Aivan ilmaiseksi kala ei irronnut, maksoin tästä 39 euroa.


Kalan voi sijoittaa seinälle, jos siihen hankkii ripustussysteemin tai sitten tätä voi käyttää tarjoiluastiana. En ole vielä päättänyt, meneekö kala seinälle vai astiakäyttöön. Ainakin nyt tyyppi ilahduttaa ihan vain tuossa oleilemalla.


Kyseessä on siis Gunvor Olin-Grönqvistin (1928–2005) signeeraama kala. Merkinnässä lukee Arabia Finland GOG/IP ja olen muistaakseni lukenut, että tuo toiset nimikirjaimet merkkaavat koristemaalaria, mutta en ole aivan varma, onko tässä kohtaa asia näin. Olin-Grönqvistin  teki pitkän uran Arabiassa: vuodesta 1951 aina vuoteen 1993. Kyseinen keramiikkataiteilija tunnetaan juuri kalaveistoksistaan ja mm. Kosmos-astiasarjan koristelusta. 


Jos törmään GOG:in muihin kaloihin sopuhintaan, taidan antautua niiden kutsuun. Tällä hetkellä kovin moni muukin (keräilijä) taitaa himoita näitä kaloja, eli kilpailu on melko kovaa. Ja minulla on jo kiva setti Kaarina Ahon suunnittelemia kalalautoja (koristelu Raija Uosikkinen), eli aivan kalatta ei tässä tarvitse olla. 

10 kommenttia:

 1. Kala on tosi symppis ja mahtava! Ihailen tuota reunuksen maaliviivaa, niin taidokas ja kepeä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! On kyllä symppis kaveri. Ja tuo siveltimen jälki on upea <3

   Poista
 2. Onpa hienoa siveltimen jälkeä tässä versiossa. Minullakin oli tällainen sinisenä, mutta pudotin keittiön yläkaapista maustepurkin sen päälle ja se rikkoontui pahasti, vaikka keittiöliina oli sen päälle jäänyt. Mielestäni kalan hinta on kohdillaan käsinmaalatusta, vanhasta Arabiasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikä, kuulostaa tosi kurjalta sattumukselta tuo kalan rikkoutuminen! Siveltimen jälki on super tässä yksilössä, tykkään todella paljon.

   Poista
 3. Upeaa tosiaan tuo käsityön jälki koristelussa ja sympaattinen kuvio. Minusta on hienoa, että pohdit ottavasi lautasen käyttöön, vaikka onhan tuo hieno ihan taide-esineenäkin. Kiitokset vielä mielenkiintoisesta blogistasi, se innoittaa katsomaan omienkin kaappien hajanaisia vanhoja esineitä ihan uusin silmin. -q

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, kiitos kivasta ja kannustavasta kommentista! Ja juu, ajattelin, että tuota voisi hyvin myös käyttää, ei mitään kuluttavaa tai raapivaa tietenkään päälle, mutta astia toimisi aivan varmasti myös tarjoiluvatina.

   Poista
 4. Ihana kala! Olen SarP:n kanssa samaa mieltä, että siveltimen jäljet ovat erityisen hienot. Eikä hintakaan ole pilvissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Olen kyllä edelleen varsin tyytyväinen tähän hankintaan. Siveltimen jälki on upeaa tässä!

   Poista