lauantai 22. elokuuta 2015

Rehab

Nyt kun kuulutan täällä blogissa, että meneillään on rehab, pelkään että seuraavassa hetkessä ryntään kirpputorille. Ei kai. Tällä kertaa en ole täällä kertonut vielä, että yritän olla hankkimatta mitään kirppiksiltä elokuussa. Jos tarkkoja ollaan, kävin elokuun ekana viikonloppuna vielä yhdellä kotikirppiksellä, mutta sitähän ei lasketa. Se oli vielä loma-aikaa se!

Kesä on ihanaa kirppistelyaikaa, mutta on sillä varjopuolensakin. Löytöjä tulee tehtyä ihan liukuhihnalla ja lomailuni muodostui pitkälti kirppismatkojen ympärille. Viidennen peltipurkin kohdalla, en enää voi perustella ostoa sen tarpeellisuudella. Muutenkin ajatukset tavarapaljoudesta ja hamstraamisesta ovat pyörineet taas entistä enemmän mielessä.
Viime sunnuntain myyntimeininkiä.


Bloggaaminen konkretisoi myös kirppistelyn määrän. Varsinkin, kun minun tavoitteenani on todellakin postata kaikki ostokset. Ihan senkin takia, että tavarat konkretisoituvat ihan eri tavalla, kun ne joutuu saa kuvan muodon. Blogini on minulle myös arkisto, paikka, mistä näen mitä tavaroita on kodissani käynyt ja mitkä ovat jäänet paikoilleen.

Tiedän, että samasta kirppishulluuden tai -rakkauden oireista kärsii muutkin. Olen seurannut mm. Häivähdys purppuraa -blogin Konmari-metodista kirjoittelua ja Kirpparikeijun massiivista siivous- ja karsintaprojektia.

En kuitenkaan usko, että jo jonkin aikaa valloilla ollut ajatus siitä, että tavaraa vähentämällä olet onnellisempi ja jotenkin parempi ihminen, olisi kovinkaan kestävä ajatus sekään. Ei kaikkien tarvitse muuttaa kotiaan minimalismin tyyssisijaksi tai vähentää ihan vain sen takia, että niin vain pitää tehdä. Minulle kirpparit, vanhat tavarat ja kauniit esineet tuovat paljon iloa. Sydämeni suunnilleen pakahtuu, kun katselen vaikkapa Kilta-astioideni kokoelmaa, mutta jossain on mentävä myös raja, kuinka paljon keräily vie mennessään.


Olin viime sunnuntaina myymässä Turun Länsikeskuksen Prisman parkkipaikkakirppiskellä ja huh, päivä oli floppi. Väkeä ei ollut liikkeellä ja tavara ei todellakaan tehnyt kauppaansa. Onneksi en hairahtunut ostamaan myöskään mitään. Ensi lauantaina on Siivouspäivä. Aion kerätä kimpsuni ja kampsuni ja painua Helsinkiin myymään. Toivon, että pääsen edes osasta tavarasta eroon.

Millaisia ajatuksia rehab herättää?

12 kommenttia:

 1. On sulla itsekuria, kun pystyt kokonaiseen kuukauteen olemaan ostamatta kirpparilta mitään! Minusta ei varmaan moiseen olisi, vaikka ehkä syytä kuukauden pituiseen kirppistaukoon olisikin.. Mulla on silti samanlaisia ajatuksia liikkunut päässä viime aikoina. Koko kesä on tullut kierrettyä kirppareita aktiivisesti ja löytöjen määrä on älytön.. Myös minulle kirpparit, vanhat tavarat yms. tuo paljon iloa, mutta jokin raja keräilyyn olisi hyvä saada. Olenkin ajatellut Siivouspäivän jälkeen tehdä harvemmin ostoksia kirpparilla sekä ostaa harkitummin ja tarkoitus siis olisi, ettei niin helposti sortuisi ostamaan kaikkea 'tarpeetonta'. Mulla on menossa myös tavaroiden karsinta ja edessä siintää näillä näkymin tavaran myymistä kirpparilla. Minimalistista sisustusta meille tuskin koskaan tulee, mutta tällaisen hamsterinkin on välillä hyvä hankkiutua ylimääräisestä eroon..

  Harmi, että parkkipaikkakirppis oli floppi! Tuossa myyntikasassa näkyi paljon kaikkea kivaa, jotka olisin varmasti ostanut, jos olisin sattunut sinne paikalle penkomaan :D Siivouspäivän luulisi vetävän porukkaa paljon liikenteeseen, joten etköhän pääse ylimääräisestä tavarasta eroon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yleensä mulla ei ole kirppisasioissa itsekuria. Nyt ainoastaan se, että en kertakaikkiaan mene laisinkaan kirppiksille, on auttanut siihen että ostojakaan ei ole tullut tehtyä. Tuntuu, että tavaraa on oikeasti liikaa ja en ole toukokuun jälkeen edes myynyt mitään. Mä haluaisin myös, että osaisin harkita paremmin ja olenkin yrittänyt ostaa vain oikeasti kivoja juttuja. Tuntuu kuitenkin, että hairahdan aivan liian usein "ihan kiva" -kategorian juttuihin.

