sunnuntai 27. syyskuuta 2015

Kilta-rakkautta

Kirjoitin viime syyskuussa postauksen Kilta-astioista ja nyt ajattelin päivittää tämän hetkisen Kilta-tilanteen. Monet varmasti tietävät, että Kaj Franckin Kilta-astiat ovat minulle suuri rakkauden kohde, eli ollaan vakavan aiheen äärellä.

Kilta eli BA-astiasarja on suunniteltu vuosina 1948 ja 1951–1952. Alkujaan sarjaan kuuluivat kahdeksan esinettä: 0,2 dl:n kuppi, sokeriastia ja kermakko (näihin kolmeen sopii sama kansi), lautaset (halkaisijaltaan 15 ja 23,5 cm), paistivati (22 x 32 cm) ja vati ("neliövati", 14 x 14 cm). Nämä kaikki minulta löytyvät. Kermakossa on tosin kaatonokassa särö.Viime vuonna kerroin, että kokoelmastani puuttuu enää joitakin osia, mutta höpsis! Olen terävöittänyt Kilta-tietämystäni ja tajunnut, että Kiltaa on tehty aikoinaan paljon ja siihen on lisätty ja siitä on poistettu osia kysynnän mukaan, eli aivan heti Kilta-kokoelmani ei ole koossa. Minulle uusia astioita tupsahtelee vastaan tasaisesti edelleen kirppareilla.

Sarjaan mielletään kuuluvaksi osia, mitkä eivät oikeastaan ole Kiltaa. Esim. sokerikon vieressä oleva kermakko, on MM-kermakko vuodelta 1955, mutta iso osa näistä Kiltaan liitetyistä astioista on aivan kiltamaisia. En siis vaivaa liikaa päätäni näillä yksityiskohdilla, koska kyseessä on kuitenkin (vain) rakas harrastus, ei työ.

Kasasin pari päivää sitten melkein kaikki Killat samaan keittiön astiahyllyyn. Lautasia ja kulhoja on vielä kaapissa, mutta muuten hylly on täynnä Kiltaa + alahyllylle sijoitin Tatit ja Dominon. Hauskaa katsella melkein pelkkää Kiltaa hyllyllisen verran.


Tämän vuoden puolella on löytynyt useampi puuttuva palanen kokoelmaani: pienempi ja isompi kannu – näihin kannuihin kuuluu kansi, koska astia on suunniteltu kylmän ja kuuman juoman tarjoiluun. Isommassa vihreässä kannussa ei ole laisinkaan kantta, mutta pienemmässä kyllä.

Asettelin keittiön pöydälle kaikki tänä vuonna hankkimani Killat. Kuvasta puuttuvat kaksi 25 cm:n halkaisijan mustaa lautasta ja kaksi valkoista. Löysin itse asiassa tänään Kirppis-Center Manhattanilta nuo valkoiset lautaset (à 2,50 euroa).Franckin muotoilufilosofiassa Kilta edusti astiastoa, mitä saattoi yhdistellä muihin (Arabian) astiasarjoihin. Astioiden pinottavuus ja monikäyttöisyys oli uutta ja mullistavaa suomalaisessa astiasuunnittelussa 1950-luvulla. Opin myös kesän alussa, että Franck joutui suunnittelemaan radikaalia Kiltaa edeltäneen B-sarjan (oli tosin tuotannossa myös 1970-luvulle asti), missä on muistumia Killasta. Muodot ovat tosin pehmeämpiä ja astiat konservatiivisempia.Laskin kaikki Kiltani yhteen. Niitä on nyt 156 yksilöä (oho!). Kyllä tuolla määrällä kestittää jo isommankin porukan! Monet kysyvät usein, käytänkö näitä astioita vai ovatko ne vain koristeena. Totta kai, käytän. Ainoastaan mausteikko on vielä ollut vailla käyttöä, koska sirottimien pohjissa olleet haurastuneet muovitulpat pitäisi vaihtaa uusiin. Toki tein tuohon mausteikkoon sen verran suolaisen sijoituksen, että sen käyttäminen hieman hirvittää.Kilta oli alkujaan  arkiastiasto koko kansalle. Tämänkin takia olisi suorastaan kummallista, jos en käyttäisi näitä kippoja ja kuppeja. Laitan myös nämä astiat astianpesukoneeseen, vaikka lasitettu kovafajanssi ei kestä yhtä hyvin käsittääkseni konepesua kuin nykyposliini.

Osa kokoelmani lautasista on kuluneita ja osassa astioissa on säröjä tai pieniä palasia pois. Nyt olen tosin myynyt (pilkkahintaan) suurimman osan riskuisista yksilöistä pois. Yritän myös vähitellen saada todella naarmuuntuneiden astioiden tilalle parempi kuntoisia. Tällä keinoin saan keräillä vielä pidempään Kiltaa. Ihanaa.Haaveissani on tällä hetkellä marmeladiastia (tuo taitaa olla Ulla Procopéta, mutta ajatellaan Killaksi), kolmiovadit (pienet, matalareunaiset, näkyy mm. ylimmässä kuvassa vasemmalla), isompi kolmiokulho ja kermapullo korkilla . Ison kolmiokulhon näin joitakin vuosia sitten kirpparilla, mutta silloin epäilin, että onko se Kiltaa. Nyt toivon, että kulho tulee vastaan kohtuullisen hintaisena. Jos siis kaapissasi pyörii näitä astioita, ota ihmeessä yhteyttä!

Millaisia ajatuksia Kilta-astiat herättävät?

30 kommenttia:

 1. Pyörittelin viikonloppuna kirppiksellä tuollaisia teräväkulmaisia kolmiovateja kirppiksellä, lapussa luki kilta, mutta en ollut ikinä nähnyt sellaisia, niin epäilin tottakai :D Oli kaksi pienempää ja kaksi isompaa, pienet ois maksaneet 3e kpl ja isojen hintaa en katsonut. Molempia oli keltainen ja oisko ollut sininen tai vihreä se toinen väri. Nyt alkoi kyllä vähän mietityttää, että oisko ne pitänyt ottaa mukaan. Oon kyllä ollut vielä sitä mieltä, että yritän vielä vältellä kiltaa, koska sitä tulee tosi paljon vastaan ja halvalla, niin käsistä lähtisi eikä ole tilaa.

  Hieno on kyllä tuo sinun kokoelmasi ja tulet aina mieleen, kun kirppiksellä kiltaa näkyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ah, mua alkoi myös kiinnostaa nuo kolmiovadit! Oliko siis noita kulhomaisia vai pikkuisia? Molemmat tuntuu olevan ainakin mun mielestä harvinaisia. Kilta tuntuu olevan joko törkyhintaista tai sitten tosi halpaa. Kelpaa mulle, mutta ymmärrän kyllä, että kaikkea ei voi eikä pysty keräilemään.

   Poista
  2. Mun nähdäkseni siis noita samoja, mitä sulla on tuossa ensimmäisessä kuvassa vasemmalla alhaalla ja niitä oli tosiaan kahta kokoa siellä. Yritin kirppikselläkin miettiä, et mihinkä niitä oikein voisi käyttää, tarjoiluastioiksi varmaan?
   Pitää varmaan huomenna käydä kirppiksellä katsomassa onko ne vielä siellä :D

   Poista
  3. Todella kiintoisaa! Samanlainen kolmiovati, mutta vielä isompana...oooooh!! Jos menet ja ostat, laitathan sitten kuvan blogiisi? Mä voi sitten mankua, jos sä myisit sen mulle eteenpäin...

   Poista
  4. Tänään hipelöin vateja kirppiksellä vielä, mutta jätin sinne, kun ei ne tainneetkaan olla kiltaa. Pienissä ei ollut leimoja, mutta isoissa oli (niiden pohjaa en ollut ennen katsonut) ja sielä luki f home ja tehty suomessa, otin kyllä niistä kuvia ja leimastakin. Vähän nyt jäi ne vielä hämäämään, koska vihreät oli ihan täsmälleen killan vihreitä ja keltaisetkin minusta aika lähelle, tosin ehkä asteen vaaleammatkin. Että tiedä nyt sitten mitä mysteerikippoja ovat :D

   Poista
  5. Jännää! Tuo f home kuulostaa ei-kiltamaiselta, mutta erikoista, että värit oli kuitenkin niin samat. Täytyy pitää silmät auki, jos tuollaisia tulisi vastaan. Kiitos, että kävit tsekkaamassa niitä vielä uudemman kerran!

   Poista
 2. Mahtava Kilta-kokoelma sulla kyllä! Mulla on ihan samoja ajatuksia, kuin Anniksella tuossa yllä.. Jos kävisin keräilemään astiastoa tarpeeseen, olisi Kilta erittäin todennäköinen vaihtoehto, sillä Kiltaa on kirppareilla usein tarjolla ja kohtuuhinnoin. Mulla on kyllä astioita liikaakin ja eikä oikeasti ole tilaa enää keräillä kaikkia mahdollisia kivoja astioita. Tuon mausteikon kotiuttaisin kyllä samatien, jos passeliin hintaan kirpparilta löytäisin (siinä vaiheessa en enää niin miettisi, että onko löydölle tilaa kotona). Tuo mausteikko on nimittäin lempparini tästä sarjasta. Pidän kyllä ylipäätään Killan ulkomuodosta, ne ovat jotenkin yksinkertaisen kauniita astioita. Ja just se hyväpuolikin niissä on, että niitä on helppo yhdistää vaikka minkälaisten muiden astioiden kanssa!

  Tulet myös minunkin mieleeni, kun näen kirpparilla Kilta-astioita :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauskaa kuulla, että kanssabloggaajille tulee mieleen mä Killan äärellä! Kilta on mun mielestä ihan nerokasta - tosi monikäyttöistä, eikä juhlanakaan mitenkään liian arkista myöskään. Tuo mausteikko on käsittääkseni aika harvinainen. Yksittäisiä sirottimia, eli F-sirotinta liikkuu kyllä ja tuota sinappipurkkia (mitä mä ajattelen kyllä hammastikkukupiksi), mutta sitten tuo alusta ja pullo onkin kai hankalampia löytää. Tuo yksilö oli kyllä löytynyt kirpparilla ihan tosi halvalla (tyyliin 15 euroa), mutta FB-kirpparilla nousi hinta aika moninkertaiseksi. Toivotaan siis, että noita mausteikkoja tulee useampi vielä vastaan - ja halvalla!

   Poista
 3. Komea on kokoelma! Pakko kompata Annista ja Valtavirrassa, tulet todellakin mieleen kun kirppiksellä on Kiltojen äärellä. :) Tässä taannoin päädyin Keravan kirppiksille ja siellä oli yksi pöytä täynnä keltaista Kiltaa. Pyörittelin astioita käsissä, ne eivät olleet älyttömän kalliita, mutta eivät myöskään ilmaisia. Olisi pitänyt ostaa muutama harvinaisempi osa, esim. sinappipurkki. Kolmikulmainen kulho olisi lähtenyt mukaan ellei olisi ollut rikkinäinen. Näin myös ensi kerran Kilta-tuhkakupin (tai sitten jonkun muun sarjan).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi hauskaa, että Kilta ja mä yhdistetään näin yhteen <3 Suosittelen hankkimaan harvinaisempia osia, jos niitä tulee vastaan! Tuo tuhkakuppi alkoi nyt kiinnostaa myös.

   Poista
 4. Voi veljet miten vaikuttava kokoelma! <3 Kertakaikkiaan. Ostin hiljattain kirppikseltä juuri tuollaisen vaaleankeltaisen isomman sokerikon?, jossa on rottinkinen? kahva. Mietin, mahtaakohan sekin olla Kiltaa, kun pohjassa on kulunut Arabian leima, jonka alaosassa on puoliksi kulunut teksti B-8(joku toinen numero) ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kun sehän on justiinsa tuollainen marmeladiastia, vähän isompikokoinen tosin! Lisäksi nuppi on hitusen pienempi, eikä tässä kannessa ole tuollaista reikää lusikalle.

   Poista
  2. Kiitos Ripakinttu! Olen itsekin kyllä tykästynyt kokoelmaan ja Kiltaan tietysti noin yleensä. Ja hei, kiintoisaa, isompaa kokoa oleva marmeladiastia! Oletko varma? Marmeladiastia on siis isompi kuin tuo perussokerikko. Jos kannessa ei ole tuota aukkoa, on se ehkä just sokerikon kansi. Kuva olisi kiva, niin pääsisin ihailemaan astiaa.

   Poista
  3. Leimat on näissä Killoissa "vähän miten sattuu", mutta vaikuttaa kyllä oikeanlaiselta leimalta tuon purkin pohjassa. Mä olen niin tottunut, että leimaa ei melkein koskaan ole, eli harvemmin sitä enää nykyään edes kaipaa.

   Poista
 5. On sinulla hieno kokoelma! Ensimmäinen kosketukseni Kilta-astiastoon oli oppikouluaikoinani, kun lukiossa ollessa kotitaloustunnilla neljä oppilasta harjoitteli vuorollaan pikkukodissa. Pikkukodin astiasto oli kokonaan Kiltaa,

  Minusta Kilta tuo tuulahduksen menneestä, mutta se on samalla ajattoman oloista nykykoteihin. Itse olen ottanut käyttöön mustat Kilta-kupit, vaikka aiemmin tuntui siltä, ettei "kahvi maistu mustasta kupista". Piri

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Piri! Aika hieno muisto: olisipa minunkin kotitaloustunnilla ollut Kiltaa. No, en ole aina pitänyt Killasta, eli maku on muuttunut viimeisen 15 vuoden aikana. Kilta on mielestäni ajatonta ja siinä olen samaa mieltä, että kahvi tai tee ei kyllä ehkä maistu tummista kupeista yhtä hyvältä!

   Poista
 6. Vaikuttava kokoelma kerta kaikkiaan!
  Kotonani, mummulassa ja jopa yläasteen köksän tunneilla käytettiin Kiltaa/Teemaa eli jossain vaiheessa sitä oli vähän liikaa :) Nyt itselläni muutama Teeman lautanen.

  Täytyy kompata edellisiä; tälläisen kokonaisuuden löysin Bukowskilta ja heti tulit mieleeni ;) Tosin, en tiedä vaikka olisitkin jo huutanut tuota.
  https://www.bukowskismarket.com/fi/lots/708374-kaj-franck-astiaston-osia-39-osaa-kilta-arabia-1900-luvun-puolivali

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos AnnaS! Kiinnostavaa, että sulla on ollut kotitaloudessa Kiltaa tai Teemaa käytössä. Pakko oli käydä katsomassa tuo Bukowskin linkki. Komea kokonaisuus, mutta noin massiivista ruskeaa Kilta-settiä en sentään ryhdy haluamaan...

   Poista
 7. Laitoin sähköpostia koskien marmeladirasiaa. ;)

  VastaaPoista
 8. Kilta kokoelmasi on kyllä vaikuttava! Törmäsin tänään useaan Kilta astiaan kirpparilla ja tulit jokaisen kohdalla mieleen :) Sirottimia oli isoja ja pieniä hintaan 4,50-6,50e ym. kivaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! On kyllä hauskaa, että mä tulen mieleen useammalle Kilta-astioiden äärellä. Olen tainnut vouhkata sen verran paljon Killasta, että asia ei enää voi olla yhdistämättä <3

   Poista
 9. Aika mahtava kokoelma! Ja tuo hylly, jossa astiasi ovat, näyttää upealta! Vaadin lisäkuvia ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos MS Ordinary! Löysin tuon hyllyn viime syksynä tosi halvalla ja olen kyllä ollut siihen tosi tyytyväinen. Alun perin tuo on tarkoitettu olohuoneeseen kaksiosaiseksi hyllyksi, mutta laitoin kaikki hyllylevyt samaan ja näin kirjahyllystä (tms.) tuli sopivampi keittiöön. Tuollaiset vanhat yksilöt on kyllä hienoja: puu on täyspuuta ja runko raskasta metallia.

   Poista
 10. Hei. Sinulla on hieno kokoelma Kiltaa! Ovat niin kauniita tuossa hyllyssä :) Löysin vasta blogisi ja tykkään kovasti! Tervetuloa vastavierailulle vanhaan keltaiseen rautatieläistaloon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon kivasta kommentista Rautatielaistalo! Täytyypä tulla vastavierailulle blogiisi!

   Poista
 11. Heippa! Minkä kokoisia ovat pienimmät kahvikupin tassit? Luulin kirpputorilta ostaneeni Teeman 15 sentin tassit (3 kpl, mustia), mutta nämä ovatkin noin 14,3 senttiä. Olettaisin näiden siis olevan Kiltaa, mutta enpä nopealla selailulla löytänyt kyseisen lautasen kokoa netistä.. Kiitos kaunis ^^

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Killassa teekuppien aluslautanen on 14,5 cm ja kahvikupin tassi on siitä hieman pienempi. Tuo 14,3 voisi olla siis Kilta-teekupille. En usko, että kahvikupin lautasen ero olisi vain pari milliä.

   Poista