keskiviikko 2. syyskuuta 2020

Mysteerimaljakko ja pari muuta kirppislöytöä

Kirpputori Wanhan Nestorin hyllyssä nökötti omaa silmääni miellyttänyt keraaminen maljakko. Koska hintalappukaan ei ollut aivan mahdoton, 7 euroa, niin maljakko löysi uuden majasijan. Mielestäni astia on vanhempaa tuotantoa, ei mitään ns. tiimarikamaa tai Ikeaa, mutta en ole löytänyt aavistukselle mitään vahvistusta.


Pohjassa lasitteen alla himmeästi näkyvä "koe"-teksti vie ajatukseni Arabian tehtaalle tai jollekin muulle keramiikkapajalle, mutta mitään varmuutta tästäkään ei ole. Etsin erilaisin hakusanoin ja kuvien avulla vastaavaa tekstiä tai kuviointia, mutta eipä ole tärpännyt. 

Ei sillä, että esineen tarvitsisi olla mitään merkkiä tai tunnistettavaa designia, olisi vain hauska tietää jotakin tästä maljakosta, jos tietoa löytyisi. Ehkäpä se, että maljakon kuvio näyttää hitusen samalta kuin Richard Lindhin suunnitteleman Kerä-ruukun kuvio, aiheuttaa tämän aivosekamelskan. En myöskään usko, että maljakon kuviointi on Hilkka-Liisa Aholaa, vaikka hänen kokeiluissaan hieman vastaava merkintä löytyykin.



Samaiselta kirppiskäynniltä löytyi myös toinen mieluisa löytö, pieni Apostolinmiekka-viherkasvi. Tätä kasvia olen metsästänyt jo pidempään ja nyt etsintä palkittiin. Toivottavasti viherkasvi pärjää huomassani ja alkaa tuosta myös kasvaa. Kasvi maksoi 5 euroa. 



Minulle on kertynyt vähän kuin vahingossa useampi perinteinen huonekasvi: posliinikukka, tuoksupelarginoa, valkotupsukki. Jotenkin nämä perinteiset viherkasvit tuntuvat istuvan vielä paremmin vanhempaan taloon, kuin aivan uuden uudet kasvit. 



Kirppiskeskus Hassiselta löysin sinisen kolmionmallisen Kilta-astian (3,90 euroa). Minulla on tätä samaista Ulla Procopén suunnittelemaa lautasta pari jo ennestään, mutta mustanruskeassa värissä.  Franckin Kilta-sarjaan liitettiin aikoinaan myös muiden suunnittelijoiden astioita, esimerkiksi juuri Ulla Procopén kynästä lähtöisin olevia malleja. Kolmikulmaisia, pyörälinjaisia kulhoja valmistettiin vuosina 19571965. Värit ovat tuttua Kiltaa: sinistä, vihreää, keltaista, valkoista ja mustanruskeaa.

Seuraavaksi onkin luvassa vaatepainotteinen postaus, koska en ole pieneen aikaan jaksanut kuvata noita viheliäisiä tekstiilikasoja. Nyt pitäisi siis ottaa silitysrauta käteen ja ryhdistäytyä. 

Kaunista syyskuun alkua ja palataan taas kirppisjuttuihin!

6 kommenttia:

  1. Hyviä löytöjä! Voisiko tuo maljakko olla koevedos? Vai nimikirjaimet tekijältä? Jotenkin tulee mieleen norjalainen keramiikka, tai muu pohjoismaalainen. Kyllä veikkaan, että joku kohta tunnistaa maljakon :)

    Löydät kyllä aina niin hyvännäköisiä kasveja. Minullakin on nyt vanha tulppaanipelargonian pistokas, mutta ei kirpputorilta. Toivotaan menestystä kasveille :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Itse olen ajatellut, että olisi koevedos, mutta täytyy tutkailla tuota nimikirjainmahdollisuutta. Instassa ei ainakaan vielä kukaan ole vinkkaillut mitään tietoja maljakosta, katsotaan, jospa tämä jää mysteeriksi - jännää! Ja juu, menestystä kasveille todellakin, kevään tuholaisruljanssin jälkeen kaipaan vain tasaista menoa.

      Poista
  2. apostolinmiekka kukkii tosikauniisti.minulla vain aika harvoin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, kukinto näyttää tosi kauniilta! Mulla harvemmin mikään kasvi kukkii, mutta olisi hienoa tietty nähdä tuon apostolinmiekka kukassa.

      Poista
  3. Sanotaan, että Apostolinmiekka kukkii kun siinä on yhtä monta lehteä kuin oli apostoleja, 12. Minulla oli kasvi joskus ja kukki juuri 12 lehden jälkeen. Sitten kasvatti taimen sivuun. Sen kukintakaava oli samanlainen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan, kiinnostavaa! Katsotaan, mitä tapahtuu, jos/kun kasvissa on 12 lehteä.

      Poista