   Poista
 2. Mulla ei toimi mitkään lakot, ei minkäään suhteen. Alkaa kiukuttaa ja sitten päätän näyttää lakolle, et en minä sinusta piittaa, minä voin tehdä mitä haluan ja se siitä sitten :D Sama on myös kaikkien tehtävälistojen kanssa, lista alkaa ärsyttää ja päätän olla tekemättä mitään, ihan vaan kostaakseni lapulle.
  Mä oon päätynyt siihen, että sen jälkeen kun on hetken löytänyt kirppikseltä vaikka mitä, niin ei sitä kohta löydy mitään tai iskee puutuminen eikä huomaamattaan osta kaikkea, minkä olisi hetki sitten ostanut. Nyt on esim ollut taas hiljaisempi kausi, vaikka tälläkin viikolla oon käynyt joka päivä kirppiksillä (koska oma pöytä vaatii huolenpitoa) eikä oikeastaan mitään ole löytynyt.

  Ja plaah minimalismi, musta on kivaa, että meillä on paljon tavaraa, mutta silti kaikelle on oma paikkansa ja kaapeissa tyhjääkin tilaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä vältän myös lakko-sanan käyttöä, koska se ei kyllä toimi. Mulla on nytkin optio, että jos "ihan pakko on kirpparille mennä", niin voin tietysti mennä ja siihen ei mikään lakko kaadu. Varmaan myös tuo sinun taktiikkasi kierrellä paljon ja samalla "turtua", toimii. Mua alkaa puolestaan ihan oikeasti kauhistuttaa, kun säilytystila alkaa huveta vähän liikaakin.

   Poista
 3. Minulla ei toimi lakot kans...mutta selitän itselleni että parempi ostaa kirpparilta tavaraa kuin jos menisin oikeasta kaupasta ostamaan. Hyvää kierrätystä ja käytetyn tavaran tukemista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, totta kai kirppareilta ostaminen on ehdottomasti kestävämpää kuin ihan uusien asioiden ostaminen. Jotenkin tosin tuntuu, että osalle ihmisiä se, että ostaa ja laittaa kirpparille, oikeuttaa entistä suurempaan kulutukseen, mikä ei ehkä ole myöskään ihan paras ratkaisu ja esim. vaatteiden käyttöaika lyhenee entisestään. Tähän syynä on toki myös uusien vaatteiden entistä huonompi laatu.

   Poista
  2. Just nämä nykyajan vaatteet! Tiettyjä merkkejä (h&m, forever21 ja muut halpis kaupat) en osta uutena, enkä käytettynä. Ne on niin hirveää laatua että yleensä jo kaupassa roikkuessa niissä on reikiä tai muuta vikaa. Vintage jutut on yleesä vanhoinakin parempaa laatua.

   Poista
  3. Aivan! Uusien vaatteiden laatu, mutta myös materiaalit on usein kammottavia: pelkään sitä päivää, kun edes kirppikseltä ei löydy enää paksua puuvillaa, nukkaantumatonta 100%:sta villaa tai vaikka silkkiä. Toki pieni määrä tekokuitua vaatteissa usein myös pidentää vaatteiden käyttöikää ja kestävyyttä, mutta esim. 100%:sta polyesterista tai akryylista valmistettu neule ei ole millään tasolla toimiva. Vintage-vaatteet ovat usein todella kestäviä, hyvin räätälöityjä ja totta kai myös kauniita - ainakin minun mielestäni.

   Poista
 4. Täällä toinen rehablainen. :) Viime vuonna vietin tipattoman tammikuun sijaan kirppiksettömän tammikuun ja se sujui ihan hyvin. Kevään ja kesän ahkeran kirppistelyn jälkeen päätin pitää uudestaan samanlaisen kuurin. Kolmas viikko menossa ja olen kiertänyt kirppikset kaukaa. :)

  Ei oikeastaan tee tiukkaakaan, varsinkin kun olen saanut poimittua muutaman aarteen roskalavalta ja saa ottaa -pinoista. Kaiken aa ja oo on pysytellä poissa kaikista houkutuksista, ei kirppiksille voi mennä vain katselemaan. Jos jotain kivaa löytyy, se pitää aina ostaa heti mukaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei hienoa, toinen rehablainen! Mä olen myös kiertänyt kirpparit kaukaa - se on ainoa vaihtoehto, jos yritän olla ostelematta kirppareilta. Mä meinaa löydän oikeasti melkein aina jotain "kivaa". En oikein osaa vain katsella ja nauttia. Mä puolestaan panostan selvästi tässä kuussa kirppareilla itse myymiseen. Tällä viikolla torstaina ehkä yksi ulkoilmakirppis ja lauantaina ainakin tuo Siivouspäivä.

   Poista
 5. Silloin kun kirjoitin KonMarista, niin itsekseni ajattelin, että kirjaa ei todellakaan ole tehty keräilijälle.

  Ainoa pointti kirppistelyn vähentämiseen on tietenkin se, että tila meinaa loppua.Toki, osaan myös kyllästyy. Ja kyllä, minullekin ne vanhat tavarat tuottavat ihan oikeasti iloa. Onhan ne pääsääntöisesti myös huomattavan kestävämpiä, kuin nykytuotannon vaatteet, esineet ja huonekalut.

  Tämän viikon ohjelmistoon kuuluu kirpparipöydän valmistelu ja huutokauppa ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, keräileminen ja minimalisointi, eivät kulje ihan käsi kädessä..ajattelin joka tapauksessa tutustua jossain kohtaa tuohon Konmariin. Nyt just mulla on kova hinku myydä ,laittaa pois ja vähän vähentää, mutta tiedän että tilanne kääntyy vielä toiseenkin suuntaan!

   Poista