perjantai 15. toukokuuta 2015

Asiasta kukkaruukkuun (ja kynttilänjalkoihin)Olen vähän kuin vahingossa haalinut Arabian kukkaruukkuja kotiini noin vuoden verran. Tänä keväänä päätin vaihtaa suunnilleen kaikista viherkasveista mullat (juu, en vaihda joka vuosi vaikka varmasti kaikkien vihrepeukaloiden näin pitäisi tehdä).

Pieni tassi ja iso ruukku, Arabiaa. Noin 5 euroa, ostopaikka unohtunut.


Kasvit ovat aina olleet oleellinen osa kotiani ja osa kasveista on jopa todella rakkaita minulle. Periaatteen naisena olen pitkään ollut myös sitä mieltä, että viherkasvit t ä y t y y laittaa ruukkuun, muovirimpulat eivät ole oikeita säilytysastioita vihreille kaunokaisille.

Pyysin äidiltäni lapsuuden kodista tuttua Richard Lindhin Arabialle suunnittelemaa kukkaruukkua jukkapalmulle ja siitä se sitten ns. lähti. Sekalainen kukkaruukkurivistö on vaihtunut asteen verran neutraalimpaan nyt kun melkein kaikki purkit ovat olohuoneessa valkoisia.

Tykkään myös yhdistellä ikään kuin väärin näitä ruukkuja ja tasseja. Oikeastihan alla olevan tassin pitäisi noudattaa samaa pystysuuntaista linjaa, mutta mielestäni ruukusta tulee melkeinpä kauniinpi, jos ruukku on yläpainotteinen.

Täydellinen kukkaruukku, Arabiaa. Kaupanpäällinen, Alles Gute Vitage, Sauvo.


Peikonlehtivanhus joutui saksittavaksi ja se siitä tuli ihan pieni. Nyt pidän peukkuja, että se jaksaa juurtua ihan kunnolla ja lähtee taas kasvamaan. Tämän ruukun sain kaupan päälle viime kesänä Sauvosta. En tiennyt silloin vielä, että tämä(kin) on Arabiaa ja Richard Lidhia. Oikeastaan tämä ruukkumalli on mielestäni se kaikkein hienoin. Harmi vain, että näihin törmää harvemmin. Sinänsä ihme, koska tämä ruukku on ollut tuotannossa huomattavasti kauemmin (19591972) kuin tuo toinen yksilö (19751981).

Rahapuun ruukku ja tassi ovat eri paria. Molemmat Arabiaa. Noin 6 euroa, Kirppis-Center Manhattan.
Arabian ruukku ilman sisäsihtiä 2,50 euroa Kirppiskeskus Hassiselta.


Viimeisin tulokas on  ruukku, mihin alatassia ei edes kuulu. Ruukun sisällä kuuluisi olla keraaminen sihti, mutta sihtiä ei tässä yksilössä enää ole jäljellä. Purkkiin oli liitetty kirpparilla toisesta Arabian ruukusta tassi, mutta tyylikkäimmillään tämä tyyppi todellakin on ilman alla olevaa lautasta. Käytännön syystä alla kyllä nököttää tassi, mutta huijasin kuvaan vain pelkän ruukun. Kanssa-asuja törkkäsi salaatin nysät kasvamaan purkkiin. Katsotaan, jos loppukesästä salaatti olisi hitusen isompi. Hemulimainen hoivaus auttaa varmasti asiaa!

Ainoa tummasävyinen ja ehyt ruukkusetti (siis samaa kokoluokkaa tassi ja ruukku) toimii kukkimattomattoman orkidean suojaruukkuna. Epäilen, että orkidea enää koskaan tekee kukkaa, mutta ainakin vihreät lehdet ovat elossa.

Ruukku on ostos Lumppulasta, noin 10 euroa.

Kasvihommista kynttilänjalkoihin. Peräkonttikirppikseltä löytyi minullekin jotain. Sain itse asiassa myytyä yllättävän kivasti tavaraa. Aluksi pöydän ympärillä kyöränneet epäkohteliaat jobbarinmaisesti käyttäytyneet turkulaiset (turkulaisena saan ilkkua turkulaisia, eikö vain...?) ärsyttivät aikalailla, mutta tunnelma kohosi vesisateesta huolimatta. Alkuärsytykseen vaikutti mm. tavaroiden kommentointi. Pikkuvikaiset Kilta-astiani käänneltiin niin monta kertaa ympäri, että teki mieli kirjoittaa jobbareita varten: Kyllä, nämä ovat toki Kiltaa ja kyl maar näis o särö jos toinenki. Ei sun maar näit kannata eres kattella sit. 

Kierstin lopuksi muut myyntipaikat ja silmääni osui heti tanskalaiset harmaansiniset matalat posliiniset kynttilänjalat. Muotoilu vaikuttaa hyvin ajattomalta, mutta epäilen, että nämä eivät ole aivan uusia. Osaako joku kertoa tästä leimasta jotain?

Tanskalaiset kynttilänjalat 2,50 euroa kipale.


Hemmottelin itseäni vielä vähän tyyriimmällä ostoksella Peräkonttikirppikseltä: Sarpanevan pienempi pronssinen kynttilänjalka. Ostin korkeamman yksilön ennen joulua Manhattanilta ja nyt odottelen vielä toisen matalan jalan ilmestymistä. Nämä krumeluurit jalat ovat jo kaapissa, jotenkin pronssi soveltuu paremmin syksyyn ja talveen.

Sarpanevan matala kynttilänjalka 8 euroa, Peräkonttikirppis.Seuraavaksi käyn Tukholman kuvien kimppuun ja yritän saada kasaan jonkinlaisen postauksen vappumatkasta. Kuulemisiin!

4 kommenttia:

 1. Älä menetä toivoa, kyllä orkidea voi vielä kukkia. Ainakin omani hämmstyksekseni teki niin :)
  -kastehelmi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kannustuksesta Kastehelmi! Katsotaan, jos orkidea alkaisi joku päivä vaikka vielä kukkia. Laitan sitten kuvaa, jos näin käy!

   Poista
 2. Nuo Arabian kukkaruukut ovat niin hienoja, itselläni niitä on mustina. Lisäksi olen saanut äidiltäni sellaisen kuviollisen kaunokaisen ja toisen pienemmän löysin kirpparilta (ilman aluslautasta). Osa mustista on aluslautasen kanssa, osa ei. Olen ostellut niitä Kierrätyskeskukselta aina kun halvalla saa ja monesti on saanut 0,5-2 eurolla... Viime aikoina olen joutunut jo jättämään niitä kirppiksellekin, kun alkaa olla ruukkuja yli oman tarpeen ja kukkia neliöihin nähden runsaasti. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne kuviolliset Arabiat on tosi hienoja! Harvemmin näitä Arabioita tosin näkee enää kovinkaan halvalla tai sitten mä en ole törmännyt vain oikeisiin yksilöhin.

   Poista