torstai 29. elokuuta 2024

Kirppisjuttuja

Tässä pläjäys viimeisimpiä löytöjä. Monia mieluisia juttuja on tullut vastaan. Paljon ja kaikkea on myös nurkkiin kertynyt. Tulevana syksynä aion myydä vihdoin Helsingissä hyllykirppiksellä (paikka jo jopa varattu!), eli yritän jälleen päästä vähän kamoista eroon. Syksyn kynnyksellä on muutama ulkoilmakirppis, joihin osallistun, jos vain ilmat sallivat. Jotta uusia kivoja löytöjä voi harkita, pitää myös vanhoista välillä luopua.

Kilta-astiat

Kilta-astioita tulee vähemmän vastaan sopuhinnalla nykyään, mutta aina välillä onnistaa. Valkoiset Killat löytyivät Taivassalosta ulkokirppikseltä heinäkuun lopussa. Teekuppi, kahvikuppi ja kaksi teekuppien lautasta maksoivat yhteensä 4 euroa. Harvemmin näin halvalla löytää juuri valkoista Kiltaa.

Valkoisissa Killoissa hinnat ovat usein korkeammalla kuin esimerkiksi sinisessä tai vihreässä, eli tämä oli oikein mieluinen bongaus.

Vihreä aamiaislautanen tuli vastaan Kauttualla Eurassa Kirppis Löytökehässä 3 eurolla. Astiassa on vähän naarmua, mutta tuntuu että näissä on lähes aina, jos astiaa on yhtään käytetty. 





Korut

Kalliimman koruhankinnan tein myös Taivassalon ulkokirppikseltä. Kyseessä on suomalainen Erik Granitin muotoilema hopeariipus vuodelta 1971. Granitin tuotanto on todella laajaa ja aivan ihania koruja löytyy vaikka millä mitalla. Olen muutaman kerran ostanut Granitia tietämättä korun suunnittelijaa, mutta tällä kertaa tekijä oli selvillä ostovaiheessa ja hinta korulle oli ehkä tästäkin syystä korkeampi, 30 euroa. 



En ole tätä vielä kiillottanut, mutta täytyy poistaa tummentumaa hieman ennen käyttöä. Nuo lenkit ovat liikkuvia, mikä tekee mielestäni esineestä vielä kiehtovamman. 


Värikäs kalakoru on ehtaa rihkamaa. Tämä löytyi Vantaalta SPR:n Kontista 3 eurolla. Kalan olemus ja ilme on jotenkin symppis, ja en pystynyt kalaa hyllyyn jättämään, vaikka rintakoruista ei ole puutetta...

Kynttilät

Kaksi koristeellista kullanväristä matalampaa kynttilää löytyi Kirppis Löytökehästä yhteensä 2 eurolla. Löysin vastaavat kynttilät valkoisena viime vuonna, mutta en ole niitä vielä polttanut. Tällaisia kynttilöitä tehtiin varmaankin 1960–1970-luvuilla, tai ainakaan aivan lähivuosilta nämä eivät ole.




Finnmarin kynttiläsetti ja servietit tulivat puolestaan vastaan Salon Secondhandmarketissa. Avaamaton paketti kahta eri kokoa serviettejä kynttilöineen maksoi 4,20 euroa. Tykkään juuri tällaisista arkisista ja käytännöllisistä löydöistä. Sekä kynttilät ette servietit ovat nykyään melko hintavia uutena, eli jos kivoja tulee kirppiksellä kohtuulliseen hintaan vastaan, ostan kumpiakin. Toki nykyään esimerkiksi Marimekon servietit ovat jopa kirpparilla kalliita, eli ihan ilman harkintaa en niitä hanki.

+ Turkoosi panta


Tämä suht juhlava ja vähintään näyttävä panta löytyi Taivassalosta Armida Secondhand & vintagesta. Kangas on kierrätettyä vanhempaa silkkiä ja panta on käsityötä. Tämä kaunokainen maksoi 36 euroa, mutta maksan mielelläni vähän enemmän tällaisista tuotteista, joiden tarinan tiedän ja kannatan paljon mielummin kivijalkaliikettä ja käsityöläistä, kuin kasvotonta verkkokauppaa tai vastaavaa.

