sunnuntai 8. joulukuuta 2019

Kimara ja Kilta

Törmäsin Porin SPR:n Kontin lasiosastolla pariin kiinnostavaan värilliseen juomalasiin. Mieleeni tuli Kaj Franckin Kimara-lasit ja google vahvisti tiedon.


Minulla on ollut jo vaikka kuinka pitkään käytössä erivärisiä Kartio-laseja  välillä ostan niitä käytettynä ja aikoinaan olen saanut ihan uusia yksilöitä lahjaksi. Jotenkin tämä Kartion edeltäjä vetoaa keräilijän luonteeseeni. Jonkinlaisena ajatuksena on, että olisi hienoa saada koko Kimara-lasin värisuora kokoon, mutta tämä voi olla tällainen viipyilevä tavoite. Yhtään uutta juomalasia, kun en oikeasti tietenkään edes tarvitse. Ja kaiken lisäksi nämä Kimarat ovat todella ohutta lasia, eli ihan arkikäytössä nämä eivät tule olemaan.


Kontissa lasit olivat todella kohtuullisen hintaiset: 4,50 euroa kipale. Kimaroita on tehty ainakin punaisena, turkoosina, vihreänä, vaaleanharmaana/usvana. Designmuseon sivuilta löytyy kompakti tietopaketti näistä Kartio-lasien edeltäjistä: "Vuosina 19531967 Nuutajärvellä tuotannossa olleet Kimara- eli Kartiolasit 2744 olivat Kaj Franckin suunnitelmissa ensin cocktail- eli kimaralaseja. Lasit saattoi hankkia tietyn värisinä tai monessa eri värissä. Kimara-nimi viittaa pakkauksessa olevien eriväristen lasien sekoitukseen." Artikkeli löytyy täältä kokonaisuudessaan.


Kontissa oli hyllyssä pari muutakin hyvin saman oloista lasia, mutta koska en ostohetkellä ollut varma, missä kaikissa väreissä laseja on aikoinaan myyty, jätin mysteerilasit hyllyyn.


Lisää Franckia ja minulle tyypillisintä keräilykohdatta edustavat puolestaan nämä neljä teekupin lautasta, jotka löysin Kirppis-Center Manhattanilta yhteensä kuudella eurolla. Lautaset ovat oikein hyväkuntoiset ja nyt taitaa kaikilla vihreillä teekupeilla olla oma lautasensa.


Nyt yritän kulkea kirppiksillä ja kierrätyskeskuksissa laput silmällä, koska massiivinen muutto on edessä ja oikeastaan yhtään vaatetta, astiaa, kenkää tai kukkaruukkua ei tarvita kasvattamaan muuttokuormaa. Yhtä aikaa uusi asunto vaatii joitakin hankintoja (mm. kapea pöytä keittiöön, pieni vessankaappi kylppäriin, kattovalaisimia, säilytyskoreja), eli altistun houkutuksiin jatkuvasti. Aika hyvin olen pitänyt näppini kurissa muista kuin ostoslistalla olevista jutuista.

Kivaa joulukuun jatkoa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti