keskiviikko 7. elokuuta 2019

Suuri kirppismatka 2019, päivä 1 [Korpilahti, Jyväskylä, Pieksämäki]

Heinäkuun loppupuolella suoritettiin massiivinen kirppis-tournee. Päämääränä olivat ystävien mökit Savonlinnassa sekä Kajaanissa. Matkalla olimme kaiken kaikkiaan viikon, mutta aivan joka päivä ei sentään kirppiksiä koluttu.

Paikkakuntia ja kirppiksiä kertyi aikamoinen kasa viidessä päivässä. 30 kirppistä tuli katsastettua, huh! Jaan tällä kertaa nämä kirppismatkapostaukset päiväkohtaisesti, eli useampi kirjoitus on tulossa tältä samaiselta kirppisreissulta.

Instagramissa matkaa pystyi seuraamaan @kirppur-tililtäni ja #suurikirppismatka2019-tunnisteen alta löytyy vielä kuvia, jos paikan päällä postatut kuvat innostavat. Osa kuvista on samoja täällä blogin puolella.


Varsinaisen kirppismatkan eka päivä starttasi kompaktin kokoiselta Päijänne-kirppikseltä Korpilahdelta. Minulla ei ollut niin sanotusti mitään odotuksia, kun avasin pikkukirpparin oven, mutta lopulta löydät olivat lähes reissun parhaimmat!

1. Päijänne-kirppis, KorpilahtiAluksi vaikutti siltä, että paikassa ei ole mitään kovinkaan erikoista, mutta voitte arvata ilmeeni, kun silmiini osui kirppiksen takaosassa vitosella Arabian Kerä-ruukku! Jotta löytö ei olisi aivan liian täydellinen, on ruukun lautanen eri paria tai eri väriä ruukun kanssa. En edes aluksi huomannut, että ruukun tassina on okranvärinen lautanen, mutta näin on.Ruukku on ehjä ja ihana, mutta sekä lautasessa että purnukassa on aika paljon kalkin jättämää jälkeä. Täytyy puhdistaa ruukkua ennen kuin istutan siihen mitään. Jos sinulla on sattumalta pienemmän kokoisen sinisävyisen Kerä-ruukun aluslautanen toimettomana, niin laita ihmeessä viestiä! Olen myös innostunut vaihtamaan päittäin sinisen lautasen tuohon okranväriseen. Nyt hieman harmittaa, kun menin aikoinaan myymään ylimääräisen Kerä-aluslautasen pois..


Toinen kiva löytö Päijänne-kirppikseltä oli vahvasta puuvillakankaasta tehty mekko. Tämä retromekko on jonkun itse ompelema ja se on mielestäni todella kaunis. Malli on mukavan a-linjainen ja kankaan kuosi juuri sopiva. Tämä mekko kustansi 8 euroa.

2. Kilpisen kirppis, Jyväskylä
Jyväskylän keskustasta koluttiin ensin Kilpisen kirppis. Paikka sijaitsee kellarissa – onneksi helteet eivät olleet vielä iskeneet Kilpiselle asti. Kyseessä on hyllykirppis, mutta mukana on myös omistajan (?) koostamia hyllyjä.


Aivan viime metreillä päätin ostaa aurinkolasit, koska omista luottolaseistani oli tipahtanut ruuvi edellisenä päivänä. Arskoille oli siis todellinen tarve. Onneksi lasit maksoivat vain 0,50 euroa, koska linssien pinta oli aikamoisen naarmuuntunut.

3. Ekocenter Harjunporras, Jyväskylä

Toinen ydinkeskustasta löytynyt kohde oli kierrätyskeskuksen myymälä Ecocenter Harjunporras. Paikka on hyvin klassinen kierrätyskeskus: paljon astioita, vähän huonekaluja ja kaikkea yleishyödyllistä. Onpa kiva, että näin kaupungin keskustasta löytyy perinteinen kiertsi.