Oikein kivaa elokuun loppua, syksyä kohti mennään!

perjantai 16. elokuuta 2024

Sakari Pykälä: Kulma, Riihimäen lasi

Löysin loppuvuodesta 2022 Kajaanista kierrätyskeskuksesta silmää miellyttäneet lasit alennuksesta, mutta ostin ns. sian säkissä, koska en tuolloin tunnistanut laseja. Hieman myöhemmin tajusin ostaneeni neljä Sakari Pykälän Riihimäen lasille suunnittelemaan Kulma-lasia. 


Lasien löytymisestä lähtien olen enemmän tai vähemmän aktiivisesti etsinyt sarjaan kuuluvaa kaadinta. Kerran törmäsin lasi- ja kannusettiin Lahdessa Kirpputori Kisällissä noin 60 eurolla, mutta päätin jatkaa vielä etsintää. Heinäkuussa kirjoitin tori.fi:n hakukenttään oikeat hakusanat ja muutaman minuutin kuluttua omistin priimakuntoisen setin laseja ja kannun 45 eurolla.


Minulle Sakari Pykälä on suunnittelijana melko tuntematon, mutta hän on suunnitellut myös muita lasisarjoja juuri Riihimäen lasille ja signeerattuna lasiesineitä myös. Tämä kyseinen Kulma-sarja oli tuotannossa vuosina 1956–1968. Sarjaan kuuluu myös pieniä kulhoja ja ainakin maljakoita. 


En ole törmännyt kuin sinisävyisiin laseihin ja kannuihin, mutta ainakin Kulma-maljakoita on ymmärtääkseni tehty myös esimerkiksi punertavana Voi olla, että muitakin Riihimäen lasitehtaalla 1950- ja 1960-luvulla käytössä olleita lasimassojen värejä on ollut käytössä.


Kulma-lasit näyttää ainakin omaan silmään melko pienikokoisilta, mutta lasin vetoisuus on yli 2 desiä. Kaunista, siroa ja kulutusta kestävää designia ehdottomasti. Aikoinaan, kun tutkailin lasien alkuperää, moni huomasi yhtäläisyyden myös Iittalan Essence-sarjan lasien kanssa, mikä toden totta pitää myös paikkansa.


Nyt näitä Kulma-laseja on komeat 10 kappaletta kasassa, eli lisää ei tarvitse aivan heti haalia. Seuraavaksi aion laittaa kiertoon turkoosinsiniset Faunat, koska kaikkea ei voi kerätä ja säilöä – valitettavasti.

lauantai 10. elokuuta 2024

Aikamoinen kirppisvisiitti!

Nyt saattaa olla käsillä tämän vuoden paras kirppislöytö! Vierailimme viime perjantaina ensimmäistä kertaa suht tuoreella Kirppis-Keitaalla Salossa. Itse asiassa kaikki kolme juttua, mitä matkaani tarttuivat kyseisestä paikasta, ovat helmiä, mutta kyllä ykkönen on tämä tanskalainen Quality Systemin varjostin 2 eurolla!


Katseeni kiinnittyi kirppiksellä kivan oloiseen loosiin ja meinasin lähteä pöydän äärestä huomaamatta ensin melko retrohenkistä pahvirasiaa. Onneksi kansikuva lopulta herätti huomioni. Paketti kertoi sisältävän koottavan valaisinkuvun. Sanat Made in Denmark ja Quality System viimeistään herättivät kiinnostukseni.





Toki myös se, että hintalapussa luki vain 2 euroa, helpotti ostopäätöstä. Kirppiksellä olin vielä sitä mieltä, että kotona ei ole paikkaa valaisimelle ja että esine on vähän liian retro. Puolisoni kuitenkin innostui esineestä ja sen kokoamisesta ja kannustusta sateli myös ystävien suunnalta, joiden kanssa kirpparia kierrettiin.

Ajatus oli myös, että tuolla hinnalla ei haittaa, vaikka kaikki osat eivät olisi edes tallella. Lopulta kuitenkin paketista kuoriutui täydellinen kokonaisuus: kaikki osat pienemmistä nippeleistä isompiin akryylipaloihin, olivat tallella. Jopa alkuperäinen kosteusliina muovi- ja akryyliosien pyyhintään, oli mukana.



