perjantai 7. helmikuuta 2014

Kierrätyskeiju

Kun alkuvuodesta törmäsin useammassa blogissa (esimerkiksi ihastuttavassa Hopeapeilissä ja Tyylitellen-blogissa) Kierrätyskeiju-haasteeseen/kampanjaan, ajattelin heti että mukana ollaan. Oma bloggailuni on sen verran alkumetreillä, että tällainen haaste tuntuu monella tavalla hurjalta, mutta kaipa blogikaapista täytyy jossain kohtaa tulla uloskin...

Oikeastaan jo tämä blogin kirjoittaminen on osa omaa henkilökohtaista kulutuskäyttäytymiseni tarkkailua (huomaan jo nyt hieman liiankin hyvin, että aikamoisella tahdilla ramppaan kirppareilla ja kannan tavaraa kotiini... ja en ole aivan varma, onko sekään hyvä asia mutta tätä asiaa voin pohtia tulevaisuudessa enemmänkin). Olen vähentänyt merkittävästi parin viimeisen vuoden aikana uusien vaatteiden tai tavaroiden ostoa ja olin jo miettinyt ennen Kierrätyskeijuista lukemista jotain samankaltaista uutta asennoitumista tähän vuoteen. Minulle kyllä sopisi myös 365-haaste, missä vuoden jokaisena päivänä pitää luopua yhdestä tavarasta kotoa. Ehkäpä otan tuon haasteen vastaan ensi vuonna. Mutta tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että nielen aivan pureksimatta, jos tämän vuoden aikana kirppareilta ilmestyy kotiin 365 uutta tavaraa.

Tänä vuonna aion siis olla ostamatta mitään uutta. Luulen, että minulla on kaapissa tarpeeksi aivan kaikkea, myös alusvaatteita, urheiluvaatteita tai sukkahousujakin. Toki jos kaikki sukkikset päättävät mennä rikki ennen vuoden vaihdetta, ostan tilalle uudet. En ole vielä päättänyt, sallinko ulkomaan matkoilla itselleni mahdollisuuden ostaa jotain uuttakin. Rajaehtona voisi olla se, että jos jotain uutta ostan, täytyy sen olla eettisesti tuotettua ja mieluiten paikallista designia. Katsotaan, sekoanko jossain kohtaa vuotta jossakin Primarkissa, mutta tavoitteet on hyvä laittaa korkealle heti alkuunsa.

Tässä vielä lyhyesti Kierrätyskeijuilusta, teksti kopsattu Hopeapeilistä:

Kierrätyskeijut on blogikampanja, johon osallistuvat (tyyli)bloggaajat eivät osta vaatteita uusina vuoden 2014 aikana. Kirpputori-, vintage- ja second hand -ostoksia saa tehdä, samoin kierrätysmateriaaleista tehtyjen vaatteiden hankkiminen tai kierrätysmateriaalista tekeminen ja teettäminen on kierrätyskeijuajatuksen mukaista. Toiveenamme on oppia hyödyntämään jo olemassaolevia vaatteitamme paremmin erilaisissa asuissa ja ottaa käyttöön myös ne vaatteet ja asusteet, jotka tavallisesti jäävät rekin tai hyllyn takimmaiseksi.

Tarkoitus ei ole olla tiukkapipoinen, vaan harkitseva. Jokainen voi rajata omat erityistapauksensa pois, ja on ihan ymmärrettävää, että erityistapauksia tulee.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti