torstai 18. toukokuuta 2017

Klassikko-mekkoja

Sydämessäni on suuri paikka suomalaiselle suunnittelulle ja muotoilulle. Tämä ei varmaankaan tule kenellekään yllätyksenä, sen verran paljon olen hehkuttanut esimerkiksi Kaj Franckin astioita tai Vuokko Nurmesniemen vaatteita. Marimekko ja Vuokko ovat niitä suurimpia suosikkeja. Liian usein pukeudun tummasävyisesti, mutta välillä päälle pääsee myös väriä.


Löysin jokin aika sitten klassikkovaatteen kaappiini. Tätä yksilöä olen metsästänyt jo vuosia ja nyt tärppäsi. Kyseessä on Marimekon Iloinen takki. Mekon kuosina on Vuokko Nurmesniemen ihana Nadja. Marimekon sivuilla kerrotaan näin: Vasta naimisiin mennyt Vuokko Eskolin-Nurmesniemi ajatteli, että sellainen mekko olisi mukava, jonka taskuihin voisi kätkeä talteen omalta rakkaalta saatuja pikku lahjoja ja viestejä. Iloinen takkihan siitä syntyi, vuonna 1960. Pian kaikki halusivat samanlaisen taskullisen takkimekon niin äidit, tyttäret ja tyttärentyttäretkin. Oma mekkoni on lastenmallia koossa 160 cm. Melkein samanlainen aikuisten vaate on nimeltään Kihlatasku. Löysin oman Iloisen takkini Kampin kirpputorilta. Aivan halvalla vaate ei irronnut, 35 eurolla. Toisaalta sama vaate maksaa uutena melkein tuplat ja jos oikein katsoin, Marimekko ei enää tee mekkoa koossa 160 cm. Kihlatasku on puolestaan yli satasen. Ero Iloisen mekon ja Kihlataskun välillä ovat ainakin muotolaskokset, kaula-aukon koko ja taskujen määrä. Vanhempia Iloisia mekkoja on valmistettu myös ruskeansävyisenä.


Tämä vaate herättää monissa paljon muistoja. Sekä positiivisia että negatiivisia. Minulle mekko edustaa kuviksen ope -lookia par excellence, mutta eihän se mitään! Pitihän minusta aikoinaan tulla kuviksen ope (vai pitikö?). Hirveän kauas en liikkunut tuosta ammatinvalinnasta, mutta tätä mekkoa en ehkä ihan jokaiseen taidehäppeninkiin päälleni laita, sen verran ikoninen kaapu kyseessä on. Ei varmaan tarvitse silti edes mainita, että rakastan tätä vaatetta!


Toinen ihanuus löytyi Relovesta ainoastaan seitsemällä eurolla! Kyseessä on villainen Vuokon mekko. Mekko näyttää kuvissa jotenkin ihan kamalalta ja roikkuvalta, mutta kyseessä on todella kaunis pussihihainen yksilö. Hihat voi pitää ns. pitkinä tai sitten hieman ylös vedettynä. Mekon malli on a-linjainen, mitä kuvasta on vähän vaikea ehkä hahmottaa.

Vaate ei ole ihan priimassa kunnossa ja vaihdon siihen mm. kuminauhat hihansuihin vanhojen haurastuneiden tilalle. Mekossa on myös pari pientä reikää, mutta en lähtenyt niitä korjailemaan, sen verran huomaamattomia ne mielestäni ovat.


En tiedä tästä pinkistä mekosta mitään. Uskon sen olevan 1970-luvulta tai 1980-luvun alusta. Tunnistaako kukaan Vuokko-lapun perusteella mekon ikää tai muuten?

Tätä mekkoa olen pitänyt pariin otteeseen ja se on osoittautunut käytössä todella hyväksi!

6 kommenttia:

 1. Taskumekko on kaunis. Minusta sait halvalla. Jotenkin muistan aikuisen koon melko kalliiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuija! Mekko on uutena aikuisten koossa yli 100 euroa, eli oma mekkoni irtosi ihan mukavaan hintaan.

   Poista
 2. Oih, tuo iloinen takki! Tykkään siitä hirmuisesti, vaikka tuokin mieleeni päiväkodin tädit.
  Löysin vasta itselleni iloisen takin hihattoman mekkoversion kirpparilta. Kurkistus-mekko nimeltään. Helman pituus oli minulle vaan kovin tanttamaisen pitkä mut nyt lyhennettynä se on täydellinen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, päiväkodin tädit! Kurkistus-mekko on tosi kiva, mukavaa, että löysit sellaisen itsellesi kirppikseltä.

   Poista
 3. On tuo iloinen mekko kyl vähän sellainen opettaja- tai kulttuuritätijuttu, mutta silti kelpaisi mullekkin. :D En vaan ole raaskinut ostaa uutena ja kirppiksellä tulee niin harvoin vastaan - varsinkaan oikeassa koossa. Tai itse asiassa näistä kahdesta ottaisin omaan kaappini mielummin tuon pinkin! En ollut sen olemassaolosta tietoinen, mutta nyt kyllä täytyy pitää silmät auki kirppiksillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauskaa, että Vuokon pinkki mekko on sun suosikki - se on kyllä aivan ihana. Pidä peukut ylhäällä, että vastaava löytyy sullekin.

   Poista