perjantai 16. elokuuta 2024

Sakari Pykälä: Kulma, Riihimäen lasi

Löysin loppuvuodesta 2022 Kajaanista kierrätyskeskuksesta silmää miellyttäneet lasit alennuksesta, mutta ostin ns. sian säkissä, koska en tuolloin tunnistanut laseja. Hieman myöhemmin tajusin ostaneeni neljä Sakari Pykälän Riihimäen lasille suunnittelemaan Kulma-lasia. 


Lasien löytymisestä lähtien olen enemmän tai vähemmän aktiivisesti etsinyt sarjaan kuuluvaa kaadinta. Kerran törmäsin lasi- ja kannusettiin Lahdessa Kirpputori Kisällissä noin 60 eurolla, mutta päätin jatkaa vielä etsintää. Heinäkuussa kirjoitin tori.fi:n hakukenttään oikeat hakusanat ja muutaman minuutin kuluttua omistin priimakuntoisen setin laseja ja kannun 45 eurolla.


Minulle Sakari Pykälä on suunnittelijana melko tuntematon, mutta hän on suunnitellut myös muita lasisarjoja juuri Riihimäen lasille ja signeerattuna lasiesineitä myös. Tämä kyseinen Kulma-sarja oli tuotannossa vuosina 1956–1968. Sarjaan kuuluu myös pieniä kulhoja ja ainakin maljakoita. 


En ole törmännyt kuin sinisävyisiin laseihin ja kannuihin, mutta ainakin Kulma-maljakoita on ymmärtääkseni tehty myös esimerkiksi punertavana Voi olla, että muitakin Riihimäen lasitehtaalla 1950- ja 1960-luvulla käytössä olleita lasimassojen värejä on ollut käytössä.


Kulma-lasit näyttää ainakin omaan silmään melko pienikokoisilta, mutta lasin vetoisuus on yli 2 desiä. Kaunista, siroa ja kulutusta kestävää designia ehdottomasti. Aikoinaan, kun tutkailin lasien alkuperää, moni huomasi yhtäläisyyden myös Iittalan Essence-sarjan lasien kanssa, mikä toden totta pitää myös paikkansa.


Nyt näitä Kulma-laseja on komeat 10 kappaletta kasassa, eli lisää ei tarvitse aivan heti haalia. Seuraavaksi aion laittaa kiertoon turkoosinsiniset Faunat, koska kaikkea ei voi kerätä ja säilöä – valitettavasti.

4 kommenttia:

  1. Johan on kaunis sarja! Minulla ei olisi ollut mielenmalttia jatkaa etsintää kannun kohdalla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kovasti! Mä tykkään, että on eri juttuja, mitä vähitellen etsiä ja keräillä. Vähän turhan helposti erilaisia keräilykohteita kyllä löytyy...

      Poista
  2. Hieno löytö! Näissä on kyllä tosi kauniin minimalistinen muotoilu ja tuo väri on ihana kun ei ole sellainen tunkkainen harmaa. Minäkin satuin löytämään tänä kesänä Rovaniemen reissulta kirppikseltä tämän saman sarjan maljakon neljällä eurolla ja oli pakko ostaa. Värikin oli vieläpä sama.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kulma-maljakko on tosi kaunis! Luulen, että en pysty vastustamaan, jos kohtuulliseen hintaan sellainen tulee vastaan.

      Poista