perjantai 13. toukokuuta 2022

Kaarivalaisin saapui taloon

Olen puoliksi kauhulla ja puoliksi uteliaana seurannut millaisella vauhdilla 1980- ja 1990-luvun (sisutus)trendit alkavat näkyä kotonani. En mielestäni lähde uusimpien villitysten mukaan kovinkaan helposti, mutta toki sisustustuulet vaikuttavat myös omaan mieleen. Esimerkiksi jo pelkästään blogien, Instagramin tai sisustuslehtien selaaminen vaikuttavat vähintään tiedostamatta, eikä siinä mitään.

Ehkä noin vuosi sitten huomasin katsovani sillä silmällä viuhkavalaisimien ja simpukka-aiheisten juttujen perään. Kummasti väreissä alkoi innostaa laventelinen sinivioletti, vaaleanpunainen (ei, se EI ole pinkki) ja vaaleankeltainen. Marmori, kaarevat muodot ja posliinijoutsenet kuumottelevat myös. Voitte siis arvata, mitä tapahtui, kun bongasin Puotinharjun Fidassa tämän kookkaan, kaarevan valaisimen viime lauantaina. Lopputulos näkyy kuvissa. Olen oikeastaan siitä asti, kun muutimme Helsinkiin, vaikeroinut välillä, että kotimme on ruskea kirppiskasa. Tämä on tarkoittanut sitä, että eriväriset puiset ja rottinkiset huonekalut ovat lisääntyneet todenteolla, koska olen ollut huomattavan ihastunut juuri kyseisiin materiaaleihin viime vuosina. Tänne Helsingin kotiin olemme hankkineet isommista huonekaluista ainoastaan uuden sohvan ja kirpparilta muutaman kattovalaisimen ja makuuhuoneeseen puisen (ruskea!) vaatekaapin. Sisustus toteutettiin siis hyvin pitkälle niillä huonekaluilla, mitä meillä myös Turussa oli. Tällainen toiminta sopii täydellisesti omaan sisustusfilosofiaani: upouutta hankitaan äärettömän harvoin ja sisustusta ei laiteta trendien mukaan uusiksi joka toinen vuosi. Olen esimerkiksi äärettömän tyytyväinen 15 vuotta sitten hankkimiini ajattomiin huonekaluihin: Muuramen Mup-lipastoihin ja Kartellin Componibili-pömpeleihin. 

Yritin tutkailla hieman tämän tyylisiä valaisimia ja ainakin Italiassa kaarivalaisimet ovat olleet kovassa huudossa 1960-luvulta lähtien. 1980-luvulla on varmaankin ollut kaarivalaisimien kultakausi. Tämä yksilö paljastui, kun kuvun irrotti, suomalaiseksi Habico-valaisimeksi. Tamperelainen Habico on hieman mysteeri, en ole onnistunut löytämään kyseisestä firmasta juuri mitään tietoja. Osa ajoittaa firman jo 1960-luvun loppuun, osa vasta 1980-luvulle. Oma arvioni on, että tämä valaisin on 1980-luvun alkupuolelta. Kyljessä on Sähkötarkastuskeskuksen hyväksymä sisustusvalaisin -tarra. Kyseinen virasto on toiminut tuolla nimellä vuoteen 1995, eli ihan viime vuodelta tuo ei voi olla.
Kohtasin valaisimen siis kirpparilla ja siitä uupui harmillisesti hintalappu. Jouduinkin sitten odottamaan kaksi piinallista päivää, kunnes hinta selvisi. Alkujaan oma imaginäärinen hintakattoni oli 80 euroa, mutta kun Fidasta minulle soitettiin, vastasin epäilemättä ostavani valaisimen 95 eurolla. Ei siis puoli-ilmainen löydös, mutta ei aivan mahdoton. Onhan kyseessä kuitenkin suomalainen laatutuote männävuosilta!Oma tarinansa on, miten tämä melkoisen kookas valaisin saatiin Mini Cooper -autoon. Olin ihan valmis matkustamaan metrossa tuon kaariosan kanssa, mutta kuin ihmeen kaupalla (ja varmasti myös insinöörin taidolla) kaari ujutettiin autoon. Myönnän, että aikamoisen kuumottava automatka tämän kanssa oli, koska metalliset osat olivat giljotiinimaisia ja pyöreä marmorilaatta olisi viimeistellyt tuhot, jos autoilu ei olisi aivan sujunut. Onneksi kaikki meni hyvin!Ja totta kai uuden kookkaan sisustuselementin saapuminen kotiin aiheutti pientä palapeliä olemassa olevien mööpeleiden kanssa. Myös karsinta ja ruskeiden juttujen siirtely kaappiin ja myyntiin, tulivat ajankohtaiseksi. Sanoin myös ensimmäistä kertaa ääneen lauseen, mitä en olisi uskonut sanovani: onkohan minulla liikaa viherkasveja? Apua! Toivon, että tämä ajatus nyt ainakin poistuu pikapikaa päästäni.

Täytyy vielä todeta, että tuo hieman tyhjentynyt seinä kokee vielä jonkinlaisen kevyen muutoksen, eli aivan tuollainen setti seinälle ei ole jäämässä.

Oikein kivaa toukokuista viikonloppua!

6 kommenttia:

 1. Voi ihanuus miten kaunis ostos. Todella kaunis valaisin.
  Tiedän niin tunteen,kun jotain oikee haluaa ja pitää saada kotiin vietyä,niin yllättävästi sen saa sullottua autoon😂
  Ihana peikonlehti sinullakin.
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, kiitos paljon! Olen itsekin tosi tykästynyt tähän valaisimeen. Oikein mukavaa viikonloppua ja uutta viikkoa!

   Poista
 2. Onnea hienosta valaisimesta! Ja kiitos muutenkin hauskasta kirjoituksesta, josta tunnistan monia kohtia. Mutta viherkasveja nyt ei varmaan voi olla liikaa? Huvittaa myös tuo Mini Cooper- juttu, ehkä ja toivottavasti joskus selviää tarkemmin miksi! 😁

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti! Niinpä, olen itsekin sitä mieltä, että viherkasveja ei voi olla liikaa - tämä kamala ajatus iski, kun yritin saada olohuonetta ilmavammaksi ja tajusin, että suurin osa "tavarasta" tarkoittaa kukkaruukkuja ja kasveja + tasoja, joilla juuri näitä juttuja pidetään. Pattitilanne siis. Juuri nyt, kun kasvejani tässä katselen, olen vain tyytyväinen, onneksi.

   Poista
 3. Jännä juttu, en ollenkaan yhdistä tuollaista valaisinta kasariksi. Johtunee siitä, että sellainen löytyi aikoinaan ystäväni ja hänen erittäin tarkan sisustusarkkitehtimiehen luota ja pidin sitä "vain" tyylikkäänä design-valaisimena. Hieno ostos ja vielä suomalainen! Eikä ole sellaista asiaa kuin liikaa viherkasveja! ;DD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämän kaltaisia valaisimia ollut ymmärtääkseni 60-luvusta lähtien, eli aivan täysin kasarityyliä tällaiset eivät taida olla, vaikka tämä yksilö sellainen onkin. Ja juu, ihmettelen itsekin, mikä viherkasvi paniikki minuun iski. Olen ehdottomasti samaa mieltä, että niitä ei voi olla liikaa!

   Poista