Tällä kertaa en löytänyt mitään Ekocenteristä, vaan tyydyin vain katselemaan paikkoja.

4. Keskustan kirppis, JyväskyläKeskustan kirppis on tyypillinen nykyajan hyllykirppis: iso hallimainen tila täynnä myyntipöytiä, joiden hyllyt notkuvat ketjuliikkeiden vaatteita ja muuta uudehkoa tavaraa. Paikka on melkoisen iso ja ainakin tiistaiaamupäivällä väkeä riitti ihan ruuhkaksi asti.En oikein jaksanut innostua tästä paikasta – ehkä senkin takia, että lähes kaikki esillä olleet vaatteet olivat ihan super uusia. Fast fashionin tvaikutuksia pääsi ainakin tällä kertaa tässä paikassa todistamaan.

Astuin kuitenkin ketjuliikeansaan ja haksahdin & Other Storiesin mustaan mekkoon. Hintalapussa oli vielä 50%:n alennus, eli mekolle jäi hintaa vain 3 euroa. Mekon hauskin juju on nepparikiinnitys ja ompeleet, millä nuo nepparit on kiinnitetty. Ylemmästä kuvasta ei oikein saa mitään selvää, mutta vaalensin alempaa otosta, niin osa yksityiskohdista pääsee esiin.

5. Fida, JyväskyläTapionkadulla sijaitseva Fida veti pisimmän korren Jyväskylän kirppisten somistuksissa. Paikka on todella siisti, tavaroita on ilo katsella ja selvästi liikkeessä on töissä joku sisustus- ja somistussilmän omaava tyyppi. Oi, olisipa kaikki kirpparit tällaisia!Kiertelimme pitkään Fidassa, vaikka nälkäkin alkoi jo kurnia, mutta emme malttaneet lähteä paikasta aivan salamana pois, koska liike oli sen verran viihtyisä ja katseltavaa oli yllin kyllin.Nappasin matkaani lopulta Espritin mustan pellavapaidan (ihana materiaali) ja yhden todellisen koriste-esineen. Japanilaishenkinen kevyt, paperista tehty naamio oli niin vastustamaton, että en voinut jättää sitä hyllyyn. Paita ja naamio maksoivat opiskelija-alen jälkeen 3,57 euroa yhteensä. Kanssa-asuja löysi kaksi korkkaamatonta seurapeliä, eli paikan löytöjen anti oli kaikin puolin onnistunut.6. Kirppis Löytölähde, Jyväskylä

Seuraavaksi suuntasimme Jyväskylän keskustan tuntumasta pois kohti Palokan kaupunginosaa, mistä löytyy kolme kirppistä suht lähekkäin.

Löytölähde tuntui sellaiselta paikalta, että jos kirpputoreihin epäilevästi suhtautuva henkilö vietäisiin elämänsä ekaa kertaa kirppikselle ja paikkana olisi tämä, ei henkilö luultavasti menisi toiste enää kirpputorille. Sen verran epäsiisti ja kaoottinen paikka ainakin tällä kertaa Löytölähde oli. Voihan olla, että jokin toinen kerta paikka on ihan toisenlainen ja löytöjäkin irtoaisi, mutta nyt tämä kirppis tuntui vähän epämiellyttävältä jopa kirppishullusta.
7. SPR Kirrinpolku, Jyväskylä

Jyväskylässä on useampi SPR:n kirppis, mutta reitillemme osui parhaiten tämä Kirrinpolun SPR. Liike on iso ja tavaraa tuntui olevan paljon. Iltapäivän helle ja jo kierretyt kirppikset verottivat varmasti tämän kirpparin koluamisintoa, vaikka paikka vaikutti varsin kivalta ja toimivalta.


Tarjolla oli astiaa, vaatetta ja joitakin huonekaluja. Jopa houkutteleva tarjous mustissa vaatteissa ei kirvoittanut minua vaatejahtiin (mustat naisten vaatteet -70%). Tai, kyllä kävin ison osan mustien vaatteiden rekkejä silmäillen läpi, mutta tällä kertaa löysinkin värikkäämmän vaatteen!


