torstai 26. lokakuuta 2017

Ihana Onnimanni ja muita kirppislöytöjä


Tähän Marimekon Onnimanni-kuosiseen peltipurkkiin liittyy tarina. Elettiin ehkä vuotta 1988 ja selailin jostain syystä äitini Avotakka-lehteä. Näin lehdessä kuvan tai mainoksen Marimekon Onnimanni-kuosisesta selkärepusta. Reppu teki minuun suuren vaikutuksen. Ihastuin "ABC-reppuun" mielettömästi ja taisin kinuta reppua heti itselleni. Muistan myös äitini järkiperäisen vastauksen, että reppu näyttää aivan liian pieneltä koulurepuksi  sinne ei mahtuisi edes A4-kokoinen kansio.


Jotenkin kuitenkin pääsin Marimekon liikkeeseen asti katsomaan reppua ja sain kuin sainkin tuon reppu-ihanuuden itselleni ehkä vuoden kuluttua (reppuun mahtui juuri ja juuri A4:t). Muistan, että lupasin pitää reppua ja en valittaisi, jos reppu olisi liian pieni.

Itse asiassa pidin reppua aivan uskomattoman monta vuotta. Laukku oli todella puhkikulutettu ennen kuin luovutin. Ja tuo reppu oli minulle oikeasti aivan todella rakas. Luulenpa, että reppua ei enää ole vanhempieni luona, mutta sydämeni sykkii edelleen, kun näen tätä "ABC-kuosia".
Olen ihaillut Materian taju -blogissa Onnimanni-peltipurkkia jo pitkään. En ole koskaan nähnyt kirpparilla tai muuallakaan purnukkaa livenä. Siispä päätin monen vuoden etsinnän jälkeen kokeilla Facebookin retroryhmää. Ja kappas, sieltä sain oman purkkini todella nopeasti ja helposti itselleni.


Tiesin, että aivan halvalla purkki ei irtoa, mutta kyseessä on niin nostalginen juttu, että olin valmis maksamaan pikkuisen enemmän purkista, jos sellainen vastaani tulisi. Maksoin purkista noin 25 euroa. Ja tällä kertaa rahan tuhlaus ei harmita ollenkaan.

Ehkä vähemmän merkityksellisiä löytöjä edustavat loput viime aikoina mukaani tarttuneet muut kirppisjutut.Brittiläinen peltipurkki löytyi 2 eurolla Wanhasta Nestorista. Purkin kuviointi on mielestäni todella kaunis ja 1950-lukua henkivä. Tykkään kovasti myös purkin kyljessä komeilevista viherkasvien kuvista: peikonlehti ja anopinkieli löytyvät myös minulta.Riihimäen lasin Ilves-tölkki 3 eurolla ja tiikkiä ja kuparia yhdistävä kynttilänjalka (4 euroa) löytyivät myös Wanhasta Nestorista. Nuo Ilves-tölkit toimivat hyvinä säilytysastioina ja maljakkoina.Tätä kynttilänjalkaa en puolestani pystynyt vastustamaan ja hintalapussa luki mielestäni vain euro kirppiksellä. Vähän harmittaa, kun kotona huomasin, että olin maksanut kynttilänjalasta 4 euroa. Olisi pitänyt olla tarkempi kirppiksen kassalla! Saattaa myös olla, että katsoin hinnan väärin alun perin tai sitten maksoin kiltisti vain liikaa...

Mukavaa loppuviikkoa!

8 kommenttia:

 1. Muistan tuollaisen kynttilänjalan...enollani oli tuollainen..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauskaa, että kynttilänjalka on tuttu ja tuo mieleen muistoja!

   Poista
 2. Hei, noita englantilaisia peltipurkkeja minulla on kaksi. Pienempi on 1970-luvulta ja ollut esimerkiksi joskus suolapurkkina, Isompi on kirppariostos ainakin 1,5 litraa. Ihania nuo muutkin.

  VastaaPoista
 3. Ihana tarina ABC-repusta. Tuollaisiin muistoihin liittyviä kirppislöytöjä on kiva tehdä, vaikka sitten vähän hinnakkaammin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kati! Ihan samaa mieltä olen, että tämän kaltaisiin juttuihin laittaa helpommin ja mielellään rahaa vähän enemmän.

   Poista
 4. Meillä on kaksi tuollaista purkkia ja muistaakseni kaksi mukia tai ainakin yksi. Kivoja vähän vanhempia tavaroita. Jossakin vaiheessa olin aikeissa myydä niitä pois, mutta kaapissa edelleen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo purkit on hienoja ja muki kuulostaa myös tosi kivalta!

   Poista