lauantai 6. heinäkuuta 2019

Aikamoinen roskislöytö

Olen aina ihmetellyt ja ihastellut ihmisten roskislöytöjä. Mitä hienoimpia designjuttuja tuntuu löytävän alvariinsa roskalavoilta sun muualta. Vappuna kävi minullekin tuuri! Ongin ystävieni vinkistä lasinkeräysastiasta ehjiä, ajattomia Tapio Wirkkalan vuonna 1968 suunnittelemia Ultima Thule -laseja. Nämä lasit ovat mielestäni vanhempaa tuotantoa, näitähän laseja saa nykyään myös uustuotantona.Ystäväni olivat käyneet heittämässä rikkoutuneiden skumppalasien jämiä lasinkeräykseen ja kun saavuin paikalle, minulle esitettiin kuvasta, että "ovatko nämä jotain laseja, mitä pitäisi pelastaa?" Tunnistin klassikkolasit heti ja olin sitä mieltä, että lasit pitää todellakin hakea viipymättä roskiksesta.


Pian tiskasin jo ystävieni luona roskislaseja tyyyväisenä. Roskislasit olivat olleet todennäköisesti pidempään käyttämättä, koska niissä oli kellertävä pinta ja mietin, että mahtavatko lasit tulla puhtaaksi laisinkaan (myöhemmin kävi ilmi, että astianpesukoneessa kaikki lasit tulivat ihan kirkkaiksi).Maittavan vappu-brunssin jälkeen, kun oli kotiinlähdön aika, minun oli vielä pakko vilkaista lasinkeräysastiaan, koska minulle vihjattiin, että astiaan saattoi jäädä muutama rikkinäinen lasi viiden (vai kuuden?) pelastetun lasin lisäksi. Tunsin itseni oikeaksi dyykkaajaksi, kun kaivelin astiaa ja kas, roskiksessa oli vielä neljää ehjää lasia!

Vasta kotona huomasin, että yhdessä lasissa oli pieni pore, eli lopulta ehjiä yksilöitä jäi minulle kolme. Roskishuumassa en siis edes huomannut lasin säröä ja samassa hötäkässä sain sormeeni vielä haavan. Dyykkaus oli kuitenkin kaiken astiassa keikkumisen arvoista! Ah ja oh!

Nämä roskis-UT:t ovat minun ensimmäiset Wirkkalani. Skål!

Ps. Tästä pääsee lukemaan Finnish Design Shopin sivuilta Ultima Thulesta lyhyesti.

20 kommenttia:

 1. Ihan mahtava löytö!
  Nämä ovat röpelölasin aatelia. Skål!

  VastaaPoista
 2. Upea löytö. Aina kannattaa olla silmä tarkkana ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ja niinpä. Joskus onni näköjään potkaisee myös roskislöytöjen kanssa.

   Poista
 3. Aivan upea löytö!!!
  Koskahan on minun vuoroni löytää jotakin kivaa..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jes, kiitos! Pidetään peukut pystyssä, että pian löytyisi jotain kivaa myös sinulle.

   Poista
 4. Onnittelut hienosta, ajattomasta ja trendikkäästä löydöstä! Minun ei kyllä hienoin, mutta erikoisin löytöni taitaa olla kokoelma vanhaa eroottista kirjallisuutta. Mietin, mikä on se perimmäinen syy sen hävittämiselle - uusi mustasukkainen puoliso vai kenties perillisten järkytys? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tuo sinun löytösi herättää kyllä paljon kysymyksiä. Olisi todella kiinnostavaa tietää, miksi kirjat aikoinaan olivat päätyneet roskiin.

   Poista
 5. Juomalasit kuuluvat sekäjätteeseen. Uudelleen käyttöön on oikeaa kierrätystä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan. Tämä kierrätysfakta on aina yhtä hämmentävä. Hyvä huomio joka tapauksessa!

   Poista
 6. Hieno löytö, onnittelut! Välillä hämmentää ihmisten into heittää ehjiä tavaroita roskiin, surettaa kun ajattelee mtä kaikkea päätyykään kaatopaikoille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Niinpä, samaa olen miettinyt. Onneksi aina välillä tulee myös näitä pelastuksia tehtyä.

   Poista
 7. Todella hyvä löytö! Mun paras roskislöytö on keltainen Stella polaris-pullo. Harmi vaan kun nykyään kierrätys pisteet on uusittu niin, ettei enää pääse kunnolla penkomaan☹️.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tuo sinun Stella polaris -pullo on myös aivan upea löytö. Ja juu, harmi, että uusiin astioihin ei oikein edes pääse näkemään..

   Poista
 8. Mahtavat löydöt.Vähän kannatti sormea satuttaakin:) ei varmaan haitannut yhtään siinä tilanteessa. Tosiaankin, "dyykkaus" on eräänlainen taiteenlaji jota kannattaa harrastaa aina tilaisuuden tullen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Dyykkauskärpänen puri viimeistään tämän löydön jälkeen. Jännä nähdä, tuleeko vastaan jotain kiinnostavaa jatkossakin roskiksista.

   Poista
 9. Hieno löytö. Meidän kaupan lasikeräyspisteestä en ylettyis mitään ottamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Monet keräysastiat ovat kamalan isoja ja niistä ei pysty edes mitään ottamaan. Onneksi ainakin osa taloyhtiöistä Turussa ja Helsingissä käytää vielä pienempiä astioita, mihin voi myös katsoa sisään helposti.

   Poista
 10. Joku on konmaripäissään heittänyt Ultima Thulet menemään �� Löysin saman sarjan oluttuopin meidän taloyhtiön jätehuoneen lasinkeräysastiasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Konmaritus oli mua ajatellen oikein onnistunut. Mahtavaa, että olet löytänyt Ultima thulen oluttuopin lasinkeräyksestä!

   Poista