torstai 23. toukokuuta 2019

Kirppismatka Ruotsiin, osa 1

Olen haaveillut jo pitkään kirppismatkasta autolla Ruotsiin. Laivalla tehtyjä Tukholman-reissuja on takataskussa useampia, mutta automatka pienempien paikkakuntien kirppiksille on ollut ajatuksissa jo tovin. Vuoden 2015 Tukholman kirppismatkasta voi lukea tästä ja syksyn 2016 reissuun pääsee tästä.

Matkasimme autolla ensin Kapellskäristä Jönköpingiin mahdollisimman nopeaa reittiä. Jönköping valikoitui oikeastaan etäisyyden ja hyvien kulkuyhteyksien takia. Täytyy myöntää, että kaupunki jäi näkemättä melkein tyystin, koska kolusimme kaupungin laitamia ja hallikirppiksiä.

Ajatuksenani oli, että matkalla koluaisimme useampia pihakirppiksiä, mutta ehkäpä ulkoilmakirppisten sesonki ei ole vielä oikein startannut, koska näimme vain 3 kylttiä matkamme aikana: 2 liian myöhään illalla ja yhden kyltin ihan päiväsaikaan, mutta paikka oli kiinni.

Jönköpingistä matkasimme etelään Halmstadtiin pienempiä teitä käyttäen, mutta itse Halmstadtin kaupungissa olimme vain yön. Toinen kirppisetappi oli Göteborg. Göteborgin ja loppumatkan  kirppiksistä kirjoitan vielä oman postauksensa. Nyt Jönköpingin kirppistunnelmiin!

JÖNKÖPING

1. MyrormaMyrorna on Ruotsin vastine Pelastusarmeijan kirppareille. Ensimmäinen kohde veti niin sanotusti vesiperän löytöjen suhteen, vaikka paikka oli tosi kiva ja paljon mukavia juttuja oli esillä. Myös vaatteita olisi ollut vaikka millä mitalla, mutta tarjolla oli huomattavasti enemmän uudehkoja ketjuliikkeiden releitä, kuin vanhempia vaatteita.


Tämän keraamisen tyypin meinasin suurena saukkofanina ostaa, mutta pysyin lujana ja vastustin keramiikkasaukon kutsun.

2. Erikshjälpen Second Hand

Erikshjälpen-hyväntekeväisyyskirppisketju oli minulle ihan uusi tuttavuus. Punaisen ristin Kontit voisivat olla suomalainen vastine tälle kirpputorille. Kirppis oli todella suosittu lauantaina päivällä: keskellä liiketilaa oli myös lasten leikkipaikka ja sisääntulosta löytyi sympaattinen kahvila.


Paikassa oli paljon kodintavaraa, huonekaluja ja vaatteita. Vitriineissä oli kaikkea kaunista, mutta monet designjutut olivat aika hintavia myös. Erikshjälpenistä nappasin matkaani muovisen litranmitan ja metallisen desimitan  todellasia hyötylöytöjä siis.


Jotta ostokset eivät menisi aivan asialinjalle, haksahdin siniseen korkeaan lasimaljakkoon. Pyörittelin maljakkoa ja kyselin myös instassa, olisiko vaasi tuttu jollekin, mutta maljakko on edelleen mysteeri. Itse epäilen, että kyseessä on ihan joku halpa ja uusi vaasi, koska lasi on melko paksua ja en ole pitkällisten googlailujen tuloksena löytänyt yhtään mitään johtolankaa tästä maljakosta.


Tykkään uudesta sinisestä hujopista tosi paljon muiden värillisten lasien kanssa. Vaasi ei ollut hinnalla pilattu (2,50 euroa), kuten eivät myöskään muut löydöt: desimitta ja litranmitta taisivat olla yhteensä euron.

3. Råslätts Secondhand FyndetRåslätts Secondhand -kirppiksen kanssa meinasi loppua usko, koska paikkaa oli todella vaikea löytää, vaikka osoite sun muut olivat tiedossa. Lopulta bongasimme melko karun ostarin alakerrasta tämän pienen kirppiksen. Paikka oli ihan mukiin menevä, mutta eipä siltä tarttunut matkaani mitään.

4. SAM-Hjälp SecondhandbutikNeljäs etappi oli todella siisti hyväntekeväisyyskirppis kaupungin laidalla, SAM-hjälp Secondhand. Mieleeni tuli suomalaiset kierrätyskeskukset, mutta en ole tutkinut paikan taustoja, eli en tiedä onko kyseessä esim. juuri kierrätyskeskus. Paikka oli kompaktin kokoinen ja suurin osa tarjolla olevasta tavarasta oli astioita ja kodin pienelektroniikkaa. Vaatteita oli aivan muutama.


Löysin kivan hopeanvärisen kolmioriipuksen ja kultaisenvärisen vähän pidemmän ketjun yhteensä kahdella eurolla.

5. Stallqvarn

Viimeiseksi kävimme todella tunnelmallisessa ja ihanassa vanhantavaran liikkeessä nimeltä Stallqvarn. Kyseessä on vanha punamultainen puutalo täynnä vaikka mitä houkuttelevaa. Suurin osa myynnissä olevasta kamasta on vanhaa, mutta joukossa on myös uustuontantoa. Paikka oli aivan super ihana!


Kiertelimme liikkeessä melkein tunnin ja myönnettäköön, että sormeni syhysivät jotain kivaa ja kaunista kotiin tuomista. Hinnat olivat hieman korkeampia kuin ns. tavallisella kirpparilla, mutta eivät poskettomia.


Lopulta päädyin hankkimaan vain kaksi rintakorua kuudella eurolla, mutta olen ihan super tyytyväinen näihin koruihin. Liikkeen alakerrassa oli myös joitakin huonekaluja. Kuvassa näkyvä hylly teki minuun lähtemättömän vaikutuksen. Harmi, että olimme liikkeellä henkilöautolla  tai ehkä ihan hyvä niin. Muuten omistaisin varmasti yhden ylimääräisen teak-hyllyn!


. . .

Matka jatkuu seuraavassa postauksessa vielä Göteborgin ja Örebron löydöillä. Pysykää linjoilla! Löytyikö Jönköpingin tuliaisista suosikkeja?

4 kommenttia:

 1. Olisipa ihana tuollainen kierros, ehkä pitää lähteä joku kerta! Tukholman kirppareita olen kolunnut useampaan kertaan, ja sieltä kyllä on tainnut jokaisella kerralla tarttua mukaan varsinaisia löytöjä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirppisreti Ruotsiin oli kyllä elämys. Tukholma on tosi kiva kirppistelypaikka ja seuraavaksi varmasti taas Tukholmaan, kun sinne pääsee ns. niin helposti.

   Poista
 2. Oli tosi mielenkiintoista katsella kuviasi ja kirjoitusta.

  VastaaPoista