lauantai 30. maaliskuuta 2019

Kevättä kohti – viherkasvijuttuja




Varma kevään merkki on se, että viherkasvit alkavat kurotella entisestään kohti aurinkoa. Mä puolestani alan katsella kukkapurkkeja kriittisesti ja miettiä, että mitkä kasveista kaipaavat  uutta ruukkua, mullanvaihtoa tai muuta pientä huoltoa.


Tuon leikellyn peikonlehden kanssa taitaa käydä hassusti. Aikaisemmista kerroista poiketen, en taida enää saada tuosta kasvia, niin huonosti varret ovat lähteneet juurta kasvattamaan. Toinen arvoitus on se, että räväkän värinen värinokkonen on kasvattunut kauhean innokkaasti pituutta, vaikka haluaisin tyyppiin tuuheutta. Ehkä värinokkosta pitäisi leikellä vielä tiuhempaan tahtiin. Jos teillä on vinkkejä värinokksen tuheuttamiseksi, laittakaa ihmeessä tulemaan! 


Tämä kuva on muistutus siitä, että tuo ihana suurikokoinen Arabian kukkaruukku on edelleen vailla kasvia. Pian pitäisi tapahtua. Kuva antaa myös hyvän käsityksen siitä, että kasvi ei voi olla aivan pikkuruinen, minkä ruukkuun lykkää.


Massiivisin viherkasvini on tämä hieman epämääräisesti leveyttä ja pituutta kasvanut kumiviikuna. Tämän tyypin hankin muuten aikoinaan ihan kukkakaupasta ja kas, kasvista on vuosien saatossa kasvanut tällainen ihan komea yksilö. Kumiviikunan leikkaaminen on aina vähän jännittävää, mutta nyt päätin pätkäistä tuon yhden pitkän oksan juurtumaan uudeksi yksilöksi. Tämä kasvi on ollut matkassani ainakin 15 vuotta. Vielä vanhempi yksilö on tuo ylempänä esitelty peikonlehti –  aikoinaan kasvi oli sellainen isokokoinen ja komea, sittemmin on sattunut ja tapahtunut. Onneksi toisessa ruukussa on kasvamassa toinen vähän paremmissa kantimissa oleva saman lajin edustaja.


Onko ruudun toisella puolella viherkasvihommat jo tältä keväältä hoidossa vai onko muita matti- ja maijamyöhäisiä?

Kaunista, keväistä viikonloppua!

6 kommenttia:

  1. Hei,
    Värinokkosestani olen saanut tuuhean istuttamalla useamman pistokkaan samaan ruukkuun ja myös leikkaamalla kasvia, jolloin se alkaa haarautua. Runsaasta valosta on myös hyötyä kasvamisen suhteen, kesällä saan parvekkeelle laitetuista pistokkaista komeita kasveja, syksyllä en raaskisi hävittää niitä vaikka tiedän ettei kaikille ole tilaa tai kykyä selvitä talvesta sisällä. Useampi varsi isoon
    Arabian ruukkuusi ? Kesä, parveke ja talvella aloitettujen taimien istutus isompiin astioihin on täällä mielessä ja aikatauluni kasvien suhteen on yleensä satunnainen eli myöhässä ?

    -H

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jes, kiitos hyödyllisestä kommentista. Olen istuttanut useamman värinokkosen pistokkaan samaan ruukkuun, mutta silti tuntuu, että kasvi kasvaa vain pituutta. Uskon, että mun pitää leikata kasvia ronskimmin. Nyt näyttää siltä, että kasvi alkaisi enemmän haaroittua, mutta jännä nähdä, miten asiat etenee.

      Poista
  2. Täällä yksi mattimyöhäinen. Osalle kukkia vaihdoin viikonloppuna mullat, mutta suurin osa on vielä hoitamatta. Upean ruukun olet löytänyt. ��
    Terkuin:
    n.i.i.n.a.s

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ihana kuulla, että löytyy muitakin mattimyöhäisiä.

      Poista
  3. Kasvisi näyttävät hyvinvoivilta. Haluaisin panostaa enemmän viherkasveihin, mutta aina jotenkin herään liian myöhään pitämään niistä huolta. Nyt esim. kultapalmu on aivan hapoilla, kun uunilämmitys talvella pn kuivattanut sitä liikaa enkä ole muistanut suihkutella lehtiä. Siihen pitäisi myös saada isompi ruukku, mielellään altakastelumallinen, mutta sellaista en ole bongannut lainkaan a) muovittomana, b) muun värisenä kuin valkoisena, mustana tai harmaana.
    Vanhat kasvit ovat ihania! Minulla on mummoni kultaköynnös, joka on alunperin jo 1960-luvulta. 90-luvun rahapuut kuolivat verannalla, kun unohdin ne sinne ekojen yöpakkasten ajaksi :( nyt yritän pitää kiinanruusun hengissä, jos se vaikka olisi seuralaiseni vielä eläkepäivinä :)
    Kukkien ja kasvien hoito on kyllä terapeuttista hommaa, onhan sitä käytetty mielisairaaloissakin aikoinaan ja ehkä edelleen kuntoutusmuotona. Vielä kun löytää kirppikseltä ihanat ruukut niin hyvinvointi on taattu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vanhat kasvit on kyllä parhaita. Tuo minun posliinikukka on lähtöisin äitini kotitalon isosta posliinikukasta ja sillä on ikää jo vaikka kuinka. Ja totta, että kasvien ja kukkien hoitaminen on terapeuttista, paitsi silloin, kun liian moni kasvi kärvistelee huonossa kunnossa. Onnea ruukkujen metsästykseen!

      Poista