Hauska helmikirjailtu t-paita on alkujaan espanjalaiselle El Corte Ingles -tavaratalolle tehty (made in India), mutta mielestäni paita ei ole aivan uutta tuontantoa. Paita on päällä tosi kivan näköinen varsinkin korkeavyötäröisen hameen kanssa. Vaate oli mielestäni suorastaan huokea, 2,30 euroa, vaikka siihen ei ale osunutkaan. Pesun jälkeen paita on kyllä aikamoisen rypyssä – täytyisi varmaan silittää se ennen käyttöön ottoa.


Ns. askarteluosiosta bongasin 0,10 eurolla (!) tumman Kilta-aamiaissetin lautasen. Astian pohjassa ei ole leimaa ja tästä syystä tuota ei ole Arabiaksi/Killaksi varmaankaan tunnistettu. Aikamoista tuuria! Tuntuu, että nämä tämän malliset lautaset ovat usein todella hinnoissaan.

8. Kirpputori Silinteri, JyväskyläSamalla alueella Löytölähteen ja SPR:n kirpparin kanssa majailee myös Kirpputori Silinteri. Olin aikamoisen nuutunut tässä kohtaa matkaa ja kävelin melko mekaanisesti kirppistä läpi. Tuntui, että Silinterissä oli melkein pelkästään lastenvaatteita tai lemmikkien juttuja, mutta lopulta silmiini osui kiva Kilta-löytö.


Matalampi kannellinen Kilta-uunivuoka minulta puuttuikin. Olen näihin vastaaviin vuokiin törmännyt ennenkin, mutta nyt hinta tuntui olevan kohdallaan, koska vuoka on täysin ehjä ja kansikin on tallessa. Astia kustansi 12 euroa.

9. Kirpparilla.fi, JyväskyläEnnen kuin astuin Kirpparilla.fi-kirppikselle, luulin jostakin virheellisestä syystä, että paikka olisi aivan pommi. Erehdyin. Ehkäpä paikan logon kotikutoisuus ja hieman hassu nimi hämäsivät – tai sitten minulle kävi erittäin hyvä tuuri tällä kirppiskierroksella. Tätä tosin epäilen. Paikassa oli vaikka mitä kivaa ja houkuttelevaa. Kaikkia rekkejä en edes jaksanut syynätä kunnolla, mutta vastaan tuli monia houkuttelevia juttuja.


Ystävälleni löysin kohtuuhintaisia, kauniita Arabian Heini-astioita ja itse sorruin ainoastaan pariin vanhaan joulukoristeeseen (4 euroa yhteensä). Heh, minunhan ei pitänyt haalia enempää joulukoristeita, mutta en voinut vastustaa näiden huurrettujen käpyjen ja lasilintujen kutsua. Varsinkin nuo lasilinnut ovat minusta aivan mielettömän ihanat. Jouluisia löytöjä voi siis tehdä lähes 30 asteen helteessäkin!10. Kierrätyskauppa Sovatek, Jyväskylä

Sovatekin kierrätyskauppa oli Jyväskylässä viimeinen kirpparikohde. Aikamoisen paljon kirppiksiä Jyväskylässä oli kierrettävänä. Ja emme edes käyneet kaikkia mahdollisia paikkoja läpi! Edellinen kerta Jyväskylässä kirppistelystä sijoittuu ajalle ennen tätä blogia, eli ennen vuotta 2014. Muistan, että tuolloin olin hieman pettynyt Jyväskylän kirppisantiin, mutta tällä kertaa tämä paikkakunta oli ehdottomasti paras Suuren kirppismatkan kirppistelykohde!

Viimeisestä Jyväskylän paikasta löysin viime metreillä 0,50 eurolla hauskan banaani-rintakorun.

