perjantai 17. syyskuuta 2021

Päälle puettavaa kirppikseltä + ajatuksia kirppisvaatteiden metsästyksestä

No niin, jälleen on tullut hankittua jos mitäkin päällepuettavaa kirpparilta! Olen jo yli viiden vuoden ajan hankkinut vuosittain lähes pelkästään vaatteita käytettynä. Poikkeuksena ovat sukat ja alusvaatteet  ja näidenkin kohdalla yritän löytää kestävää ja eettisesti tuotettua tavaraa ja käyttää vaatteet loppuun asti.

Viime vuonna tavoitteena oli 24 kirppisvaatehankintaa ja pysyin melkein tavoitteessa, mutta tänä vuonna on pitänyt limittiä hieman nostaa. Olen myynyt kesällä kahdessa kirppistapahtumassa ja yhteensä vaatteita on lähtenyt kiertoon 15 kipaletta. Olen tehnyt myös empiirisen havainnon: minulla on huomattavasti enemmän syys- ja talvivaatteita kuin kesävaatteita. Tänä vuonna, kun hellejakso oli todella pitkä, huomasin kaipaavani entistä viileämpiä kesävaatteita. Pari kirppishankintaa menevätkin helteen piikkiin. Vaatteet noudattelevat itselleni tyypillisiä valintoja: paljon mustaa, löysää yläosaa, luonnonmateriaaleja ja vaatehankintoja kokolapusta piittaamatta. Esimerkiksi tällä kertaa vaatteita löytyy XS:stä XL:ään. Suosittelen siis kokolapuista piittaamatta kirppisvaatteiden sovittamista. Minulla vaakakupissa painaa ennen kaikkea materiaali, vaatteen istuvuus ja monipuolisuus.

Sesonkivaatteet


Kesä- heinäkuussa piti vaatekaappiin löytää ns. kotisortsit. Nämä värikkäät ja löysät viskoosisortsit löytyivät UFFilta vitosella. Alkujaan sortsit ovat ketjuliikkeen käsialaa ja kokolapussa lukee 34.


R-collectionin täyspellavahame tuli vastaan ystäväni kirppiskuormasta neljällä eurolla. Tämä hame osoittautui loistavaksi helleajan hameeksi. Ah, pellava todella on mahtava kuuman kelin materiaali! Hame on hitusen iso (38), mutta valitsen mielummin hieman löysän kuin puristavan vaatteen kesähelteelle.


Ns. trooppisen tunikan (36) kanssa olen paininut: löysin tämän saksalaisen vintagevaatteen jo keväällä Helsinki Fleamarketista 2,10 eurolla ja päätin lyhentää sen hihat. Viskoositrikoo osoittautui ihan kamalan vaikeaksi ommeltavaksi! Hihansuut ovat todella roisin näköiset ja nyt mietin, onnistunko ompelemaan hihat vielä uudelleen, vai mitä teen. Vaatteessa on aivan ihana kuosi: kukapa voisi vastustaa peikonlehteä! Kunpa vielä saisin vaatteesta sen näköisen, että kehtaan kulkea se ylläni.

Perusvaatteet



Etsin jatkuvasti kirpparilta mustia laadukkaita trikoopaitoja, silkkipaitoja, pillifarkkuja ja trikoita, koska näitä vaatteita suurkulutan ehdottomasti eniten.

Töölöntorin Relovesta löysin Marimekon hyvin vähän käytetyn viskoosisen tunikan 18 eurolla. Vaatteen malli on todella kaunis, vaikka kuvassa näkyykin ehkä vain musta "möykky". Voisin käyttää tätä myös mekkona. Ehkä syksymmällä puen vaatteen paksujen sukkahousujen kanssa. Tunikan koko on 34 ja seuraavana esittelyssä oleva trikoopaita on mielestäni hyvin samaa mitoitusta, mutta kokomerkintänä onkin XL.


Noomin trikoopaitaa päätin kokeilla, kun materiaali tuntui SPR:n Kontissa varsin jämäkältä ja hyvältä. Paidassa olkapäät asettuvat kohdilleen, vaikka muuten paita onkin melko väljä. Ei hassumpi perusvaate 2 eurolla. Samaisella Kontti-kierroksella matkaani tarttui S-koon mustat puuvillatrikoot. Legginsejä käytän ainoastaan kotona ja sukkahousulegginsejä myönnän käyttäneeni yli 15 vuotta sitten, kun ne olivat "muotia" (vai olivatko?).


Nanson mustavalkoisen viskoositrikoopaidan nappasin matkaani Nummelan Piste-kirppikseltä 4 eurolla. Paita on minulle hieman over size (M) ja on osoittautunut käytössä loistavaksi perusvaatteeksi. Tätä olen käyttänyt jo useamman kerran ja vaatteen värit ovat pysyneet mitä parhaimpina.


