perjantai 8. joulukuuta 2017

Luukku 8, karttapallo

Joulukalenteri on edennyt luukkuun 8. Tänään luvassa karttapallon esittely, olkaa hyvä!

Luukku 8, karttapallo


Tämä menneen maailman karttapallo voisi hyvin olla kirppisostos, mutta kyseinen pallo on peräisin lapsuuden kodistani. Tämä DDR:ssä valmistettu tapaus hankittiin 1980-luvulla, eli tuolloin kun kartalla vielä majailivat esimerkiksi Neuvostoliitto ja Tsekkoslovakia.


Minulla ei ole mitään kamalan kirkkaita muistikuvia tästä karttapallosta lapsuudestani – taisi olla niin, että isäni oli enemmän innoissaan tästä kapistuksesta kuin minä tai siskoni. Pallo on siis sellainen, että sen sisuksiin saa (hehku)lampun ja sitä voi käyttää myös valaisimena.


Kun pari vuotta sitten muistin tämän karttapallon olemassaolon, niin yllätyksenä tuli se, että sisällä ollut lamppu toimi edelleen (toki olin myös hitusen yllättynyt, että vanhempani olivat säästäneet tämän, mutta hyvä näin). Pallo on nykyään enemmänkin nostalginen kuriositeetti olohuoneessa, mutta kyllä sitä aina välillä myös pyöritellään karttakäytössä.

Iloista perjantaita!

4 kommenttia:

  1. Meilläkin on karttapallo sellainen valaistu. En muista on siinä Neuvostoliitto ??

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä sinun karttapallosi on ajalta ennen Neuvostoliittoa tai sen jälkeen? Valaistuja palloja on tehty esim. 1990-luvulla.

      Poista
  2. Minun kotona oli samanlainen, mutta pienempi. Mihin se joutui vuosien saatossa, sitä en enää muista. Mukavaa viikonloppua sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näitä karttapalloja on aikoinaan ollut varmasti monella, ja taidetaan tällaisia tehdä edelleenkin. Hyvää viikonloppua sinulle myös!

      Poista