Hieman alkoi jo olla puhti pois kymmenen kirpparin jälkeen ja meidän oli jouduttava kohti Itä-Suomea. Jyväskylään jäi vielä kierrättäviä kirppareita, mutta meidän piti kiirehtiä kohti Pieksämäkeä. Pieksämäellä ehdimme vielä yhdelle kirpparille.

11. Kirpputori Feria, Pieksämäki
Pieksämäen ainoaksi kirppispaikaksi jäi tällä erää Kirpputori Feria. Saavuimme paikkaan klo 17.40 ja klo 17.50 olin jo valmis ja kädessäni oli yksi Heini-lautanen ystävälleni ja kaksi Urpo-lautasta mökille (à 4 euroa). Päivän aikana oppi varsin tehokkaaksi kirppiskiertäjäksi!


Feria vaikutti kivalta, kompaktilta hyllykirppikseltä. Tuonne voisin hyvin uudelleenkin eksyä!

. . .


Suuren kirppismatkan eka päivä on nyt purettu osiin. Mitä pidätte Jyväskylän kirppareista? Olisiko joku löydöistäni päätynyt myös matkaasi?

Täytyy vielä erikseen kehua Visit Jyväskylän www-sivuilleen kokoamaa Kirpputorireitti-listausta paikkakunnan kirppiksistä. Listan avulla oli mitä mukavin koluta Jyväskylän todella monipuolista kirppiskattausta!

Ihanaa elokuun alkupuolta ja palataan pian kirppisjuttujen äärelle!

8 kommenttia:

 1. Kiva lukea arvioita tutuista kirppareista! Lähikaupunkimme on nimen omaan Jyväskylä ja minustakin Fida on parhaita kirppareita! Keskustan kirppiksellä en ole käynyt ja tuo Korpilahden paikkakin on vielä koluamatta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivaa! Tykkäsin kyllä kovasti Jyväskylän kirppareista ja just ekana päivänä tulikin tehtyä eniten löytäjä. Nyt yritän purkaa seuraavien päivien kuvia kasaan. Hommaa riittää ihan kunnolla vielä.

   Poista
 2. Teit tosi hyvän löydön, kun löysit vanhoja joulukoristeita tuohon hintaan. Lasilinnuista voi saada joulun alla 20e/kpl. Aika harvinaisia täällä Suomessa varsinkin niin, että olisi tuo lasikuitupyrstökin vielä tallella ja kiinnitysnipsu ehjä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, nuo joulukoristeet oli mieluisa ja hyvä löytö! Olen haaveillut tällaisista lasilinnuista, eli oli mahtava löytää niitäkin ja vielä noin halvalla.

   Poista
 3. Kiva, että tykkäsit Jyväskylän kirppareista, ja hyviä löytöjä olet tehnyt. Aika lailla samat mielipiteet myös minulla näin paikallisena kirppiskävijänä on kuin sinullakin. Kaikissa tulee kyllä käytyä mahdollisuuksien mukaan, toisissa useammin ja toisissa vähän harvemmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla myös paikallisen mielipide! Olin tosi positiivisesti yllättynyt Jyväskylän kirppistarjonnasta.

   Poista
 4. Vau,tuo kirpputori-listaus on kyllä näppärä.Saisi useammatkin kaupungit laittaa sellaisen sivuilleen!Kirpparilla-kirppis on myös Kuopiossa, mutta harvoin teen sieltä ihmeempiä löytöjä.Hinnat on melkoisen yliampuvia ja vaatteet harmillisen usein tahraisia/rikkinäisiä. Tuo värikäs paita ja joulukoristeet olisivat lähteneet myös minun mukaani:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, tuo listaus oli kyllä hyvä. Yleensä listoja löytyy, mutta usein ne ovat vanhentuneita, mutta tuo lista oli vielä ajantasainen, eli senkin takia tosi hyvä. Kävimme myös Kuopion Kirpparilla.fi-kirppiksellä, mutta tuo Jyväskylän vaikutti kivammalta.

   Poista