lauantai 18. helmikuuta 2017

Hyvät (kirppis)vaatevalinnat

Minulle rakas aihe, vaatteet, näyttäytyy täällä blogissa usein epämääräisinä vaatevalokuvina sun muina ryppyisinä tekstiilikasoina. En ole kuitenkaan halunnut karsia kirppislöytöesittelyistä edes niitä tavallisia vaatteita pois, koska kirppisharrastuksessani vaatteilla on iso osa. Vaatevarastoni myös perustuu melkein pelkästään second hand -hankintoihin. Ja siis, myönnän, että suorastaan myös rakastan vaatteita.

Pukeutumiseni ei seuraa mitään tiettyä linjaa tai aikakautta. Välillä tyylini taitaa olla hieman enemmän vintagea ja useimmiten tässä ajassa kiinni olevaa. Materiaalit ja värit taitavat olla tärkeimpiä juttuja vaatteissani. Ihailen mekkoihmisiä ja vintage-tyyliä, mutta minulle vintage-vaatteet osoittautuvat usein liian feminiinisiksi omaan makuuni. Tykkään lopulta kuitenkin eniten (mustista) melko pelkistetyistä vaatteista pienellä tvistillä. Loppujen lopuksi vaatevarastoistani löytyy paljon muitakin värejä kuin ikisuosikkini musta ja tummanharmaa, vaikka vähän liikaakin mustaa taitaa olla yllä.

Kävin läpi blogipostauksia koko Kirppisrakkauden historialta ja mielenkiintoni keskittyi niihin vaatteisiin, mitä aktiivisesti edelleen käytän. Nämä vaatteet ovat siis säilyneet kaapissa vuodesta 2014 lähtien. Kuvista uupuu tietysti paljonkin vaatteita, mutta näillä päästään alkuun. Ja toki kaapissa ja käytössä on vaatteita, mitkä ovat paljon vanhempia kuin blogihistoria, mutta ne eivät ole nyt esillä. Tässä siis kattaus matkassani säilyneistä vaatteista:

Laadukkaat materiaalit

Olen jauhanut jo aikaisemmin materiaalien merkityksestä. Kyllä se vain niin on, että hyvälaatuinen villa kestää nukkaantumatta ja lämmittää. Sataprosenttinen puuvilla toimii "aina" ja muuntokuitu viskoosi on kestävämpää ja helppohoitoisempaa kuin suuresti rakastamani silkki. Villavaatteita metsästän jatkuvasti ja silkkiä kohtaan tunnen suurta himoa. Kollaasissa oikean yläkulman paksua villapaitaa en ole käyttänyt koko talvena, mutta tämä ei tarkoita, että se joutaisi kiertoon (villapaita on vuodelta 2014). Ehei, Konmarista viis, tiedän mitkä vaatteet pysyvät kaapissa, vaikka juuri tänä talvena paita ei ole päässyt käyttöön.

Marimekko

Melkein kaikki hankkimani Marimekon vaatteet ovat säilyneet jo vuosia. Toki, jos olen hairahtanut ostamaan liian suuren tai pienen vaatteen, on vaate mennyt kiertoon. Varsinkin vanhempi Marimekko tuntuu olevan todella vahvaa ja kestävää. Pidän paljon Marimekon erilaisista kuoseista ja väreistä, nykyään tosin harvemmin tuntuu löytävän kirppishinnoin Marimekkoa kirppareilta. Vasemman yläkulman vaate on muuten silkkiä (löytö vuodelta 2015). Marimekon lisäksi himoitsen mm. Vuokkoa, Arolaa.

Perusvaatteet


Koska hankin melkein kaikki vaatteet käytettynä, ovat perusvaatteet iso osa vaatekaappiani. Loppujen lopuksi huomaan käyttäväni huomattavasti enemmän ihan perusjuttuja kuin kaikkia ihania mekkoja. Pitäisi varmaan myös muuttaa asennetta ja ajatella mekotkin ihan perusjuttuina. Metsästän jatkuvasti mustia hyväkuntoisia neuleita ja villavaatteita kirpparilta, kuten myös mustia vähän käytettyjä trikoovaatteita.

Mustavalkoisuus

Mustan ja valkoisen yhdistelmä iskee edelleen. Tai siis, ainakin nämä vaatteet säilyvät usein kauemmin kaapissa kuin värikokeilut. Toki täysin mustan vaatekaapin jätin jonkinlaisen angstikauden (?) jälkeen parikymppisenä. Tässä kollaasissa on mukana myös pari yllättäjää: esimerkiksi vasemman alakulman haalari vuodelta 2015 on omaan makuuni melko lyhytlahkeinen ja hyvin polyesterinen, mutta silti vaate on ollut käytössä aktiivisesti menneinä kesinä.

