sunnuntai 22. helmikuuta 2015

Menneen maailman karttapallo

Vuodenvaihteessa törmäsin useampaan otteeseen kirppareilla vanhoihin karttapalloihin. Sitten huomasin naapurin ikkunalaudalla yhden. Ja Facebook-kirpparilla toisen. Ehkä karttapalloinnostus on ohimenevä muoti-ilmiö, mutta kyllä tällainen tunnelmavalonakin toimiva pallo vain on makea. Omani löysin kerrankin ilmaiseksi – lapsuudesta tuttu pallura muutti vanhempieni kaapista luokseni.

Olisi pitänyt kuvata pallo ilman sisältähohtavaa valoa. Vähän jännä valkotasapaino näissä kuvissa käsittelynkin jälkeen.

Karttapallo löysi paikkansa oranssin muovikärryn päältä. Pallon kanssa majailee aivan superkreisi sammakkopuhelin. Todennäköisesti 1980-luvun lopusta peräisin oleva sammakko pitää sisällään näppäimistön ja sen kitaan puhutaan. Tai siis puhuttiin. Nyt laite on puhdas koriste, mutta hauska sellainen. Epäilen myös, että puhelimen soidessa, sammakon silmät ovat välkkyneet. Tämä voi tosin olla myös mielikuvitukseni tuotetta..


Perin retromainen oranssi kärry on uustuotantoa italialaisesta klassikkovempeleestä, Joe Colombon suunnittelemasta säilytyssysteemistä vuodelta 1969. Tämä löytyi aikoinaan naapurissa sijainneesta Futon-shopista. Kärry nökötti todella pitkään, ellei jopa vuosia, liikkeen ikkunassa ja kun vihdoin siihen ilmestyi alelappu, hyökkäsin kärryn kimppuun.


Kärryn yhdellä sivulla on säilytyksessä kaikkea laturia ja muuta rumaa elektroniikkasälää. Moni on arvaillut kärryä kampaajan työvälineeksi ja voi olla, että näitä on käytetty myös kampaamoissa, mikä ettei.

Karttapallo on puolestaan tehty Itä-Saksassa. Suomessa derkkulaista designia näiden pallojen lisäksi ovat edustaneet mm. monet jouluvalot ja tietysti nykyäänkin suosittu Nukkumatti-hahmo. Tämän pallon sisältä löytyi ehta Narva-merkkinen hehkulappu, ja vielä toimiva sellainen! No, hehkulamppu on nyt vaihdettu energiansäästölamppuun, mutta kartan pinnassa pysyvät sellaiset dinosaurukset kuin Neuvostoliitto ja Jugoslavia.


Nahalla päällystetty nojatuoli oli menossa kiertoon, mutta onneksi kanssa-asuja oli oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Tämä tuoli on matkannut mukanamme jo monta vuotta. Takana näkyvät Muuramen Mupit ovat varmaankin kallein huonekaluostos, mitä olen tehnyt, mutta lipastot ovat kyllä jokaisen euron arvoiset. Muppien päällä oleileva B&O:n stereolaite ansaitsee ihan oman postauksensa, mutta tällä kertaa sekin mahtui kuvaan mukaan.

Ihana Tuijottaja päivystää kärryn alatasolla.

6 kommenttia:

 1. Karttapallot ovat jotenkin niin nostalgisia! Sellaisesta saa kivan tunnelmavalaisimen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nostalgiaa, totta! Tuo pehmeä valo on kyllä yksi sen parhaista puolista.

   Poista
 2. Karttapalloissa on sitä jotakin. Ihana oranssi kärry.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Cheri kommentista, karttapalossa on todellakin sitä jotain!

   Poista
 3. Meidän karttapallo on 1990-lukulainen; ei näy kartalla enää Neuvostoliittoa eikä Jugoslaviaa. Pitääkin hankkia tarpeeksi kapea uusi lamppu hehkulampun tilalle, niin saisi tunnelmallista valoa harmaisiin päiviin. Piri

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole ihan uusia karttapalloja nähnytkään, vaikka niitä varmaan tehdään ja myydään paljonkin. Kivoja kapistuksia ja valon kanssa nuo karttapallot ovat kyllä parhaimmillaan.

   Poista