perjantai 10. heinäkuuta 2015

Kirppismatkan 1. päivä: Turku–Pori–Merikarvia–Lapväärtti–(Kristiinankaupunki)–(Vaasa)

Lähdin klo 8 aamulla maanantaina Turusta kirppisorientoituneen ystäväni kanssa suurelle kirppis-tourneelle. Ideana oli käydä mahdollisimman monessa paikassa ja koluta kaikki potentiaaliset kirppikset käytössä olevan ajan puitteissa. Kirppisten tienvarsikylttejä tuli vastaan ehkä tavallista vähemmän, eli ennalta arvaamattomia paikkoja ei tullut tällä kertaa koluttua erityisemmin. Paluumatkalla tosin näimme yön kynnyksellä kasan viittoja VirratTampere-välillä, mutta emme sentään menneet kolkuttelemaan suljettujen ovien taakse... Matka oli kokonaisuudessaan todella onnistunut. Meillä oli hauskaa, mutta löydettyjen tavaroiden määrä ja ajetut kilometrit olivat kyllä massiiviset!

Ensimmäisen päivän kokonaissaldo.


Matkamme sijoittui alkuviikkoon, eli esim. kirppistapahtumat olivat vain kaukainen haave ja Turun ja Porin välissä esim. Paattisilla, Eurassa ja Harjavallassa suurin osa kirppareista piti ovensa maanantaisin kiinni. Olimme tutkineet etukäteen paikkoja ja esim. maanantaiaukiolot eivät tulleet yllätyksenä (onneksi!). Meillä oli vielä alkumatkasta päättämättä, menisimmekö Porista Parkanon kautta sisämaan reittiä Vaasaan vai 8-tietä, mutta sitten aurinkoinen maanantai kirvoitti meidät valitsemaan merellisen reitin.

Ensimmäinen etappi: Porin Hyllymeri.
Porissa kurvasimme paria minuuttia ennen Hyllymeren aukeamista kolkuttelemaan ovia. Tykkään kovasti Hyllymerestä ja edellisestä vierailusta oli jo aikaa. Seuralaiseni ei löytänyt ekasta kohteesta mitään, mutta minä löysin (tietysti) heti kasan kaikkea kivaa: Kilta-kananmunarenkaat (à 1 euro), raidallisen peltipurkin (4 euroa) ja 1960-lukulaisen kukkamekon (8 euroa). Mekon meinasin jättää hyllyyn, koska tykkään hieman tummemmasta värimaailmasta erityisesti vaatteissa, mutta ystäväni hehkutti mekkoa onneksi niin paljon, että päädyin ostamaan sen. Hyvä niin, koska tämä aito vintagevaate on hyvässä kunnossa ja kaiken lisäksi aivan oikean kokoinen minulle.

Hyllymeren jälkeen siirryimme todella massiiviseen SPR:n Konttiin. En ollut koskaan aikaisemmin käynyt tuolla. Oli kiva päästä suht tutussa kirppispitäjässä uuteen paikkaan. Seuralaiseni hetkellinen huono kirppis-karma murtui ja hän löysi Kontista monta kivaa juttua. Itse yritin hieman jarrutella ja nappasin mukaani vain vuoden 1979 pellavaisen lintuaiheisen kalenteripyyhkeen ja toisen keittiöliinan (kuvituksena Ruotsin eri alueiden maakunta[?]kukat, à 0,70 euroa).
Porin jälkeen lähdimme kohti Merikarviaa. Päätimme lounastaa meren äärellä ja saimme ihan maittavan kotiruokalounaan Rantahuoneessa (kasvissyöjätkin oli huomioitu edes jotenkuten, jes). Bongasimme jo ennen lounasta Suuli-kirppiksen kyltin ja lähdimme toiveikkaina kohti suulia.
Lounas Merikarvian Rantahuoneessa.
Kolmas kohde: Suuli-kirppis Merikarvialla.

Visiitti oli melko...hmm...erikoinen. Piharakennus oli ahdettu täyteen kaikenlaista rompetta ja ehkä tavaroita säilytetään myös talvella samassa tilassa. Ei siinä mitään. Mutta. Huomasimme kaksi Kirsi(kka)-purkkia ja päätimme kysyä niiden hintaa. Olimme ennen kysymistä miettineet (hiljaa, oikeasti), mitä tuosta 1980-lukulaisesta lasitavarasta kannattaisi edes maksaa. Meinasimme lentää selälleen, kun myyjätär kehtasi pyytää Kirsi-purkista 25 euroa kappale. Heh! Voitte arvata, jäikö purkit odottamaan seuraavaa ostajaa. Kirsi-episodin jälkeen olin aivan varma, että hipelöimäni pieni Pauligin teepurkki maksaisi maltaita, mutta erittäin retrotietoinen ja Astiataivaan hintoihin viitannut myyjä päätti pyytää peltipurkista 1,80 euroa. Selailin ihan piruuttani nettiä äsken ja purkkia ei taida saada edes huonokuntoisena lähellekään tuota hintaa. 0,20 eurolla ostin Suulista vielä Weisten joulupallon.

