perjantai 26. marraskuuta 2021

Syksyisiä otoksia Älä osta mitään -päivänä

Vielä voi postata syksyisiä kuvia, eikö vain! Ainakaan Helsingin kantakaupungissa ei ole päästy kokemaan ensilunta, eli katseet voi fokusoida hetkeksi vielä syksyisiin hetkiin kotona ennen joulujuttuja.

Kuvissa ei ole yhtään uutta kirppislöytöä esiteltynä, koska tänään vietetään Älä osta mitään -päivää. Tämä Luonto-liiton turhaa kuluttamista kritisoiva päivä on aivan tietoisesti Black Fridayn kanssa yhtä aikaa.

Olen edellisinä vuosina purnannut mustasta perjantaista ja tuntuu, että kulutushulinat jatkuvat tänäkin vuonna vähintään samalla volyymillä kuin ennenkin. Tai jopa enemmän. Nyt toki kulutushypeä puffataan jo black week:inä, pian varmasti black month on jo arkea. Tiedän, että mikään ei ole mustavalkoista, mutta vähintään selvää pitäisi aika monelle olla, että tällaista kuluttamista ja luonnonvarojen ylikulutusta ympäristömme ei kestä. Moni aletuote tai uusi tuote ei myöskään kestä tarkempaa tarkastelua vastuullisuuden valossa. Hesarissa oli hyvä teksti tällä viikolla juuri vastuullisuudesta ja kuluttamisesta. Minulle myös hyvänä muistutuksena toimii Eetti-järjestön vastuullisuusasiantuntija Maija Lumpeen lausahdus: ”Kaikkein ekologisin paita on lempivaatteesi eli se, joka on vaatekaapissasi jo valmiina.” Tämän, kun vielä muistaisi seuraavalla kerralla kirppiksellä!

Koska blogini keskittyy ennen kaikkea kiertotalouden ja kierrättämisen ilosanomaan, nautitaan hetki olohuoneemme kierrätyssisustuksesta. Sohva on uusi, mutta toivottavasti hyvin pitkäikäinen. Lähes kaikki kuvissa näkyvä, on hankittu kierrätettynä. Sama meininki jatkuu edelleen. Kaunista marraskuun viimeistä viikonloppua!

8 kommenttia:

 1. Myöhästynyttä Älä osta mitään -päivää! Meilläkin vietetään sitä! En muista, että tämä Black Friday olisi tosiaan aikaisemmin kestänyt näin pitkään!

  Ihana tuo pöytä <3 Mukavaa viikonloppua ja voi hyvin <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Johanna! Totta, tuntuu, että BF kestää entistä kauemmin. Ihanaa, että kriittisiä ääniä kuuluu sentään tätä kulutusjuhlaa kohtaan myös. Hyvää joulukuun alkua!

   Poista
 2. Minustakin tuntuu, että tämä musta aika kestää jatkuvasti pidempään, vihaan kaikkialta tulevia mainoksia. Meillä vietettiin myös, älä osta mitään-päivää, se on paras päivä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, mainoksia todella paljon ja muka-tarjouksia. Onneksi vähän kriittisyyttäkin ilmassa sentään! Älä osta mitään -päivällä on tärkeä sanoma ehdottomasti.

   Poista
 3. Tavara-ahdistuksen myötä täälläkin yhä enemmän kulutusta vastustava. Entistä isompi prosentti hankinnoista tulee ostettua kirpparilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirpparilta käytettynä löytyy lähes kaikki - toki vaatii välillä enemmän vaivaa ja aikaa, eli aina kierrätettynä hankkiminen ei onnistu.

   Poista
 4. Luonto-Liitto (jonka sivuille blogin linkki itse asiassa johtaa) ja Suomen luonnonsuojeluliitto ovat kaksi eri liittoa. Toki hyvällä asialla molemmat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos huomiosta! Mulla meni liitot sekaisin ja täytyy muuttaa oikea nimi tekstiin.

   Poista