Mustan t-paitamallisen silkkipaidan (S) nappasin matkaani kesän alussa Suomenojan kierrätyskeskuksesta 7 eurolla. Rakastan tämän mallisia silkkipaitoja! Tämä yksilö on alkujaan Seppälän 'luksusmerkkiä', eli Martinellia. Paita taitaa olla 19801990-luvun taitteesta. Nyt vaate pitäisi vielä silittää  ainoa miinuspuoli sillkivaatteissa.


En tiedä, meneekö ulkoiluhousut perusvaatekategoriaan, mutta menköön ainakin tällä kertaa. Nämä kapeat ja laadukkaan oloiset pöksyt (XS) tulivat vastaan Relovessa 7 eurolla. En ole mitenkään välineurheilija, mutta välillä on todella kiva löytää myös laadukkaita ulkoilu- ja urheiluvaatteita secondhandina.

Helmat



Tämä tricolour-raitamekko aiheutti todellista sydämen tykytystä, kun sen heinäkuussa bongasin. Olin päättänyt visusti myydä omia roippeitani pihakirppistapahtumassa, mutta sitten katseeni kiinnittyi naapurimyyjän suomalaiseen Kati-vintagemekkoon (36). Vaikka mekko on vanhempaa tuotantoa, on sen mitoitus yllättävän iso. Sovittelin mekkoa pariin otteeseen ja vaikka vaate onkin hieman väljä, päätin napata sen mukaani 7 eurolla. Mekko on mielestäni aivan ihana! Väritys, puuvilla materiaalina ja vaatteen yksityiskohdat tekevät minut todella iloiseksi.



Tyystin toisenlaisen vaatteen nappasin ystäväni myyntikuormasta toukokuun Siivouspäivässä. Alkujaan ketjuliikkeen kimaltava pliseerattu hame (36) soveltuu mitä parhaiten esimerkiksi pikkujouluihin. Maksoin hameesta kaksi euroa.

Kengät



Kengät ovat heikkouteni! Ja onhan nämä vaatteetkin...mutta vaatteita pystyn vastustamaan hieman paremmin kuin kenkiä. Wonders-merkin nahkaiset ballerinat ovat tämän vuoden yllättäjät! Olin hieman epäileväinen kenkien värityksestä ja koristeellisesti ulkomuodosta, mutta kengät ovat osoittautuneet aivan loistaviksi. Toki nämä pehmeät ballerinat on helppo vain sujauttaa jalkaan ja kenkien lesti on kaiken lisäksi loistava. Wonders on usein istuva ja laadukas ja näidenkään kenkien kanssa ei tarvinnut pettyä. Kengät maksoivat UFFilla 7,50 euroa.



Lähes puoli-ilmaiset loaferit tulivat vastaan Wanhassa Nestorissa 0,80 eurolla. Nämä alkujaan Stockmannin Global-merkin kengät mietityttivät jonkun aikaa, mutta onneksi kuuntelin ystävääni ja nappasin nämä mukaani. Kenkien päällinen on kiiltonahkaa ja sisäosa myös nahkaa. Sisäpohjassa on hieman tummentumaa, mutta ulkopohja on todella vähän kulutettu. 


Tällainen satsi vaatetta tällä erää! Vielä on muutama plakkarissa odottamassa, eli jossakin kohtaa tulossa vielä lisää vaateasiaa. 

Ostatko vaatteita käytettynä? Onko viime aikoina tullut hyviä vaatelöytöjä vastaan?

4 kommenttia:

  1. Oikeastaan muuta kun käytettynä ostamista ei tule nykyään edes ajateltuakaan. Villakangastakin ostin poikkeuksellisesti juuri uutena, mutta se siis harvinainen poikkeus. Ja hienoja löytöjä hyvistä materiaaleista valmistettuja vaatteita edullisesti tulee tehtyä melkeinpä liian usein kirppareilta ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, käytettynä saa ihan tosi hyviä vaatteita usein myös huokeaan hintaan! Just sen takia on niin hankala pitää vaatemäärää kurissa myös.

      Poista
  2. Kommentoin myöhässä, mutta kun kerran kysyt hyvistä löydöistä niin nytpä pääsen hehkuttamaan toukokuussa Tampereen Radiokirppikseltä ostamaani kesän ykköshankintaa. Hihaton, vyöllä kiristettävä musta mekkoa oli huippu helteillä (väljä, vaikkakin musta), elokuun käytetyin vaate töissä ja nyt juuri tajusin pukea mustavalkoraidallisen pitkähihaisen paidan mekon alle ja tsadam, sama loistomekko menee siis vuoden ympäri! Kankaan koostumuksesta vajaa puolet on polyamidia, mitä ostaessa hieman nikottelin, mutta kenties juuri sen ansiosta mekko laskeutuu kauniisti eikä rypisty ollenkaan ja näyttää edelleen samalta kuin ostohetkellä. Loistava löytö, 5€ hinnasta ei paljon jää käyttökertaa kohti ja lukema laskee huimaa vauhtia kun käyttöpäiviä tulee lisää. Mekko on päälläni nytkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan loistavan kuuloinen löytö! Tuollaiset monipuoliset luottovaatteet on ihan parhaita <3

      Poista