Merikarvialta oli poistunut kaksi muuta kirpparia, eli päätimme karistaa paikan tomut ja ajaa kohti Lapväärttiä ja Kristiinankaupunkia. Lapväärtissä kurvasimme ensin Kirppis-Sarin edustalle todetaksemme, että paikkaa ei ollut enää olemassa. Olimme kuitenkin huomanneet kaksi kirppiskylttiä kirkon lähistöllä ja palasimme kylttien luo.

Toimintansa lopettanut Kirppis-Sari on nykyään ns. tavallinen vaateliike.
Ensimmäinen kohde oli kotikirppis. Herttainen omistaja kertoi muuton olevan edessä ja tavoitteena oli päästä tavaroista eroon. Hinnat olivat todella alhaisia. Esim. Arabian hyväkuntoinen Liekki-pata maksoi kaksi euroa. Minä sain eurolla todella kauniin öljylampun ja 0,50 eurolla kuluneen, mutta viehättävän peltitarjottimen.Melkeinpä samasta pihapiiristä löytyi kirppis romanttisella tavalla ränsistyneestä mintunvihreästä puutalosta. Ensimmäisessä huoneessa oli koruja ja astioita, toisessa neuleita, villapaitoja ja vöitä ja kolmannessa lisää vaatteita, laukkuja ja kenkiä. Myynnissä oli myös satunnaisia huonekaluja. Tavara oli kaunista ja vanhaa, mutta hinnat kirppishintoihin tottuneelle, hieman korkeita. Ostin lopulta vain laadukkaan ja pehmeän nahkavyön kolmella eurolla (kannatusostos). Seuralaiseni päätyi vaaleansinisiin pitkiin nahkasormikkaisiin. En tiedä, onko tuo paikka auki vain tänä kesänä vai enemmänkin. Ainakin tavaraa oli siihen malliin, että ehjä paikka on auki enemmänkin.

Viides kohde: Lapväärtti.


Etsimme Lapväärtistä vielä Kirppis Engellanin. Hyllykirppis oli kompaktin kokoinen ja matkaani jäi kolmella eurolla söpö kiinalainen emalimuki. Muki on huonossa kunnossa, eli puhtaasti koristeeksi menee tämä kissamuki. Paikassa oli suht paljon uudehkoa tavaraa, mutta joukossa näkyi myös keräily- ja retrokamaakin.

Kuudes kohde: Kirppis Engellan, Lapväärtti.
Lapväärtistä jatkoimme kohti Kristiinankaupungin keskustaa. Matkalla bongasimme kirppisviitan ja kurvasimme kotikirpparille. Kirppis oli ollut auki toukokuusta lähtien ja omistajan mukaan ns. parhaimmat oli jo viety päältä. Silmiimme osui messinkiset pikkuoravat ja tein ikään kuin kannatusostoksen kahdella eurolla.

Seitsemäs paikka: kotikirppis Kristiinankaupungissa.Kristiinankaupungissa kaipasimme kahvilaa, mutta päätimme ensin katsastaa turisti-infon neuvoman keskustan kirpparin (minä huusin maanisena, että "ensin kirppis, sitten kahvi!"). Näin jälkeenpäin sanottuna, olisi pitänyt laittaa kahvila ehdottomasti etusijalle (klo 17 sulkeutui sympaattisen oloinen paikka ja kävimme vain kurkkimassa kaihoisasti puutalon portilla). Kirppis, minne meidän piti mennä, ei ollut vielä tänä kesänä aloittanut toimintaansa (ajoimme pihaan kuullaksemme tämän) ja kahvila, minne meidän piti mennä, näytti kovin suljetulta.

Hieman hysteerisinä siirryimme Kristiinankaupungin keskustasta kahvila-kirppis Merenneitoihin. Reissun ehkä hulvattomin ja surkuhupaisin kohta olikin sitten käsillä: Merenneidot olikin pikkuruinen kioskimainen koppi meren rannalla ja en ehkä kutsuisi paikkaa kirpputoriksi. Saimme kuitenkin ihan maittavat palat tiikerikakkua ja kupilliset teetä. Kioskissa oli sisällä yksi hylly, missä oli jokunen sekalainen tavara ja ajattelin, että hankkisin tuoltakin jotain pientä. Luulin jo saavani 1,50 eurolla kukallisen peltipurkin, mutta onneksi huomasin vilkaista purkkia uudelleen tajutakseni, että purkin hinta olikin 15 euroa! Eipä tullut purkista sitten kauppoja.

