perjantai 28. syyskuuta 2018

Kirppislöytöjä

Keräsin olohuoneen pöydälle kirppisostoksia, mitä olen haalinut viimeisien kuukausien aikana. Itse asiassa mukana on löytöjä, mihin ole törmännyt jo ennen kesää, eli aivan tuoreita ostoksia kaikki eivät ole.


Suurinta käsien tärinää (oikeasti!) ja huumaa tuotti Kirppis-Center Manhattanilta bongattu iso Arabian kukkaruukku. En ole edes tiennyt, että tätä Richard Lindhin suunnittelemaa SL-mallista  (1959–1972) ruukkua on valmistettu näin isossa koossa. Kuvissa on mittatikkuna blogin alkuaikoina hankittu saman mallinen vaalea, mutta huomattavasti pienempi purnukka.


Ruukku ei ollut missään nimessä halpa, maksoinhan tuosta 40 euroa. Joskus kuitenkin tietää, että jos esineen jättää kirpparille, alkaa kaduttaa. En ole hetkeäkään haikaillut rahojen perään, vaan olen edelleen kovin innoissani ruukkuperheen uudesta tulokkaasta. Ja kaikkihan on suhteellista, 40 euroa on 4 pulloa viiniä Alkosta tai 2,5 bussilippua Turusta Helsinkiin jne.

Vielä ruukussa ei ole kasvia. Siihen muuttaa viimeistään ensi keväänä kovaa vauhtia kasvava peikonlehti tai vanha, kookas kliivia.


Aivan erilainen ja kutkuttava kirppistapaus sattui syyskuun alkupuolella matkalla mökiltä kotiin. Bongasin pihakirppiskyltin ihan sattumalta ja pitihän kirppikselle päästä kohnottamaan. Eikä turhaan! Voisin sanoa, että harvemmin edes pihakirppiksillä ihmiset tuntuvat haluavan tavarasta todella halvalla eroon, mutta tällä kertaa näin todellakin oli.


Sain 9 eurolla kaiken kaikkiaan Arabian kaksi kesäkukkalautasta ja viisi hopealusikkaa (nämä menivät äidilleni), mustapäisen kakkulapion, Scandia-lusikan ja -veitsen + mökille savikolpakon, muki voisi olla Arabiaa, sellainen olo minulla on. Varmasti olisin voinut tinkiäkin, mutta olin sen verran tyytyväinen kykyyni bongata aarteita esiin, että maksoin mukisematta pyydetyn summan.


Peltipurkkeja pyrin välttämään, mutta Hangon keksin pitsikuvioinen laakea rasia kuudella eurolla jotenkin vain tarttui käteeni, enkä saanut sitä ennen kotia irti itsestäni. Olen päättänyt, että uusia purkkeja ei saa kotiin tulla, ellei purkille ole mielessä käyttötarkoitusta. Onneksi muistin postikorttiröykkiön laatikossa  ja näin saivat postikortit siistin ja kauniin säilytysrasian. Purkki löytyi Manhattanilta.



Rottinkinaulakko löytyi puolestaan kesäloman, lopussa Kustavin Parattulasta eteiskirppikseltä. Tuolla kotiirpparilla olen käynyt ennenkin (klik, klik). Naulakolle ei ole paikkaa  vielä, mutta uskon vakaasti, että kahden euron naulakko löytää vielä paikkansa ennemmin tai myöhemmin.


Sohvan tyynyröykkiöön liittyi värikkään raikas tyynynpäällinen Manhattanilta kahdella eurolla. Minulle ei ole käsitystä kankaan alkuperästä, onko kangas uutta vai vanhaa tuotantoa, mutta tykkään kovasti kankaan väriyhdistelmästä ja kuviosta.



Hopeanharmaat Sorel-merkkiset nahkakengät löysin jo keväällä Töölön Kaivarin kanuunasta neljällä eurolla. Kengät ovat todella hyvälestiset ja laadukkaat. Luulen, että kenkiä ei oltu montaa kertaa pidetty, sen verran hyvässä jamassa ne olivat ostohetkellä.



Kesän päätteeksi nappasin matkaani Kampin kirppikseltä vitosella Vagabondin nahkasandaalit, vaikka ilmat eivät enää ole ihan sandaalikelejä Minulla on kaapissa samanlaiset ruskeat. Tutut kengät oli hauska löytää hyväkuntoisina, halvalla ja käytettynä. Katsotaan, ovatko tulevat kesät yhtä helteisiä kuin mennyt, mutta varmasti sandaaleille on käyttöä jatkossakin.

Koruharakkana olen haalinut parit kivat helyt myös kokoelmaani: Hyvinkään Säästö-Kareisa löytyi messinginvärinen kaunis riipus 1,30 eurolla ja Riihimäen kierrätyskeskuksesta kookas sormus ja kullanvärinen rintakoru yhteensä 0,75 eurolla.


Tällainen ryöppy kaikkea kivaa tällä erää. Löytyikö uusista tulokkaista suosikkeja? Mikä olisi tarttunut myös sinun matkaasi?


14 kommenttia:

  1. Sä sitten löydät kirppikseltä vaikka mitä ihanaa. Ruukut, noita veittiä ja haarukoita meillä on, tykkään käyttää niitä.
    Mä oon tosi laiska käymään kirppiksellä, siitä vissiin on syy kun en löydä mitään :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä puolestaan löydän vähän liian helposti kaikkea kirppikseltä, tietty tykkään myös kierrällä kirpputoreja tosi paljon myös. Taitaa olla syyseurassuhde...

      Poista
  2. Kivoja löytöjä jälleen kerran. Tuoppi/kolpakko näyttäisi oleva Arabiaa. Olen törmännyt siihen nimellä Kaarna tai Ruska. En tiedä tarkoitetaanko niillä samaa vai onko esim. värityksessä eroja. Kolpakko on kuuskytluvulta ja siinä näkyy dreijausjälki.Lapsuuskodissani on noita pari kappaletta. Niistä isäni joi aina saunaoluen ja samalla perheen kesken katsottiin Lauantai-tansseja. Useasti minä sain kaataa oluen kolpakkoon ja hieman nuolaista vaahtoa.
    Mukavaa sunnuntaita, Tiina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan mahtava tarina ja muisto tuosta tuopista ja lapsuudestasi! Kiva myös saada selville, että se todellakin on Arabiaa.

      Poista
  3. Arabian NV-mallilta tosiaan näyttää, Göran Bäckin suunnittelema. Himmeälasitteisia on kutsuttu Kaarna-sarjaksi, kiiltävälasittaiset menee nimellä Mahonki. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei loistavaa, kiitos tunnistuksesta ja tiedoista! Tuo siis on Kaarnaa.

      Poista
  4. Isoa kukkaruukkua olisi ollut vaikea ohittaa.

    VastaaPoista
  5. Hei, hienoaja löytöjä!

    Itse löysin tuollaisen peltirasian pari vuotta sitten. Siinä on hyvä säilyttää vaikka pullaa. On tarjoiluastia ja lautasliinakin valmiina. Tykkään kovasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Pullavinkki on hyvä, myös pikkuleivät toimivat varmasti myös. Omassa rasiassani on pikkuisen ruostetta, eli en uskalla elintarvikekäyttöön ottaa sitä, mutta ainakin korteilla on kiva rasia.

      Poista
  6. Ihanat löydöt jälleen. Mulla on nuo oxford kengät ruskeina. Tosi hyvät jalassa, mutta taitavat olla eri tekijän. Purkkeihin mulla on sama politiikka; vain käyttöön.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Mervi! Nuo kengät on kyllä tosi hyvät jalassa, hyvä ja käytännöllinen löytö siis.

      Poista
  7. Todella nerokas idea tossa peltirasiassa. Siinä on tarjoilulautanen pitsiliinoineen valmiina.
    T. Katsku

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä! Tykkään tosi paljon tuosta Hangon keksin rasiasta.

      Poista