sunnuntai 14. lokakuuta 2018

Talven varalle

Lämmin kesä ja syksy eivät ole vähentäneet villavaatteiden ostoa. Itse asiassa melkein aina, kun näen potentiaalisen vaatteen ns. sesongin ulkopuolella, tartun mahdollisuuteen. Tuntuu, että kirppiksillä on entistä vähemmän tarjolla laadukkaita materiaaleja ja huonolaatuiset ketjuliikkeiden vetimet ovat täyttäneet kaikki kirppiksetkin.

Ilmiö ei ihmetä laisinkaan, onhan pikamuoti valtavirtaa ja ajatus siitä, että upouusia vaatteita pitää saada jatkuvasti lisää. Elokuussa Ylen julkaisema juttu halpamuodista ja sen vaikutuksista on kompakti tietopaketti. Kannattaa lukea tuo, jos se ei vielä ole tuttu juttu. 


Kymmenen vuotta vanha paita on suunnilleen nolo ja joka viikko pitäisi olla uutta päällä. Tiedän, että toisella tavalla ajattelevia on ja eettisesti ja ekologisesti tuotetut vaatteet nostavat päätään. Olen tämän vuoden ajan pyrkinyt ostamaan kirppikseltä vain vanhempaa ja laadukasta vaatetta. Välillä olen "periaatteistani" lipsunut, mutta iso osa vaatteistani on menneiltä vuosikymmeniltä. Esimerkiksi juuri villaisia vaatteita tuntuu olevan vaikea bongata uudemman tuotannon kuteista. Toki poikkeuksiakin on.


Keltaisen isokokoisen ja paksun englantilaisen villiksen ostin Siivouspäivänä. Itse asiassa päivä oli elokuun lopussa vähän viileä ja kaipasin lisävaatetta ylleni. Olin laittanut jo myyntivaatteista päälleni parikin lisäkerrosta, mutta kun näin tämän hyvin lämpimän oloisen paidan, päätin ostaa sen itselleni 4 eurolla. Pesin paidan villaohjelmassa ja vielä pitäisi poistaa paidan pinnasta vähän nukkapalleroita. Villa on siitä kiitollinen materiaali, että jos ja kun pehmeäkuituiseen villaan tulee nukkaa, saa sen myös irrotettua. Tekokuidun pinnasta vastaavaa nukkaa ei samalla tavalla saa poistettua.


Kuvassa villapaita on vähän surkeana, kun se on maannut kaapissa odottamassa viileämpiä ilmoja ja rypistynyt siinä samalla. Mustan hauskahelmaisen merinovillaisen paidan löysin Turun Kontista. Turussa on muuten tapahtumassa iso muutos kirppis-skenessä. Suurin osa luottokirppiksistäni, eli Pelastusarmeijan liikkeistä lopettaa. Yhyy. Puutarhakadulle kirppis jää, mutta esimerkiksi Yliopistonkadun piste lopettaa. Ehkä taloudessa menee niin hyvin, että kirppiksillä menee puolestaan huonosti?


En ole SPR:n Konttien fani, koska paikkojen hinnoittelu on usein ihan mahdotonta. Senpä takia olin positiivisesti yllättynyt, kun laadukas ja hyväkuntoinen paksu musta villapaita irtosi Kontista vitosella. Rekissä tuon laatuvillapaidan vieressä oli H&M:n akryylivillapaitoja samaan tai kalliimpaan hintaan..


Musta villapaita kutistui juuri toivotut sentit villapesussa ja hihatkin ovat nyt sopivat. Paita on 1990-luvulta todennäköisesti ja tai ainakin villiksestä irrotetut komeat olkatoppaukset kielivät tuosta ajasta. Paidan kiva yksityiskohta helman epätasaisuuden lisäksi on takaa löytyvä nappikiinnitys.


Loppuun vielä ei-niin-talvinen asia, eli Arabian Kalevala-vuosilautanen. Nappasin tämän matkaani jo heinäkuun alussa Wanhasta Nestorista. Lupaan, että en ala näitä lautasia tämän enempää keräämään...Seinälautasen halpa hinta, 9 euroa, innoitti minut ostamaan mökin yksinäiselle yksilölle kaverin. Mielestäni osa näistä Raija Uosikkisen Kalevala-lautasista on myös kiehtovia. Varsinkin hyvässä valossa, lautasen kauniit värit tulevat paremmin esiin. 


