sunnuntai 30. kesäkuuta 2024

Uusi ilme tuoleissa

Vuonna 2007 Turun Nummessa T-talossa sijaitsi kirppis, minkä nimeä en enää edes muista. Nykyään samaisesta talosta, mutta eri kohdasta, löytyy Laiskan kirppis, mutta kyseessä ei aikoinaan ollut tuo samainen paikka. Yhtä kaikki, löysin tuolloin yhden halvimmista huonekalulöydöistä kyseiseltä kirppikseltä: 4 tuolia ja jatkettavan ruokapöydän alle 10 eurolla. Vastaavia tuoleja näkee välillä, mutta minulle ei ole valitettavasti tietoa, missä kyseiset tuolit on valmistettu. Runko on täyspuuta ja selkäin viilutettua vaneria. Pöytä oli jo alkujaan pinnasta huonossa kunnossa ja sille ei ole tehty mitään vuosien varrella  ainakaan pintaa ei tarvitse varoa!



Ostohetkellä tuoleissa oli suht ohut limetinvihreä kangas, mikä poistettiin heti ja tilalle vaihdettiin ruskea päällyste. En ihan ymmärrä, mihin tuo ruskean kankaan valinta perustui aikoinaan, mutta hyvin päällystys toimi nämä vuodet. Aina välillä olemme puolihuolimattomasti pohtineet, että tuolit voisivat olla hieman eri väriset, koska kokonaisuus on niin ruskea, mutta asialle ei tehty mitään.

Huhtikuussa törmäsin Keravalla Oliverin kirppiksellä herkullisen näköiseen samettikankaaseen. Kangas oli vielä 50 %:n alennuksessa, eli päätin napata palan matkaani 5,50 eurolla, vaikka kankaan loppusijoituksesta ei ollut varmuutta. Kyseessä on Marimekon kankaan jonkinlainen mallikappale Italiasta ja todennäköisesti kyseistä kangasta ei lopulta koskaan ole edes otettu Marimekon toimesta tuotantoon (toki, jos tunnistat kankaan, niin kerro!). Lapussa näkyi kankaan materiaali (100 % puuvilla), tekstinä Marimekko, vuosiluku ja jotakin muuta italiaksi. Kun kerroin kangaslöydöstä ystävälleni, joka oli aikoinaan pitkään Marimekon leivissä, mainitsi hän, ettei testi- tai mallikangasta saisi kuulemma edes myydä, mutta emme voi kankaan tarinaa tietää tai sitä, miksi se vuosien jälkeen löytyi keravalaisesta kirppispöydästä.



Säästin kangasnipun mukana tulleen paperinpalan, mutta nyt en lappua enää löydä, mikä harmittaa, koska olisin halunnut tarkistaa esimerkiksi siinä näkyneen vuoden.

Viikko sitten puolisoni innostui päällystämään tuolit uusiksi. Edellisellä kerralla lisätty vanu oli säilynyt hyvänä ja alkuperäinen (?) ruosteenpunainen kangas saa jatkaa matkaansa edelleen tuolin uumenissa.



Päällystämistä avitti lainassa ollut niittipyssy, viimeksi kangas kiinnitettiin vanhoilla nupinauloilla, mutta niittaajan kanssa homma kävi hyvin kätevästi. Minä tietysti keskityin lähinnä kuvaamaan asiaa...



Nyt on tuoleilla uusi ilme ja ainakin omaan silmään uudistunut kangas iskee todella kovaa. Kokonaisuus ei ole enää liian ruskea ja tykkään, miten kuosin vaihtelut tulevat näkyviin eri istuinosissa.


Loppuun vielä viimeisimmät korulöydöt: Turun Puutorin kirpiksellä tuli vastaan viiden korun korupussi 3 eurolla. Pussista pilkisti Aarikan vanha jalopuinen kala. Minulla on vastaava mustana, mutta tuossa yksilössä ei ole laisinkaan Aarikka-tekstiä rossin kääntöpuolella, mutta tässä on! Toinen pussista löytynyt koru on myös Aarikkaa, mutta 80-luvulta Sain korut todella halvalla ja tykkään erityisesti tuosta kalasta kovasti!




Värikäs papukaija tuli vastaan puolestaan Porin SPR:n Kontissa 2 eurolla. Nyt yritän jälleen himmailla rintakorujen kanssa, koska niitä on kertynyt kokoelmaan sen verran runsaasti.


Leppoisaa kesää ja mahtavia kirppislöytöjä! Palataan jälleen kirppisjuttuihin pian!

1 kommentti:

  1. Superihanat tuli tuoleista. Minulla on yöpöytänä ihan samantyylinen mutta istuinosakin on puinen. - Olisipa joskus kiva nähdä tuota rintarossikokoelmaasi ihan omana juttuna. Vaikka teemoittain esiteltynä. Muutama löytyy omistakin kätköistä mutta ei tuollaisia kokoelmia. Ihana keräilykohde kylläkin kun mahtuu pieneen tilaan. - terkuin Tuija

    VastaaPoista