torstai 12. marraskuuta 2015

Korppi ja sen kaverit

Sain synttärilahjaksi aivan älyttömän hienon koulutaulun varislinnuista. Olen ihaillut samaista taulua Facebookin retroryhmässä ja myös Instagramissa. Kerran jo huutelin samaista taulua FB:ssa, mutta hinta alkoi nousta sen verran korkeaksi, että piti jättää leikki sikseen.

Opetustaulussa on viisi lintua ja komeasti etualalla oleilee ainakin minun mielestäni varislintujen kingi, korppi. Olen ihaillut ja ihastellut korppia jo lapsesta. Asiaan saattaa vaikuttaa se, että minulle kerrottiin, että korpit ovat hyviä oppimaan, älykkäitä ja joskus jopa leikkisiä (sama kuvailu taitaa päteä toiseen ikisuosikkiini, saukkoon). Olen sen verran etääntynyt luonnosta, että minulle eläimet ovat lähinnä esteettisiä otuksia. Näissä varislinnuissa viehättää juurikin nokan jykevyys ja sulkapeitteen sävyt. Toki käsitän sen, että eläinkunnassa ei ole vain söpöjä tai ihania tyyppejä, vaan elossapysyminen vaatii vähän muitakin avuja.

Numero kaksi on nimetty peltovarikseksi. Nykyäänhän peltovariksia kutsutaan mustavariksiksi. Nimitys on muuttunut vuoden 1950 tienoilla viimeistään. Tuo mustavaris on hauska tapaus. Näitä kavereita näkee oikeastaan vain Satakunnassa ja kuulemma Pohjanmaalla. Esimerkiksi Porissa on mukavan kokoinen populaatio tätä lintua. Jotenkin tuon mustavariksen hieman erilainen nokan väritys ja pussihousumainen sulkapeite jalan tyvessä (öhöm, en ole siis biologi...), tekevät tästä linnusta kovin sympaattisen näköisen.

Korpin olen nähnyt vain muutamia kertoja livenä, mutta tänä kesänä näin jopa kaksi kertaa! Oli oikea korppikesä siis. Saattaa myös olla, että lentävää korppia en edes tunnista, vaan luulen lähtökohtaisesti taivaalla kaartelevia korppeja variksiksi. Työpaikkani ympäristössä on jo vuosia pyörinyt harakka  leikilläni kutsun sitä välillä lemmikkiharakakseni. Olen siis hieman hullu varislintunainen!


Opetustaulussa on merkintä Osakeyhtiö F. Tilgmann Helsinki. Tuo pitkän linjan painotalo teki aikoinaan opetustaulujen lisäksi paljon muitakin painotöitä. Taulussa on myös merkintä Kansanopettajain O.-Y. "Valistus", Helsinki. Tuo viittaisi siihen, että aivan uusi opetustaulu ei voi olla kyseessä (jos Wikipedia ei siis valehtele): Oy Valistus oli suomalainen koulukirjojen ja muiden oppimateriaalien kustannusyhtiö. Se perustettiin vuonna 1901 ja sulautettiin 1979 Amer-yhtymään, joka omisti myös kustantaja Weilin+Göösin.Naakkaa taidan nähdä useimmiten. Niitä elää aikamoinen sakki Turun tuomiokirkon läheisyydessä. Olen myös saanut kokea, miltä autonpelti näyttää, kun jättää vahingossa yöksi auton naakkojen asuttaman puun alle. Voin kertoa, että ei hyvältä.

Opetustaulu koristaa tätä nykyä makuuhuoneen seinää. Voin levollisin mielin katsella illalla viimeiseksi ja aamulla ensimmäiseksi lintuystäviäni. Oi, ihanaa!

22 kommenttia:

 1. Nyt on kyllä upea koulutaulu! Kelpuuttaisin meillekkin ihan silmää räpäyttämättä!

  Kyllä korpin erottaa varmasti variksesta. On se sen verran isompi. Ja ne aikas usein lentää yksin tai muutaman korpin porukoissa. Hieno lintu, pidän myös korpeista paljon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marketta! Kiva kuulla myös, että löytyy muitakin korppien ystäviä. Täytyy tarkkailla paremmin taivaalle ja opetella tunnistamaan lentävän korpin.

   Poista
 2. Saitpa hienon synttärilahjan! Musta on kyllä mahtavaa, kun jotkut uskaltautuvat antamaan lahjaksi jotain vanhaa/käytettyä, eikä pelkästään uusia juttuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Valtavirrassa! Mä kyllä tykkään kirppislahjoista tosi paljon ja esim. poikaystävän kanssa joululahjat ostetaan juurikin kirpparilta. Tämän taulun bongasin itse tori.fista ja poikaystävä tämän sitten lopulta osti, eli tiesin mitä on tulossa. Oli kyllä hienoa saada tämä pitkään haluttu koulutaulu.

   Poista
 3. Hyvää synttäriä =) Komea opetustaulu! Mielenkiintoista kuulla, että pidät varislinnuista. Mä en ole ikinä niistä niin välittänyt vaikka herra harakkaa välillä ruokitaankin takapihan tinttien lisäksi =) Naakkoja löytyy meidänkin kyliltä kohtuullisen iso parvi. Onneksi ne ei toistaiseksi ole löytäneet meidän takapihalle =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Johanna! Juu, nuo varislinnut eivät ole kaikkein mukavimpia tapauksia esim. pihapiirissä ja pesänrosvoustakin ainakin harakka taitaa harrastaa (en nyt ihan varma ole). Oma intoilu perustuu juurikin lintujen ulkomuotoon ja varsikinkin korpin ulkoasuun. Eli sellaiseen "kaupunkilaiseen typeryyteen"...

   Poista
 4. Onpa kiva synttärilahja, varsinkin kun olet itse sitä aiemmin metsästänyt! Juuri tuollaiset oivallukset lahjoiksi ovat ihan parhaita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kitos Kati! Vinkkasin kyllä tuosta taulusta, eli lahja ei ollut yllätys, mutta sitäkin mieluisampi. Olen ihan samaa mieltä, oivallukset on parhaita!

   Poista
 5. Jopas on komia synttärilahja. Täällä kanssa on varislinnut(kin) lähellä sydäntä. Korppeja saan onneksi ihastella ihan luonnossakin jatkuvasti, ja siltikin ne jaksaa sykähdyttää joka ainoa kerta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anne! Kiva kuulla, että korpit miellyttävät. Ne on kyllä komeita!

   Poista
 6. Mulla on noita saman sarjan opetustauluja, ne ovat hienoja. Korppi on metka lintu. Meidän mökin takana olevassa metsässä on korppi pesinyt monta vuotta ja korppeja on tullut lisää. Olemme vieneet niille kalanperkausjätteitä. Tuntuu, että korpit ovat oppineet vaatimaan niitä sillä metsästä kuuluu välillä äkeä raakunta, jos mitään ei ole tuotu tarjolle, vaikka mökillä ollaan oltukin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikä, mahtava korppitarina! Mäkin haluaisin tehdä tuttavuutta korppien kanssa.

   Poista
 7. Synttärionnea täältäkin. :) Upea taulu!

  VastaaPoista
 8. Onnea! Vautsi, tosi komee taulu, huolisin meillekin!

  VastaaPoista