torstai 30. tammikuuta 2014

Maakunta-tournee

Parhaimpia elämyksiä tarjoavat lähes poikkeuksetta maakuntien kirpputorit. Paikkojen viehätys perustuu ainutkertaisuuteen. Tällaisella kirpputorilla ei tule vierailtua kerran tai pari kuukaudessa, vaan visiitti saattaa jäädä ainoaksi.

Viikonloppuna päädyin neljälle paikkakunnalle ja kuudelle kirppikselle. Matka alkoi Uudestakaupungista, jatkui Laitilaan ja päättyi Poriin Rauman kautta. Uudenkaupungin kirppiksillä olin nyt ensimmäistä kertaa. Myös Porissa vierailukohteena oli paikka, missä en ollut aikaisemmin käynyt.
Ensimmäinen kohde oli jännittävä yhdistelmä vanhanaikaista sekatavarakauppaa ja kirpputoria. Kaupan perällä oli erillinen syvennys, mistä löytyi noin kymmenen myyntiloosia. Ensivilkaisulla kirppisnurkkaus vaikutti surkealta, mutta onneksi jäin katselemaan tavaroita hieman pidemmäksi aikaa. Netistä poimimani tieto kirppiksestä oli vanhentunut, mutta tilalle oli tullut tuollainen Sisustuspuoti.

Olen haaveillut jo jonkin aikaa, että vastaani tulisi jossakin syrjäisessä paikassa jokin design-klassikko pilkkahintaan. Lauantaina tämä haave toteutui. Kirppispöydässä nökötti Oiva Toikan Fauna-malja. Kuudella eurolla. Uskomatonta. Aluksi ajattelin, että laitan maljan tietysti myyntiin, mutta nyt kun katselen tuota lasiastiaa ikkunalaudalla, en ole enää laisinkaan niin varma, luovunko siitä sittenkään. Faunaan liittyy myös muistoja lapsuudestani. Lapsena tosin join mehua saman sarjan laseista, mitkä noudattelevat tismalleen samaa muotoilua kuin malja, mutta vain pienemmässä koossa.
Toinen ostos, ehkä hieman huti, on Leviksen farkkuliivi. Liivi taitaa olla miesten ja sitä pitäisi hieman korjailla. Katsotaan, saanko sen kuntoon kesäksi vai päätyykö se kiertoon. Tavoitteenani on se, että en ostaisi korjausta kaipaavia, väärän kokoisia tai muuten tyylilleni ei-sopivia vaatteita. Aika hyvin olen onnistunut tässä tavoitteessa, mutta tuo farkkuliivi taitaa olla pakollinen moka - ja eihän sitä tiedä, josko siitä saisi vielä ihan kivan kesävaatteen.

Seuraava kohde oli Kauppapaikka. Luulin saapuvani huonekalukirpputorille, mutta paikka oli sekoitus perinteistä hyllykirppistä ja second hand -puotia. Myynnissä oli siis suloisesti sekaisin hyllykirppiskamaa, lajiteltua suomalaista lasitavaraa ja vanhempia huonekaluja.Puinen ankka kaipaa silmiä itselleen ja vetonarua. Yritin tihrustaa ankan pohjasta pienellä präntillä olevaa tekstiä ja luulen että lelu on peräisin Neuvostoliitosta. Tämä ankka taitaa jossain vaiheessa päätyä lahjaksi lapsiperheeseen, kunhan vain saan maalattua sille ne silmät.Samaisesta paikasta löytyi myös Arabian mustanruskea pieni kermakko. Keräilen Kiltaa (eli ns. vanhaa Teemaa) ja tuota pientä nekkaa en ole aikaisemmin nähnyt. Astian pohjassa on leima ja väri täsmää muiden Kiltojen kanssa. Löysin myös netin syövereistä todisteen astian kuulumisesta Kiltaan.
Seuraava kohde olikin tuttu ja hyväksi todettu Laitilan kirpputori. Paikka on siisti ja sympaattinen. Yläkerrassa on iso kokoelma mm. räsymattoja huokeaan hintaan. Mieleeni jäi myös komea funkkisseinänaulakko. Alakerta on puolestaan perinteinen hyllykirpputori. Tällä kertaa mukaani lähti ainoastaan pieni söpö hopeinen rasia ja käsinmaalattu rintakoru, minkä annoin jo lahjaksi.
Laitilan jälkeen matka jatkui Raumalle. Ratamakasiinin kirpputorilta ostin norsunmuotoisen säästöpossun. Näitä norsunmallisia possuja minulla on jo kaksi, eli pieni kokoelma on aluillaan...
Porissa päivän viimeinen kohde oli Jättilöytökirppis. Paikka oli suoraan sanoen melko ankea. Käynti ei kuitenkaan päättynyt laisinkaan ankeasti, koska kohtasin jotain yllättävää kirpputorin alakerrassa: Marimekon raidallisen kettu-possumaisen yöpukupussin. Tiedän, että Marimekko on myynyt kyseistä pussia 80-90-luvun taitteessa, eli aivan uutta Marimekkoa se ei ole. Mukaan mahtui myös itse ommeltu raidallinen paita hauskoilla napeilla.
Huh, aikamoinen kirppisrundi mahtui yhteen päivään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti