tiistai 29. lokakuuta 2019

Kirppisvaatetta

Hankittuja kirppisvaatteita on kerääntynyt jälleen sen verran runsaasti, että nyt seuraa vaatepainotteinen postaus. Olen yrittänyt huonolla menestyksellä pitää vaateostokset kurissa, mutta en ole siinä onnistunut tänä(kään) vuonna.

Täten olenkin päättänyt, että ensi vuonna saan ostaa korkeintaan 24 kirppisvaatetta koko vuonna. Tämä voi tuntua isolta määrältä, mutta itse olen tainnut viimeiset vuodet huidella ainakin 40 vaatteen ja enemmänkin vuosivauhdissa. Yksi syy vähentämiseen on se, että vaatejätettä pursuaa niin sanotusti ovista ja ikkunoista ja vaatteiden omistamiseen ja ostamiseen liittyy nykypäivänä jotakin hieman vinksahtanutta: joka viikko tai edes joka kuukausi, ei tarvitse olla uutta päällepantavaa. Tietysti on asteen verran ok:mpi, jos vaatteet hankkii käytettynä, mutta siinä samalla tulee ruokkineeksi joka tapauksessa turhaa kuluttamista. Olen ehdottomasti sitä mieltä, että on ihan mahtavaa, mitä useammin hankimme vaatteemme käytettynä, mutta aivan ongelman ytimeen ei edes kirppisvaatteita kuluttamalla pääse.

Itse rakasta erilaisia vaatteita ja pukeutumista ja en todellakaan ole vaatekaapinkaan suhteen minimalisti. Toki minullakin on lempivaatteita, mutta tosi isoa osaa vaatekappaleista käytän aktiivisesti. En siis jumiudu samoihin vaatteisiin, vaan pyrin myös hyödyntämään laajaa vaatevalikoimaa. Toki tiedän, että vähemmälläkin pärjäisi.

Upouusien vaatteiden ostamisen olen lopettanut lähes viisi vuotta sitten. Joka vuosi olen hankkinut yhden tai kaksi upouutta vaatetta – sellaisia, joita ei ole löytynyt millään käytettynä: tänä vuonna ostin yhdet kengät uutena. Kaikki muu on siis kierrätettyä. Useamman vuoden ajan olen yrittänyt ostaa kirpparilta vain vanhempia laatuvaatteita, ei siis ketjuliikkeiden kuteita, mutta esimerkiksi housujen kohdalla on lähes aina pakko tehdä poikkeus. Oikean kokoisia ja tyylisiä hyviä housuja ei tunnu löytyvän ainakaan minulle vanhemmasta tuotannosta. Toki iloisia poikkeuksiakin löytyy.

No niin, siirrytään itse vaatteiden esittelyyn. Oikeastaan vain ihan muutama vaatteista pääsee tällä kertaa yllä lueteltuihin ostokategorioihin. Sen verran monta ketjuliikkeen vaatetta on löydöissä mukana..kröhöm.

Laadukas villaneule



Tämä vaaleanharmaa Carhartt-merkkinen villatakki on osoittautunut aivan loistavaksi. Takki on hyvälaatuista villasekoitetta, siihen ei ole tullut nukkaa ja vaatteen malli on mielestäni tosi kiva. Hihoissa on myös hauska juju: oikean käden hihassa on pieni play-kirjailu ja vasemmalla work. Villatakki löytyi Turun Maanantaimarketista 10 eurolla.




Mustat perusvaatteet


Tämä on  poikkeuskategoria: kahdet mustat housut, löysät ja pillit, ovat juuri niitä sopivia ketjuliikkeiden juttuja, jotka ovat jokapäiväisessä käytössä. Nämä alkujaan Bikbokin (yhyy) kapeat pillifarkut ovat lähes kasvaneet kiinni jalkaani ja loppukesän liihottelin leveämmissä Zaran (yhyy) mustissa housuissa.



Molemmat housut maksoivat 10 euroa kipale. Kapeat yksilöt löysin Maanantaimarketista ja leveät housut Töölöntorin Relovesta. Ainoa hyvä juttu näissä vaateissa on se, että käyttökertoja kertyy todella paljon juuri tämän tyyppisiin vaatteisiin. Suurkulutan mustia housuja ja kun housut muuttuvat liian kuluneiksi työkäyttöön, pääsevät ne usein arki- tai mökkikäyttöön.


Nanson musta trikoopaita hauskalla kauluksella löytyi ystäväni kirppistavaroista toukokuun Siivouspäivässä. Tästä laatutrikoosta maksoin parisen euroa muistaakseni.


Puman urheilutoppi löytyi puolestaan Relovesta 3,20 eurolla. Paita on osoittautunut varsin hyväksi urheiluvaatteeksi.

COS-merkin vaatteisiin en osaa suhtautua niin kitsaasti kuin muihin perusketjuliikkeiden releisiin. Jotenkin COS:in vaatteiden muotoilu, yksinkertaisuus ja usein myös laatu hämäävät. Kyseessä on kuitenkin sama "paholainen", kuin H&M:n, Monkin, Weekdayn (jne.) takana. No, COS on selvästi edelleen se vaikea kohta minulle, sen verran monta COS:in vaatetta on tullut hankittua kaikenlaisista rajoitteista huolimatta.


Tämä pitkähihainen trikoopaita silkkisellä yksityiskohdalla selässä löytyi Turun SPR:n Kontista 7,50 eurolla.


Todellinen perusvaate on Maanantaimarketista löytynyt musta t-paita. Paita on alkujaan tietysti ketjuliikkeeen (Weekday). Paita maksoi 6 euroa.

Silkkiä



Silkkivaatteiden kohdalla olen usein aivan heikkona. Tällä kertaa, kun bongasin Maanantaimarketista Weekdayn silkkitopin 7 eurolla, oli se menoa. Tästä paidasta en osaa tuntea edes "huonoa omaatuntoa", vaikka kyseessä on ketjuliikkeen vaate, koska silkki on minulle materiaalina poikkeus. Paita on juuri sopivan kokoinen ja oikeasti tosi kaunis. Toki enemmän kesäkeleihin sopiva, mutta kyllä se kesäkin taas tulee!

Bonus 



Vanhempi Pola-merkin suomalainen viskoositoppi löytyi Wanhasta Nestorista jo kesällä ja ei ehkä niin viehättävän värinen toppi on mitä parhain kesäkuumalla. Maksoin vaatteesta 1,50 euroa.



Toinen COS-haksahdus tapahtui Maanantaimarketissa. Tummansininen puhvihihainen puuvillaneule on toimiva syysvaate. Tästä yksilöstä maksoin 7 euroa.

Tällainen vaateryöpsähdys tällä kertaa. Olisi hauska tietää, ostatteko vaatteita kirpparilta? Entä, minkälainen suhde teillä on ketjuliikkeiden vaatteisiin?

8 kommenttia:

  1. Mustat farkut saa mainiosti uudistettua Dylon väreillä, pesukoneeseen vaan ja taas on tasaväriset mustat farkut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mun kokemus Dylon-väreistä on, että väri paranee hetkeksi ja samalla tekstiili kuluu aika paljon, eli pian tilanne on sama, mutta onhan tuo hyvä tapa saada ainakin hetkeksi väri kirkkaammaksi <3

      Poista
  2. Ostan...eilen tein pienen kierroksen ja palasin kotiin...kahden neuleen ja kahden puseron ja vielä mekon kanssa. Mekko oli ihana viininpunanen retro mekko...ja neuleet 100% villaa. Kelpaa😉. Puserot oli ketjuliikkeistä...mutta molemmat aika laadukkaan oloisia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, kuulostaa hyviltä löydöiltä! Ketjuliikkeiden vaatteet saattavat välillä olla hyvälaatuisia ja sellaisia, mitä kyllä kannattaa hankkia - mä yritän kokonaisuudessaan vähentää, eli siksi yritän rajata ostoja.

      Poista
  3. eikö carthartt ole poikien merkkitekeeväkö naisillekin? t jaana

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Carhartt tekee vaatteita kaikille sukupuolille, osa vaatteista on aika unisex myös.

      Poista
  4. Tosi paljon ostan nykyään kirpparilta itselleni, tyttärelle on vähän vaikeampi löytää. Mm. Joutsenen untuvatakin löysin talveksi, oikein mieluisa löytö��

    VastaaPoista