Mökkiseinälle se pääsi toverinsa viereen. Mukana on sulassa sovussa myös viime vuonna Marttilan Kirppisrallista löytämäni Taistelevat metsot ja vanhempi kirppisbongaus, metallinen lintutaulu, ennen blogiaikaa. Seinästä on muodostunut kuin salaa vähän "kansallisromanttinen".   

Kaunista lokakuista sunnuntaita! Jatketaan kirppisjuttujen parissa pian taas.

14 kommenttia:

  1. Onpa ikävää, kun Yliopistonkadun kirppis lopettaa! Vakipaikka minullakin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä! Ihan masentavaa. Mielestäni Puutarhakadun liikkeen valikoima on ollut huonompi, mutta katsotaan, mitä tulevaisuudessa tapahtuu.

      Poista
  2. Saman olen huomannut, ketjuliikkeiden vaatteet ovat vallanneet kirpparit. Kunpa ihmiset ostaisivat vähän vähemmän ja laadukkaampaa! Jos niihin kyllästyy, saa kirpparilla hyvästä vaatteesta vielä ihan kivan hinnan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan, olen ihan samaa mieltä. (Ketju)liikkeet tuottaa niin valtavasti tekstiilijätettä jatkuvasti. Mieluummin kestävää materiaali ja vähemmän, kiitos.

      Poista
  3. Hei! Löysin tämän sinun ihanan blogisi muutamia kuukausia sitten ja olet innoittanut minuakin etsimään laadukkaampia vaatemateriaaleja ja välttämään kertakäyttöisiä riepuja. Aiemmin olin enemmän muun tavaran perään kirppiksillä ja koin vaatteiden metsästyksen hankalaksi, mutta nyt osaan sinun esimerkkisi avulla kohdistaa katseeni oikeisiin juttuihin. Kiitos! :) Tosin Kiltaakin olen jostain syystä alkanut katsoa himoiten, vaikka juuri astioita meidän huusholli ei enää tarvitse (sanoo puoliso...).

    Täällä Tampereellakin luotto-Pelastusarmeijani lopettaa. Korvaavan kaverin olen yllättäen löytänyt keskustan ulkopuolisesta Fidasta, josta olen muun muassa viime viikolla kiikuttanut kohtuuhintaisia merinovillavaatteita ja nahkakengät. Täytyy taas tänään piipahtaa, sillä parhaimmat löydöt teen jostain syystä aina tiistaisin.

    Hyvää syksyn jatkoa, toivotaan että sää oikeasti viilenee ja päästään molemmat käyttämään näitä villaihanuuksiamme!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa, kiitos mieltä todella paljon lämmittävästä kommentista! Ihan mahtavaa, että postaukseni ovat inspiroineet laatumateriaalien pariin. Fida on Helsingissä hyvä - mutta esim. Turussa Fidoja ei ole laisinkaan. Hyvää syksyn jatkoa ja jatketaan laadukkaiden kirppisvaateostosten metsästystä!

      Poista
  4. Kirpputorit ovat tosiaan niin täynnä halpis-ketjujen vaatteita, että harvoin löytyy aarteita seasta. Mutta on se mahtavaa kun osuu sellaisen pöydän ääreen, johon on selvästi tyhjennetty vaatekaapin perukat 70-luvulta 90-luvulle asti. Siinä menee pitkä tovi kun katselee niitä vaatteita ja hypistelee materiaaleja :) Kävin eilen kirpputorikierroksella ja oli ihan mahdottoman hyvä päivä. Löysin syksyn keleihin sopivan ulkotakin, jonka materiaalina 60% pure new wool ja 40% angora 5 euroa. Toinen hyvä löytö lemppari vaatemerkiltä oli Gudrun Sjödénin mekko, jonka materiaalina 75% silkki ja 25% puuvilla 12 eurolla. Lopuksi uskomattomin löytö, oli Oleana merkkinen norjalainen neule, jonka materiaalina 75% merinovilla ja 25% silkki 15 eurolla. Kävin katsomassa yrityksen nettisivuilta, että heillä oli kyseinen neule vielä valikoimissa hintaan 470 euroa. Nyt ei tarvitse murehtia talven tuloa, kun tälläisiä löytöjä tuli tehtyä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Upeita löytöjä! Aikamoinen aarre tuo norjalainen neule. Mahtavuuksia on todellakin ne pöydät, missä on selvästi vanhempaa kamaa ja tavarasta halutaan usein myös päästä eroon, eli hinnatkin on kohtuullisia. Hyvää kirppisonnea laatuvaatteiden parissa!

      Poista
  5. Kiitos blogista, minäkin olen uudelleen vähän inspiroitunut kirppiksillä kiertelyyn, ajanpuutteesta huolimatta. Itsekin Turussa, mutta aika vähän on loppujen lopuksi täällä tullut käytyä kirppiksillä. Esim. Ekotorin ja Kontin hurjat hinnat vie hiukan innostusta.. Onko sulla muita suosikkikirppiksiä, kuin ilmeisesti Pelastusarmeijan, täällä Turussa, ja erityisesti onko jotain hyviä ihan keskustassa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa, kivaa, että kirppistely maistuu! Turussa ei ihan keskustassa ole kamalasti kirppiksiä. Puutorin kirppis on uudehko hyllykirppis - sieltä olen tehnyt joitakin löytöjä, mutta suurin osa vaatteista on tosi uusia. Rauhankadulla on Helluntaiseurakunnan kirppis, mutta en sitäkään voi oikein hehkuttaa. Melkein keskustan ulkopuolella on ainakin mun mielestä ne parhaimmat paikat. Toki nyt on moni kirppis sulkenut oviaan, mutta ainakin Hassinen, Mimmin kirppis ja Manhattan ovat paikoillaan.

      Poista
    2. Turun seudulla on tosiaan useampi kirppis lopettanut viime aikoina. Ihan kaikkia en jäänyt kaipaamaan, mutta nuo Pelastusarmeijat harmittavat oikeasti, Varissuoltakin olen tehnyt hyviä löytöjä. Tuo Puutarhakadun Pelastusarmeija on mun mielestä aivan onneton, mutta ilmeisesti siellä sitten kuitenkin tavara liikkuu. Länsikeskuksessakin on pari kirppua, Pelastusarmeija ja Manhattanin sisarlaitos, mutta niistä mä olen harvemmin mitään löytänyt. Itse en tosin vaatteita kauheasti edes katso, olen enemmän tavaran perään. Ekotorin toinen piste Rieskalähteen kadulla on tarjonnut ajoittain hyviä löytöjä, siellä tuntuu olevan halvemmat hinnat verrattuna Rautakatuun. Mutta vaatteita halajavien ei kannata sinne asti vaivautua, niitä ei ole saatavilla. :D

      Poista
    3. Juu, selvästi moni kirppis lopettaa tai on lopettanut. Kävin eilen Yliopistonkadun Pelastusarmeijalla. Oli vähän surullinen tuo vika visiitti. Mitään ei löytynyt, mutta harmi, että liike todella lopettaa. Katsotaan, millaiseksi Puutarhakadun putiikki nyt muotoutuu.

      Poista
  6. Kiva löytö tämä blogisi! Kierrän myös itse kirppiksiä epäsäännöllisen säännöllisesti. Olen huomannut saman ilmiön kuin sinä: laatuneuleita tai -vaatteita ylipäätään ei ole enää tarjolla kuin hyvällä tuurilla. Parhaat löytöni olen tehnyt vuosia sitten. Nykyisin en osta usein enää vintage-Marimekkoakaan, sillä hinnat ovat karanneet pilviin. Samaan aikaan kirppistely on muotia, mutta kuitenkin valtaosa ostaa ja haluaa vaatteensa uutena ja mahdollisimman halvalla.
    Olenkin siirtynyt keräilyssä yhä enemmän ulkomaiseen lasiin ja posliiniin, joita voi löytää kirppiksiltä puoli-ilmaiseksi (koska moni ei tiedä niiden arvoa alkuperämaassa). Taidetta (lähinnä tauluja kuolinpesistä) voi myös löytää pilkkahintaan.
    Terveisin Esmeralda/
    https://esmeraldaneetos.blogspot.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Siirtyminen ulkomaiseen lasiin ja posliiniin on varmasti hyvä keräilyalue - naapurimaiden astiatuotantoa on paljon tuntemattomampi, eli helmiä tulee varmasti vastaan. Täytyy käydä kurkkaamassa blogissasi, kiitos linkistä.

      Poista