perjantai 14. helmikuuta 2014

Tsaikka, Kilta + tuntematon vati

Viimeisin astiakeräilyprojektini alkoi ennen joulua. Kohteena on jo tuotannosta lopetetut kultaiset ja pronssiset Timo Sarpanevan suunnittelemat Tsaikka-lasit. Olin vielä kymmenisen vuotta sitten vahvasti sitä mieltä, että Tsaikat ovat kammottavia. Niin se mieli muuttuu, muotoilumieltymykset vaihtuvat ja nyt fiilistelen näitä koristeellisia tee- tai glögilaseja todella paljon.
Varsinkin joulun alla monilla kirppareilla näkyi paljon hopeanvärisiä Tsaikkoja, mutta kultaiset ja erityisesti pronssiset tuntuvat olevan huomattavasti harvinaisempia. Salon reissulla silmiini osui pronssinen lasinpidike naurettavaan 40 sentin hintaan. Tsaikkoja on valmistettu myös värillisestä lasista, liiloja ja sinisiä laseja olen joskus nähnytkin.

Löytökirppiksellä käydessäni ostin kohtuullisen hintaisen perus-Tsaikan. Aion käyttää vain lasin ja laittaa hopeisen pidikkeen kiertoon.

Pidempiaikainen keräilykohteeni on Arabian Kilta-sarja. Kiltaa on kuulemma ollut kirppareilla aivan valtavasti noin 15 vuotta sitten. Asia ei yllätä laisinkaan, koska Kilta suunniteltiin aikoinaan arkiastiastoksi ja sen tuotantomäärät olivat hurjia. Kiltaa tehtiin vuosina 1953–1975. Olen huomannut, että Kilta-astioita löytyy usein myös ilman Arabian leimaa. Osa leimoista on jo kulunut pois kokonaan tai leimasta näkyy vain osa. En tiedä, onko tätä astiastoa tehty ns. kakkoslaatua aikoinaan vai mistä mahtaa johtua leimojen puuttuminen. Kopioimiseen en usko, mutta olisi hienoa tietää tarkemmin leimattomien astioiden alkuperä tai syyt. Ehkäpä kysyn asiaa vielä joskus Kysy museolta -palvelusta.
Mustanruskean Kilta-kulhon löysin Kirkkotien Ekotorilta. Olen löytänyt samaisesta paikasta aikaisemminkin kaksi samanlaista hyvin säilynyttä valkoista kulhoa. Tämänkertaisessa kulhossa ei ollut leimaa pohjassa, eli sain kipon todella halvalla. Viimeksi törmäsin Ekotorilla tähän astiaan, mutta sen pohjassa oli särö. Leima kuitenkin nosti hintaa. Omaksi onnekseni kaikki myyjät eivät tunnista Kiltaa, eli miellyttäviä astialöytöjä tulee edelleen vastaan tasaiseen tahtiin.Astioissa "sorrun" joskus myös epärationaalisuuksiin. Ekotorilla katseeni kiinnittyi saksalaiseen lehdenmalliseen vatiin. En oikein tiedä, onko astialla funktiota. Saippuakupiksi se on liian iso, hedelmävadiksi liian pieni, mutta tuikkualustaksi juuri sopivan kokoinen. Tämä kynttiläalusta edustakoon kohti kevättä -osastoa.8 kommenttia:

 1. Anoppini tarjos mulle viime kesänä isoa läjää Kiltaa, joka jäi yli työpaikkansa kahviosta. Ne on vieläkin tallessa (muistaakseni sinisiä?), ja ymmärtääkseni ylinmääräsinä lojuvat. Haluutko, että kyselen niiden perään sun puolesta? :--) pari viikkoa takaperin Manhattanilla oli myös yhessä loossissa paljon Kilta-lautasia, mutta tuntien Manhattanin, hinnat varmaan hipoo taivaita... t. Paula

  VastaaPoista
 2. Kysele toki! Mulla on paljon lautasia jo (kolmessa koossa, kaikissa väreissä), eli lautasia, paitsi tosi isoja, en oikeastaan tarvitse. Tarjoiluvadit, kannu ja esim. sokeriastia kannella kiinnostaa. Ja kyllä pari kahvikuppia mahtuu vielä mukaan, varsinkin jos on sinisiä.

  VastaaPoista
 3. Eih, ne muuten taiskin olla Kestiä! :--c

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehheee! Ihmettelinkin, että "jossain työpaikan kahviossa" on vielä Kiltaa, mutta onhan kaikki mahdollista. No, Kesti saattaa olla hyvinkin kuumaa kamaa 20 vuoden kuluttua. Siihen asti vaan säilytykseen.

   Poista
 4. Muistelisin kuulleeni, että osa Kilta-astioiden leimoista on painettu lasitteen päälle, joten ne on vaan yksinkertaisesti kuluneet käytössä pois.

  VastaaPoista
 5. Ahaa, leimaaminen lasitteen päälle kuulostaa loogiselta. Kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
 6. Olen työskennellyt Arabia/Iittalan tehtaanmyymälässä vuosikymmen sitten, silloin opin tuon Kilta jutun eli tiettyinä vuosina (en niitä enää muista mitkä vuodet) leima yötiin lasitteen päälle ja kului siksi helposti pois. Myöhemmin lasitekerroksia tehtiin taas kaksi ja leima oli ekan ja tokan kerroksen välissä. Näissä tuplalasite astioissa on mielestäni myös korkeampi kiilto. Kakkoslaatuun leimattomuus ei siis viittaa!

  VastaaPoista
 7. Hienoa, kiitos tästä tiedosta! Kuulostaa loogiselta tuo lasitteen päälle leimaaminen. Tuplalasite on varmasti taannut kovemman kestävyyden + kiillon.

  VastaaPoista