Kahdeksas "epäkohde": Merenneidot, Kristiinankaupunki.
Lähdimme vihdoin ajamaan kohti Vaasaa. Teimme hieman suunnittelua seuraavasta päivästä ja ilokseni kartturi löysi ennen Vaasaan saapumista vielä klo 20 asti auki olevan Punaisen ristin kirppiksen. Heitimme yläfemmat autossa ja ajoimme kiivaasti kohti viimeistä kirppisetappia. Kontissa laahustimme zombeina ja tuntui, että mitään kivaa ei enää irtoaisi. Lopulta nappasin mukaani lasisen riipuksen 2,50 eurolla.

Yhdeksäs kohde: Vaasan SPR:n kirppis.

Päivä oli mitä onnistunein, mutta myös melko kiivastempoinen. Illalla nautimme Hotelli Astorin mukavasta huoneesta ja läheisen kaupan salaattipöydästä. Kirppismatkan seuraava päivä suuntautui Vaasaan. Palaan Vaasan-löytöihin pienen internetloman jälkeen. Nyt ryntään merelle ja mökille. Ihanaa lomakautta!

16 kommenttia:

 1. Oi että mikä reissu. Tuommoista ollaan mekin suunniteltu, mutta toistaiseksi on jäänyt tekemäti. Innolla jään odottamaan Vaasapostausta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Reissu oli mitä loistavin. Suosittelen kyllä kirppismatkailua! Nyt pitäisi vielä kuvailla Vaasan löydöt ja muistella reissun loppuosaa muutenkin.

   Poista
 2. Onpas teillä ollut kiva reissu! Ja jestas sentään, mikä pyynti Kirsi-purkilla. Tuskinpa menee tuohon hintaan kaupaksi kovinkaan äkkiä.. Emalimuki on kyllä tosi söpö :) Jään kanssa innolla odottelemaan Vaasan-löydöistä postausta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirsi-purkki oli kyllä tosi huvittavan hintainen: ihan törkeä! Matka oli kyllä tosi kiva ja uudet paikkakunnat ja kirpparit kiinnostavat aina.

   Poista
 3. Voi jeh miten kivalta tuo teidän reissu kuulostaakaan - mukava reisu se varmasti olikin! Hienoja löytöjä kerrassaan. Kiva, kun jaksat ottaa aina niin paljon kuvia ja tekstiäkin upottaa mukaan runsaasti. :) Tuntuu aivan kuin olisi reissussa mukana itsekin! Jännityksellä jään odottelemaan postausta toisesta päivästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ripakinttu! Reissu oli kyllä varsin hauska ja nyt pitäisi vielä kaivella Vaasan-löydöt esiin. Jatko-osa on siis tulossa.

   Poista
 4. Mää kävin viime kesänä kans tuolla suulikirppiksellä. Mukava ympäristö, mutta se myyjä oli jotenkin yrmeä. Ja ahneesti pyysi ylihintaa silloinkin joka toisesta tavarasta.
  Puolen metrin räsymattopalastakin pyysi ihan älyttömiä. :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista Maija! Ja juu, aika erikoinen oli tuo Suulikirppiksen meininki. Olen hykerrellyt tuota Pauligin teepurkkia, siinä myyjä ei kyllä tiennyt laisinkaan minkä "aarteen" hän minulle myi.

   Poista
 5. Ihkut nuo pyyhkeet ihan alussa. Ollaanko me samaa vuosimallia..? Tuollaista tipukuosista ole bongannutkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kivasta kommentista Salla! Tuo lintupyyhe lähti matkaan kivan printin ja sen vuoksi, että siskoni on syntynyt tuona vuonna. Ehkä ajatuksena oli, että annan pyyhkeen siskolleni, mutta luulenpa, että pyyhe pysyy sittenkin minulla.

   Poista
  2. Mulla on jemmassa parin ystävän syntymävuosien pyyhkeet ja ajatus oli että ompelisin niistä kassin tai jotain sen tapaista heille, mutta nyt lyö pää ihan tyhjää että mitä niistä tekisi. Taitaa loppua aika kesken kun joululahjaksi suunnittelin jotain niistä tekeväni. No, tuleehan noita jouluja..huooh.

   Poista
  3. Tuo kassi-idea on mun mielestä hyvä! Tsemppiä toteutukseen - ja tuleehan noita jouluja..

   Poista
 6. No olipas vaiherikas kirppisreissu, voi kun pääsisi joskus toteuttaa samanmoisen,kuullostaa mukavalta! Lohduttaa näitä postauksia lukiessa etten ole yksin näitten omien kirppistelyjen kanssa...<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo reissu on kyllä piirtynyt erittäin hyvin mieleen. Muistellaan edelleen Merenneidot-keissiä ystävän kanssa hymyssä suin. Kirpoismatkat on ihan parhautta!

   Poista
 7. Ja niin mukavia löytöjä olit myös tehnyt! Nuo pikkuoravat! Jäin niitä tuijottaa...:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Päivi! Paljon tuli löydettyä, mutta olen kyllä edelleen tyytyväinen ostoksiin. Pikkuoravat muuten somistavat nykyään ystäväni ja minun työpöytiä ajatuksella "ahkerat pikkuoravat".

   Poista