sunnuntai 17. maaliskuuta 2024

Vuokon topattu takki

Enpä pystynyt vastustamaan Vuokon takin kutsua Itiksen Kontissa alkuvuodesta! Edellinen Vuokon topattu takki löytyi seitsemän vuota sitten Ansasta ja tuo sinivalkoraidallinen yksilö on ns. kokopitkä. Tätä mustaruskeaa on ehkä lyhennetty, mutta takki on minulle mahdollisesta lyhennyksestä huolimatta pitkää mallia. 


Tuo sinivalkoinen Vuokko odottaa pääsyä paikkaukseen, mutta en ole saanut aikaiseksi takin kiikuttamista ompelijalle asti. Täytyy yrittää nyt vihdoin viedä tuo vanhempi yksilö korjaukseen, vaikka nyt pystyn sujuvasti käyttämään tätä minulle uudempaa versiota. Itse asiassa nämä molemmat takit taitavat olla tismalleen samaa mallia 1970-luvun loppupuolelta. Malli on niukan kapea ja huppu on myös melko pienikokoinen. Uusissa Vuokoissa esimerkiksi juuri huppu on selvästi runsaampi kuin näissä vanhemmissa. 

Rakastan tätä takkia – tämä ei varmasti tule kenellekään yllätyksenä! Näissä takeissa on jotain ajatonta, mutta samalla hyvin tunnistettavaa. Moni kysyy näiden takkien kohdalla, että ovatko ne Marimekkoa. Voisivat ollakin, tulihan Vuokko Nurmesniemi aikoinaan tunnetuksi juuri Marimekon yhtenä ensimmäisenä suunnittelijana (ja sitten sukset menivät ristiin Armi Ratian kanssa ja loppu onkin ns. historiaa).  




Nykyään monissa paikoissa secondhand-Vuokot ovat aikamoisen hintaisia, eli 45 euron hinta tästä takista ei kirpaissut kamalasti. Takkia on selvästi pidetty ja kankaassa näkyy hieman kulumaa, mutta on tämä huomattavasti paremmassa jamassa kuin oma sinivalkoinen yksilöni. Näitä aarteita huoltaa mielellään  toivon, että molempien takkien kanssa viihdyn vielä pitkään. Tänä talvena minulla on ollut myös käytössä ehkä vuonna 2008 uutena ostettu hieman paksumpi Vuokon topattu takki. Tuo on aivan loistava kylmän kelin vaate. Kyllähän sitä ihminen tarvitsee vähintään kolme Vuokon talvitakkia (ja tuohon päälle vielä luvattoman monta muuta talvitakkia, hups).

Löytyykö ruudun takaa muita Vuokko-faneja?

2 kommenttia:

  1. Siis onpa huippu-upea!! Äidilläni oli mielestäni vastaava vähän harmaampana, tai sitten vain siihen aikaan tehtiin yleisemmin tämän tyylisiä takkeja. Huippulöytö kuitenkin! Jonkin verran on tullut Vuokkoa joskus vastaan, ja tykkään kyllä kovasti. En kyllä ole sitä jostain syystä lähtenyt keräilemään. Ostan myös vintage-Marimekkoa, jos tulee sopiva kohdalle riittävän halvalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tätä samaa ja myöhemminkin valmistettua takkia on juuri musta-harmaana myös. Sekin on ihana! Vuokko on nykyään todella hinnoissaan, mutta niin on kyllä vintage-Marimekko myös. Mahtaakohan jossakin kohtaa tulla hinnat hieman alaspäin?

      Poista