Yllättäjät

Tähän loppuun vielä lajiltelma vaatteita, mistä luulin, että nämä ovat vain hetkellisen päähänpiston vuoksi kaapissani. Nyt näyttää siltä, että nämä ovat jääneet pysyväksi osaksi vaatekaappiani. Osa edustaa sellaisia värejä, jotka eivät ole ensivilkaisulta suosikkejani, esimerkiksi vasemman yläkulman vintage-mekkoa epäilin aivan liian hempeäksi, mutta ehei (löytö vuodelta 2015). Myös kellertävä hame (oikea alakulma, löytö vuodelta 2014) epäilytti kovasti, mutta nyt en haluaisi luopua hameesta laisinkaan. Usein en tuota pue ylleni, mutta välillä se on oikea päivän piristäjä.

Millaisia ajatuksia kirppisvaatteet herättävät? Jos second hand -vaatteiden hankinta aiheuttaa päänvaivaa, kannattaa lukea vinkkipostaukseni vuodelta 2015.

Aurinkoista viikonvaihdetta!

10 kommenttia:

 1. Kivannnäköisiä vaatteita olet löytänyt! Näistä useampi kelpaisi omaan kaappiinikin. :) Haluaisin itse pukeutua vintageen enempi, mutten kuitenkaan käytännössä tee niin, niin siksi en ole enää viime aikoina etsinyt sellaisia vaatteita pelkäksi kaapin täytteeksi. Muutenkin vaatelöytöjen tekoa rajoittaa se, kun oma kokoni on siellä "plussakokojen" puolella ja niitä löytyy tosi vaihtelevasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Veera! Mä olen myös huomannut, että ei kannata kerätä vintagea vaan kaappiin, vaan yrittää myös käyttää sitä. Toisaalta käytetyimmät vaatteet ovat usein niitä, mitkä miellyttää kokonaisvaltaisesti.

   Poista
 2. Sulla on kyllä kivannäköisiä vaatteita! Mäkin ostan lähestulkoon kaikki vaatteet kirpparilta. Mä kans ihailen mekkoihmisiä ja vintage-tyyliä, mutta itse kuitenkin pukeudun lähinnä tylsiin mustiin perusvaatteisiin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiiitos Valtavirrassa! Vaatteita on kiva etsiä ja löytää kirppikseltä!

   Poista
 3. Samaistun tähän postaukseen täysin! Kelpuuttaisun kaikki nuo vaatteet omaan kin kaappiini. Kirppareilta oon tehny sellasia yllättäviä löytöjä jollaisiim en peruskaupoissa olisi välttämättä tarttunut, värikkäitä vaatteita testaa rohkeemmin.Viimeks tänään löysin ihanan ruskean villakangastakin. Se vaikuttaa vanhalta, oisko 60-70-luvulta. Tykkään bongailla itseäni vanhrmpia vaatteita. Esim kotimaisia kuten pirettaa ja salonnee oon ostanu kirppareilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivaa, että kirppisvaatteet innostaa! Vanhemmat vaatteet on useimmiten tosi laadukkaita! Materiaalit ja räätälöinti on usein ihan eri luokkaa kuin uusimmissa vaatteissa.

   Poista
 4. Suurin osa noista kelpaisi kyllä minullekkin! En ymmärrä, miten en itse koskaan löydä mitään kivaa vaatetta kirppareilta...taidan käydä väärillä kirppareilla. No nyt en ole varmaan puoleen vuoteen käynyt lainkaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hannele! Toivottavasti vaateonni osuu kohdalle kirppiksillä tulevaisuudessa. Pidän peukut pystyssä!

   Poista
 5. Mukavia löytöjä. Minä aion viedä vanhoja vaatteita kirpputorille myyntiin. Niitä on kertynyt niin kovin paljon vuosien saatossa. Hinnoittelua täytyy vielä opetella. https://www.wanhanestori.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Mä myyn usein Siivouspäivä-tapahtumissa, mutta hyllykirppikselle pitäisi myös viedä kasa tavaraa. Hinnoittelu on välillä hankalaa, ainakaan liian kalliilla vaatteet eivät useinkaan liiku.

   Poista