Valaisin oli helppo koota ja ohjelappunen tietysti auttoi osien hahmottamisessa. Täytyy myöntää, että nähdessäni valmiin kuvun, olin aikamoisen innoissani. Aloitin googlaamaan esinettä ja tajusin pian, että osuin jonkinlaiseen kultasuoneen!

Löysin verkon huutokaupoista samaa valaisinta ja vastaavia esineitä on myyty yli 100 eurolla, jopa huomattavasti tyyriimmälläkin. Onneksi pakkaus oli tallella, koska juuri tämän takia, esine oli tunnistettavissa helpommin.



Tanskalainen Quality System on tullut tunnetuksi juuri tämän kaltaisista itse koottavista muovisista valaisinkuvuista. Yhtiö toimi vuosina 1965–1985 ja sen suunnittelijoita olivat Flemming Brylle ja Preben Jacobsen. Koska itse varjotimessa ei ole merkintää tai leimaan, moni Quality Systemin valaisin on jäänyt tunnistamatta ja kyseiset suunnittelijat ja koko yhtiö on jäänyt vähäisemmälle huomiolle. Silloin, kun koko paketti on tallessa, on design tunnistettavissa huomattavasti helpommin.

Kupu toimii varmasti parhaiten riippuvana, mutta meillä käyttöä on tässä kohtaa enemmän pöytävalaisimelle, eli vanha kasvivalo päätyi lampunjalaksi. Jospa vastaan tulee jokin vielä paremman mallinen pöytävalaisimen jalka kirppiksellä, menee tuo vaihtoon, mutta ihan toimiva kokonaisuus tuokin on.


Kaksi muuta löytöä ei lyö aivan niin ällikällä, mutta hyviä nämäkin ovat: Kaj Franckin suunnittelema Kilta-sarjan uunivuoka kannella tuli vastaan 4,50 eurolla. Pohjassa ei ole Arabian leimaa, eli hinta taisi olla siksi noin alhaalla. Minulla on vastaava keltaisena, mutta kannen nuppi on halki, eli yritän saada keltaisen kiertoon, kun priimakuntoinen yksilö löytyi tilalle.


Kolmatta hankintaa pohdin myös jonkin verran jo kirppiksellä, koska sydänkuvioinen pussilakanasetti (2 pussilakanaa ja 2 tyynyliinaa) ei ollut hinnalla pilattu, 5 euroa, mutta pussilakanat oli tärkätty todella koviksi. Hetken mietin, että onko kangas paperia, mutta ei sentään.

Otin kuitenkin söpökuosisen setin kotiin ja kun ryhdyin pussilakanoita pesemään, huomasin niissä Finlaysonin pesulapun. Aikamoista! Harvemmin hyväkuntoisia suomalaisia petivaatteita saa tähän hintaan. Ymmärtääkseni tämä kuosi on ollut myös retropiireissä melko suosittu.



Kyseessä on siis Arja Mattilan vuonna 1971 suunnittelema Onni-kuosi Finlaysonille, joka tunnetaan paremmin nimellä "Miljoonasydän". Pesulapusta löytyy myös merkintä "Suomalaista PMK laatua". PMK piti ihan googlata ja kyseessä oli siis suomalaisten puuvillaa jalostavien tehtaiden yhteinen markkinointiyhtiö. PMK:n perustajina toimivat viisi suurta tekstiilitehdasta: Finlayson, Forssa Oy, Tampereen Pellava, Porin Puuvilla ja Vaasan Puuvilla. PMK toimi vuoteen 1975 asti.

Olen nyt pessyt kerran nuo ja kangas on edelleen aika jäykkää (ja toki myös ryppyistä). Ehkä pesen nuo vielä kerran ja toivon, että kangas tuosta vetreytyy. Onko petivaatteiden tärkkääminen yleistä? Mankeloidut lakanat on ihania, mutta tuo tärkkäys on vähän liikaa. 

Sanoisin joka tapauksessa, että visiitti Kirppis-Keitaaseen oli napakymppi!